0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

‘ŠAMAR’ VEČITIMA: Crvena zvezda i Partizan na začelju fer-plej liste

Objavljeno: 25.05.17 u 18:00

Naša dva  fudbalska velikana Crvena zvezda i Partizan našli su se na samom začelju tabele fer-pleja koju je objavila Superliga na osnovu pravilnika Fudbalskog saveza Srbije.

Naime, igrači Zvezde i Partizana kao i navijači ta dva kluba, ove sezone su se najmanje pridržavali etičkih kodeksa tokom takmičenja, od svih ostalih konkurenata.

Šampion u toj kategoriji i ove godine je ekipa Javora iz Ivanjice koja je imala najbolju prosečnu ocenu.

Nagradu za fer plej na osnovu ‘Fer plej liste FSS’ i ‘Dan fer pleja’ ustanovio je Fudbalski savez Srbije koji je s tim u vezi formirao Komisiju za fer plej i doneo Pravilnik o ocenjivanju poštovanja pravila fer pleja u takmičenjima pod njegovom nadležnošću. Cilj ove odluke bilo je unapređenje i afirmacija fer pleja kao jednog od osnovnih principa u sportu, a sve u skladu sa dokumentima koje su tim povodom usvojile FIFA i UEFA.

FSS ima za cilj da se osnaži etičko i moralno ponašanje u fudbalu, kao i  stvaranje sportske atmosfere, zasnovane na uzajamnom poverenju i poštovanju.

Ocenjivanje ponašanja učesnika utakmice se vrši od strane delegata koji popunjava obrazac za ocenjivanje fer pleja, a po potrebi može se konsultovati sa sudijom utakmice i posmatračem suđenja.

Popunjen obrazac sa podacima i ocenama delegat dostavlja, zajedno sa službenim izveštajem sa utakmice, organu koji vodi takmičenje – Zajednici fudbalskih klubova Super lige Srbije. Ocenjivanje fer pleja vrši se na osnovu pet kriterijuma i to: žuti i crveni kartoni, poštovanje protivnika, poštovanje sudijske ekipe, ponašanje zvaničnika ekipa i ponašanje gledalaca.

Konačna fer-plej lista za sezonu 2016/17:

1. Javor-Matis
2. Čukarički
3. Metalac
4. Voždovac
5. Napredak
6. Borac
7. Spartak
8. Radnički Niš
9. OFK Bačka
10. Mladost
11. Vojvodina
12. Rad
13. Novi Pazar
14. Radnik
15. Crvena zvezda
16. Partizan

Pripremila: Katarina Stevanović

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter