3
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT SAZNAJE: Evo kad počinje novo sezona Superlige Srbije i po kojim se pravilima igra

Objavljeno: 03.06.17 u 11:49

Procenjeno je da ima dovoljno termina u kalendaru da se početak borbe za titulu prvaka Srbije pomeri za sedam dana u odnosu na prethodne dve sezone.

Kako HotSport saznaje u dogovoru Zejdnice superligaša Srbije i klubova doćiće do pomeranja novog šampionata Srbije. Napravljen je ustupak da klubovi imaju više vremena između dva prvenstva i borba za bodove na srpskim terenima umesto 15. jula počeće u subotu 22. jula. Prema proceni organizatora, posle završetka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji u oktobru i eventualnog baraža sredinom novembra svi ostali termini FIFA tokom 2018. godine traju samo par dana za odigravanje prijateljskih mečeva.

Promenjen je posle dve godine i sistem takmičenja, a jedina veoma bitna razlika je da posle 30. kola pre plej -ofa i plej -auta nema podele bodova, već ostaje učinak ostvaren u ligaškom deulu sezone. Kraj sezone planiran je za 15. maj.

Tri naša kluba Vojvodina, Crvena zvezda i Mladost iz Lučana već 29. juna kreću u kvalifikacije za Ligu Evrope, a posle dve nedelje 11. ili 12. jula nastupa Partizan u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Evropski ispiti za četiri kluba su zalet za domaću scenu…

0
0

3 Komentara

  1. Jbt, znao sam pre ovog plej-ofa, ukoliko Zvezda ne uzme titulu, ukida se podela bodova. A oni to izmislili da bi mogli da priđu Partizanu dok su bili frustrirani Partizanovim nizom titula. Nema veze, Partizan je šampion kome pravila ne mogu ništa !!!

    0
    0
    Odgovori
  2. Neverovatno je kako ovaj jadni sport u Srbiji nema nikako srece! Pa i najvecoj budali je jasno da je igranje jednokruznog sistema, nazovimo-sistema, ogromna povreda regularnosti . Prvo i osnovno pravilo u sportu je da svi klubovi moraju ,sto se pravilnika o takmicenju tice, imati apsolutno jednake uslove. Postojeci sistem je u tom smislu potpuna degradacija regularnosti jer neke klubove favorizuje ili defavorizuje u osnosu na druge i to, sto je neverovatno-svakipojedinacni klub u odnosu na svaki drugi u plejofu! I kakav je to sistem, kakva je to pravda u takmicenju.? Ako ne igra svako sa svakim dvokruzno, onda tu pravde nema i onda je mnogo bolje da nemamo taj idiotski plejof. Tek o razlicitom vrednovanju pobede u regularnom i u plejofu pricati, to je apsurd nad apsurdima. Zar Srbija mora bas da se za svaku idiotariju koja se u svetu pojavi mora, zakaci!?
    Umesto toga, Srbija jednostavno u interesu regularnosti i jednakosti klubova ,mora izmeniti taj deo regulacije o plejofu i uvesti dvokruzno doigravanje ili ga, postenije je, potpuno ukinuti. Plejof sam po sebi ima velike prednosti ali samo dvokruzni! Uvodjenje plejofa, kakvog god, odmah dovodi u konflikt takmicenje sa FIFA kalendarom. U svetu profi fudbala, takmicenja su optimizovana na 36 meceva u sezoni,tj u sampionatima.Velike lige tako imaju po 20 klubova a male uvode plejof kao dobro resenje za njih,jer nemaju ni bazu niti eoknomske kriterijume odrzivosti lige sa vecim brojem klubova. Kratka analiza za normalne ukazuje da je za male zemlje, siromasne pogotovu, najbolje da bi se optimizovao sistem na 36 kola, tj akcija, sa dvokruznim plejofom, da liga ima 14 klubova, s tim da u doigravanje za prvaka ide sest klubova a u doigravanje za opstanak ostalih osam klubova. Taj sistem ima danas Rumunija , uvela ga je prosle godine. Rumunija je po populaciji u redu vecih zemalja, kao bivsa YU, i hladno je mogla da igra prvenstva sa 18 klubova. Oni su osetili da ona ne nudi ni kvalitet ni ekonomsko opravdanje sa drustvenog stanovista, pa su preuredili sistem uvodeci ligu sa 14 klubova sa plejofom. Taj sistem je doneo koncentraciju kvaliteta, vece interesovanje, sto plejof sam po sebi donosi a Rumunija ima dva kluba u kvalifikacijama za Ligu sampiona! Smanjenje lige je ranije uredila i susedna nam Hrvatska,sto je takodje donelo pozitivne efekte-ekonomicniju ligu i koncentraciju kvaliteta, bolji fudbal, vece interesovanje! Mi to ne vidimo, a sa obe strane se to dogadja u komsiluku!!! Neko bi prigovorio ovom sistemu da ne ide da se u plejof za prvaka stavlja sest a u plejaut osam ekipa,cak i zbog kalendara! To ne pije vodu,naprotiv,a evo i zasto. Najbolji klubovi igraju evro kvalifikacije i ev. grupno takmicenje a klubovi iz plejauta ne.To omogucava relaksiraniji kalendar za najbolje ekipe, a slabiji mogu malo i produziti par kola, ili igrati ubrzaniji tempom,sreda-subota!
    Postoji jedna mogucnost da se izjednace oba doigravanja po broju klubova u ligi sa 14 klubova, a to je da doigravanja budu sa sedam klubova. To bi donelo dva kola vise u plejofu i plejautu, ali mu je mana da bi jedan klub u svakom kolu bio slobodan, sto klubove koji ranije imaju tu mogucnost neznatno privileguje. Druga mana je sto se u tempu doigravanja permanentno ima „nedovrsena tabela“, jer svi ne bi imali jednak broj meceva do poslednjeg kola plejofa. Zato je bolje, zapravo idealno resenje plejof sa sest a plejaut sa osam klubova!
    Ima li razuma, normale pameti u tom FSS da se to uvidi , da se shvate prednosti i mane svih varijanti i ida se se naprave konacno te pozitivne promene u interesu i regularnosti, ekonomske opravdanosti a i sportske igre uopste kod nas?!FSS to mora doneti makar dekretom a ne preglasavanjem pod-saveza, ako nikako drugacije! Samo malo rezona, samo malo razuma i samo malo pameti,ako to vec sve troje nije deo „istog paketa“!
    Molim HS da mi objavi ovaj poduzi tekst , jer smatram da zasluzuje paznju. Hvala vam mnogo!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter