2
Domaći fudbal

HRVATI PONIŽAVAJU CRVENO-BELE: Zvezda je ćopavo magare

Objavljeno: 09.05.17 u 11:30

Nakon što je Miodrag Božović napustio klupu Crvene zvezde, povela se priča o tome ko će zameniti crnogorskog stručnjaka na klupi tima iz „Ljutice Bogdana“. Jedna od opcija je Matjaž Kek, aktuelni šef stručnog štaba Rijeke.

Ipak, ta vest je u Hrvatskoj dočekana sa začuđujućom dozom podsmeha, bar od strane novinara portala „24„, a čiji tekst prenosimo u celosti:

– S Rijekom ide po titulu prvaka, Zvezda je izgubila taj trofej. Čekaju ga kvalifikacije za Ligu šampiona, Zvezda igra Ligu Evrope. Tu ima autonomiju, tamo je ne bi imao. S lipicanera na ćopavo magare.

Halo, Matjaž, burazeru, bilo bi zgodno kad bi danas igrao Spasoje, a ne Milivoje. Ili, Matjaž, ovde centarfor možeš li mi pozajmiti 100 eura do plate, nemam za gorivo. Znaš, kako je, plata kasni, mora se od nečega živeti. Ili još bolje, Matjaž, danas neće biti tople vode, pa se na brzinu istuširajte i obucite kod kuće. Kafa? Nažalost, isključili su nam struju, pa ne radi aparat…“

Ovo nije film, niti naučna fantastika, navedeni dijalozi samo su neki s kojima su se susretali poslednji treneri Zvezde. Klub vode razni menadžeri, igračima kasne plate, za sve se pitaju navijači, a nekoliko puta im je isključena struja i voda. Ukratko, ne zna se ko pije, a ko plaća. Zapravo, vrlo dobro se zna. Ne pije niko, jer nema čak ni kafe, a ne plaća niko, jer nema novca. Vidite li u takvom cirkusu, čiji igrači u svlačionici slušaju Cecu, čoveka s 1500 džez pesama na Ipodu, naviknutog na potpuni red i autonomiju? Dajte, budite bar malo ozbiljni…

Nije naše da sudimo, jer svako ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i da mu prelazak iz Rijeke u Crvenu zvezdu izgleda kao prelazak sa, terminološki prilagođeno tekstu, konja nestvarno lepog izgleda poput lipicanera, na „ćopavo magare“.

Ono što je autor teksta zanemario jeste da, koliko god to izgledalo čudno iz perspektive tabela srpske i hrvatske lige, Crvena zvezda sama po sebi, zbog istorije, navijača i same veličine kluba, predstavlja mnogo veći izazov od Rijeke, kako sa sportske, tako i sa profesionalne strane, jer je u pitanju, uprkos slabim rezultatima u poslednje vreme, gigant na evropskom nivou. 

Takođe, kakva god situacija bila u crveno-belom taboru, Keka očekuje borba za titulu šampiona Srbije, ukoliko sedne na klupu ekipe iz Beograda. Sa druge strane, pitanje je da li će Rijeka i naredne godine biti podjednako ozbiljan takmac Dinamu, jer je potrebno ozbiljno ulaganje u ekipu ukoliko postoji namera da se igra ozbiljno na tri fronta, a čini se da je namera bogatog Volpija da iskoristi dobru sezonu i finansijski profitira, pre nego da dodatno uloži.

Vreme će pokazati ko je u pravu, i o tome da li je prelazak Keka iz Rijeke u Beograd bio pravi potez ćemo moći da pišemo tek za godinu dana, ukoliko uopšte do njega i dođe.

No, ono što ostaje nepobitna istina jeste činjenica da je Crvena zvezda, čak i kao „šepavo magare“, klub koji je poznat i priznat širom Evrope kao jedan od najvećih u njenoj istoriji, i da je izazov rada u takvoj sredini nešto čemu teži svaki stručnjak koji zapravo voli da pobeđuje. 

A što se tiče „lipicanera“, lepo kaže narodna poslovica – jedna lasta ne čini proleće. Malo poštovanja nije na odmet.

 

0
0

2 Komentara

  1. Да је лоше стање јесте, али мислим да се поправља није баш како што се овде пише ваљда, али заборавља то да је звезда име, и да многе тренере вуче изазов да је препороде, стварно лепо додато од аутора са овог сајта посебно додатак око поштовања, стварно похвала.

    0
    0
    Odgovori
  2. Komsinice opusti se, pehar Kupa Sampiona prica iz ovog ‘po navici’ iskompleksiranog malog uje. Svaki od ovih glupavih hrvata bi danas zedneo i gladovao u mraku za jedno podizanje usatog pehara, ali jedino sto imaju je recnik uvreda koji moze da napuni to sto vi imate u vitrinama kluba.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter