0
Košarka

FOTO: Starsport

FIBA ODGOVORILA: Evo da li Srbija može da igra sa svojom pokrajinom Kosovom…

Objavljeno: 09.05.17 u 14:27

Grupe kvalfikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine su određene, a Srbija se nalazi u grupi sa Nemačkom, Gruzijom i predkvalfikantom.

Zbog poslednjeg protivnika postojala je bojazan da bi FIBA, koja je priznala nelegitimnu samoproglašenu republiku Kosovo, mogla da spoji našu selekciju sa timom naše pokrajine u istoj grupi. Međutim, stigao je demanti, FIBA je kao i UEFA, to jest FIFA donela odluku da se reprezentacije iz zemalja gde su osetljive političke situacije ne mogu sastati i igrati jedan protiv druge. Tako ne postoji mogućnost da takozvano Kosovo se nađe u grupi sa Srbijom, Nemačkom i Gruzijom.

U evropskim kvalifikacijama učestvuju 32 reprezentacije, od toga 24 tima sa Eurobasketa, i još osam nacionalnih timova koji dolaze iz pretkvalifikacija koje su avgustu. Timovi su podeljeni u osam grupa iz kojih po tri najbolja idu u drugu fazu. Svetska košarkaška federacija takođe je vodila računa da Srbija i Kosovo ne mogu da se sastanu ni u poslednjem krugu kvalifikacija, a jedina mogućnost da dva tima odmere snage je na samom Mundobasketu i to u završnoj fazi.

U drugoj fazi kvalifikacija se prenose bodovi, i prave četiri grupe od po šest timova, a potom po tri najbolje ekipe iz svake grupe daju 12 evropskih reprezentacija ide na Svetsko prvenstvo.

Mundobasket u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, a na njemu će po prvi put učestvovati 32 reprezentacije po uzoru na fudbal.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter