3
Domaći fudbal

SLAVNI DANI PROŠLOSTI: Pre 26 godina Crvena zvezda je bila šampion Evrope! (VIDEO)

Objavljeno: 29.05.17 u 11:31

Na današnji dan, pre 26 godina u Bariju Crvena zvezda postala je prvak Evrope u fudbalu, nakon što je savladala Olimpik iz Marselja. Darko Pančev je pogodio odlučujućim penalom doneo na Marakanu ‘ušati pehar’, večnu slavu i ulazak u istoriju fudbala.

Zvezdina zlatna generacija je dominala nad Grashopersima (1:1 i 4:1), Rendžersima (3:0 i 1:1), Dinamu iz Drezdenaa (3:0 i 2:1, registrovano 3:0 zbog prekida utakmice koji su izazvali navijači Dinama) i Bajern iz Minhena (2:1 u Minhenu, 2:2 u Beogradu) a zatim i Olimpik iz Marselja na čelu sa ambicioznim Bernardom Tapijem, koji je imao opsesiju da osvoji pehar klupskog prvaka Evrope.

Sama utakmca u Bariju ostala je upamćena kao jedna od najlošijih u finalima ikada. Zvezda je odlukom Ljupka Petrovića promenila svoj stil igre. Umesto lepršavog, napadačkog stila, usledila je defanzivna igra, igra na trofej. Nešto slično onome što danas radi Murinjo.

I dalje se prepričava njegovo pitanje za igrače: ‘Hoćete li da igrate lepo, ili da uzmete trofej’?

U istorijskom meču Zvezda je nastupila u sastavu Stojanović, Jugović, Marović, Šabanađović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić.

Na drugoj strani, u sastavu Olimpika nije bilo Dragana Stojkovića Piksija u startnoj postavi, a mnogi i dalje smatraju da je to možda i ključan potez, koji je koštao Marselj titule. Piksi je samo sezonu ranije napustio Zvezdu i prešao u Olimpik, a u finalu je igrao tek u završnici produžetaka, i za to vreme je napravio ozbiljan problem Zvezdinoj odbrani. Ipak, nije imao dovoljno vremena da pokaže puni potencijal.

Pošto nije bilo golova posle 120 minuta, pristupilo se izvođenju penala.

Prosinečki je pogodio prvi za Zvezdu, zatim su za Zvezdu pogađali Binić, Belodedić, Mihajlović, ali takođe su bili uspešni i igrači Olimika. A onda je Darko Pančev postigao gol i doneo Zvezdi najvredniji pehar u istoriji.

0
0

3 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter