0
Košarka

FOTO: fiba.com

ISTORIJSKA PROMENA U SAD: Kako će izgledati reprezentacija bez NBA zvezda? (FOTO)

Objavljeno: 02.05.17 u 19:07

FIBA je ‘krivac’ zbog toga što igrači najjače svetske lige neće moći da igraju za nacionalni tim.

Igrači iz Razvojne lige će igrati za Ameriku tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Sledeće okupljanje reprezentativaca najbolje košarkaške nacije protećiće bez prepoznatljivih NBA imena koja krase tim SAD. Savez je odlučio da sa igračima ćuvene NBDL lige nastupa u kvalifikacijama za Mundobasket 2019. iako su postojali i predlozi da za reprezentaciju igraju američki košarkaši iz Evrope.

Svetska kuća košarke je uvela pravilo da sve reprezentacija moraju da kroz takmičenje u kvalifikacijama izbore mesto na Svetskom prvenstvu, pa tako i aktuelni prvaci planete. To je nezamislivo što se tiče NBA košarkaša kojima je tada sezona u punom jeku, dok se reprezentaciji mogu posvetiti samo na turnirima koji se igraju tokom pauza između sezona.

– S obzirom na to da ulazimo u novi kvalifikacioni sistem koji je odredila FIBA, sa zadovoljstvom objavljujemo da ćemo u periodu od 2017. do 2019. godine raditi sa igračima iz Razvojne lige, kazao je Džim Tuli, direktor košarkaške federacije SAD.

Kvalifikacioni ciklus će ovoga puta biti nešto kompleksniji, sastojaće se od šest blokova i trajaće dve godine. Igraće se u sistemu novembar – februar – jun – septembar – novembar – februar. U Kini će 2019. godine nastupati 32 tima, domaćin, pet afričkih selekcija, sedam iz regije Azija-Pacifik, sedam predstavnika Južne i Severne Amerike, kao i 12 iz Evrope.

FOTO: Twitter/Golden State
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter