0
The Best Of

VREMEPLOV: Znate li kakav je tim Monako imao kada je igrao sa Juventusom u polufinalu LŠ? Strašan! (VIDEO)

Objavljeno: 28.04.17 u 00:02

Bilo je to pre tačno 19 godina, u sezoni 1997/1998. Monako je zasluženo stigao do polufinala sa nekim novim klincima koji su kasnije Francuskoj objedinili titule svetskog i evropskog šampiona.

Virtuozna i lepršava igra Monaka ove sezone dovela ih je do novog polufinala Lige šampiona i to je prilika kada se mnogi prisećaju njihove rapsodije iz sezone 2003/2004, kada su Morijentes, Pršo, Žili, Roten i društvo na svom putu do finala samleli i slavni Real Madrid, a tamo doživeli težak poraz od Porta – 0:3.

Međutim, mi ćemo otići još jedan korak dalje u povratku kroz vreme i vratiti se u sezonu 1997/1998, koja možda mnogo više podseća na aktuelan uspeh ‘kneževa’. Baš zbog izrazito mladog i razigranog tima, u kom se danas nalaze sigurno buduće zvezde svetskog fudbala, kao što su to pre 19 godina bili Tijeri Anri, David Trezege, Fabijan Bartez

Vremešni ‘ćelavko’ Bartez napravio je kasnije veliku karijeru u Premijer ligi, baš kao što je Vili Sanjol u Bundesligi i dresu minhenskog Bajerna. Đibril Dijavara i danas je simbol sigurnosti sa loptom i čeličnosti na terenu, Viktor Ikpeba je načeo udarni talas vrhunskih fudbalera iz Afrike, a Filip Kristanaval nerešiva enigma za mnoge evropske napadače u poslednjoj liniji odbrane.

Da, tako je, svi oni svoje fudbalske korake ka evropskom zvezdanom nebu napravili su u crveno-belom dresu Monaka (kasnije je, kao što se vidi na slici ispod, stigao novi talas sa Ludovikom Žilijem, Džon Arne Riseom i kompanijom), a još jedna velika koincidencija i sličnost između pomenute dve sezone je i polufinale Lige šampiona koje su tada igrali protiv torinskog Juventusa. Žreb je isto ‘poželeo’ i ove godine.

Prvi polufinalni susret Lige šampiona crno-belih iz Torina i crveno-belih iz Monaka igrao se 1. aprila 1998. godine, kada su znatno iskusniji Italijani odneli veliku pobedu uz nedostižnu razliku. Nezaustavljiv je bio Alesandro Del Pjero koji je ‘het-trikom’ rastužio svoje kasnije saigrače Anrija i Trezegea.

Gol nade za Francuze postigao je Koštinja, ali je sunarodnicima poslednji udarac zadao Zinedin Zidan, golom u 87. minutu za 4:1.

(Izvor: youtube / Juventus)

Tačno dve nedelje kasnije, u revanšu je Nikola Amoruzo u 15. minutu ‘ugasio’ domaće navijače, ali su preokret napravili Filip Leonard i Tijeri Anri. Ponovo je koban za ‘kneževe’ bio Aleks Del Pjero, da bi utešan trijumf i najavu velike generacije doneo Robert Špehar sedam minuta pre kraja.

(Izvor: youtube / Juventus)

Sličnost je i tim koji su ‘kneževi’ izbacili do tog polufinala. Ove sezone u osmini finala to je bio Mančester siti, a pre skoro dve decenije njihov najveći rival – Junajted. Posle 0:0 u Monaku, presudio im je mladi David Trezege, koga su ‘đavoli’ možda i potcenili, jer zbog povrede nije igrao u prvoj utakmici.

(Izvor: youtube / sp1873)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter