0
Evropske lige

Zdravko Mamić prvi s leva

SA TERENA U SUDNICU: Počelo suđenje braći Mamić

Objavljeno: 27.04.17 u 13:37

U Osijeku je jutros počelo sudjenje bivšim funkcionerima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću, zbog sumnje da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra.

U istom postupku sudi se bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, izvršnom direktoru Hrvatskog fudbalskog saveza, i porezniku Milanu Pernaru.

Optuženi su na početku sudjenja odbacili optužbe.

– Shvatam šta mi se stavlja na teret, ali ne razumem optužnicu, nisam je slušao jer je to jedna najodvratnija i najgnusnija laž, rekao je Zdravko Mamić, pošto mu je pročitana optužnica koja ga tereti da je iz Dinama izvukao najmanje 52 miliona kuna (6,9 miliona evra), a njegovog brata Zorana Mamića, koji je bio trener Dinama, 38,1 miliona kuna (pet miliona evra).

Na sudjenje u Županijskom sudu u Osijeku došli su svi optuženi osim Zorana Mamića, koji je bio službeno sprečen, ali će se, kako su rekli njegovi advokati, odazvati na druge rasprave, preneli su hrvatski mediji.

Nakon pripremnog ročišta za osječko sudjenje krajem januara, Mamićeva advokatkinja Jadranka Sloković kazala je da je ukupno predloženo oko tri hiljade dokaza i da je odbrana „porekla sve navode optužnice“.

Protiv četvorice optuženih istraga je pokrenuta još pre skoro dve godine, a zbog toga su bili u pritvoru iz kojeg su pušteni pošto su uplatili kaucije za odbranu sa slobode.

Potom je USKOK pokrenuo još jednu istragu protiv najmoćnijeg čoveka hrvatskog fudbala, Zdravka Mamića, i još nekoliko osoba, medju kojima je i njegov sin, fudbalski menadžer Mario Mamić, zbog zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. U tom slučaju se sumnja da su Mamić i ostali preko off shore firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od deset miliona evra i pola miliona funta.
Sumnja se da je Mamić sa sinom i ostalima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Prema pisanju medija, navodno su sporni transferi fudbalera Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Matijasa Čaga, Davora Vugrinca i Andersona Koste.

I u tom slučaju, Zdravko Mamić je bio u pritvoru iz kojeg je izašao pošto je uplatio višemilionsku kauciju.

Na predlog Državnog tužilaštva, koji je prihvatio Vrhovni sud Hrvatske, optužnica je podignuta pred osječkim sudom umesto u Zagrebu, u kojemu se vodila istraga, i to zbog Mamićeve navodne povezanosti s trojicom zagrebačkih sudija.

U medjuvremenu je Zdravko Mamić podneo ostavke na funkcije u Dinamu, ali i dalje važi za najvažniju osobu u hrvatskom fudbalu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter