0
Odbojka

OPTUŽENE ZA RASIZAM: Srpske odbojkašice na meti američkih medija

Objavljeno: 31.05.17 u 23:42

Reprezentativke Srbije u odbojci fotografisale su se posle pobede nad Poljskom tako što su prstima povukle oči, što je američki portal  ‘Hafington post’ ocenio kao rasizam.

Srpske odbojkašice su to uradile aludirajući na Svetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Japanu, a na koje su se plasirale upravo pobedom nad Poljskom.

Sporna fotografija bila je postavljena na sajt Svetske odbojkaške federacije (FIVB), ali je kasnije uklonjena. ‘Hafington post’ ističe da je povodom fotografije naših reprezentativki želeo da kontaktira Svetsku odbojkašku federaciju (FIVB), ali nije dobio odgovor.

U tekstu ‘Hafington posta’ se navodi da se takvom gestikulacijom ismevaju ljudi azijskog porekla, a zatim i da je argentinski fudbaler Ezekjel Laveci uradio isto ranije ovog meseca na promotivnom fotografisanju u svom novom klubu, kineskom Hebeiju, posle čega se izvinio.

-Dobili smo instrukcije od zvaničnog fotografa i ja sam pokušao da učinim slike zanimljivim tako što sam pravio grimase, koje bi služile za zabavu, objasnio je Laveci u saopštenju svoj postupak.

Fotografija srpskih odbojkašica je privukla pažnju američkih medija, pa je portal ‘Dedspin’ objavio da one ‘nisu ništa naučile od košarkaške reprezentacije Španije 2008. godine’ koja je imala sličnu fotografiju pre odlaska na Olimpijske igre u Peking.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter