2
Evropske lige

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT INTERVJU – ACA JOVANOVIĆ: Majica Radničkog uvek ispod dresa, liga u Danskoj je mnogo teža od naše (FOTO)

Objavljeno: 26.04.17 u 13:30

Golman reprezentacije Srbije i danskog Arhusa, Aleksandar Jovanović, otkrio nam je da na svakoj utakmici ispod dresa nosi majicu Radničkog, zašto redovno posećuje park sa jelenima, kao i kakva je razlika između srpskog i danskog mentaliteta, ali i shvatanja fudbala i sporta.

Već godinu dana jedan je od golmana reprezentacije Srbije i polako, ali sigurno grabi ka srpskoj ‘jedinici’. Ukoliko nastavi krupnim koracima da napreduje u dogledno vreme sigurno će je zauzeti. A ni angažman u nekoj od najboljih evropskih liga neće izostati.

Aleksandar Jovanović se ustalio na spiskovima Slavoljuba Muslina i to je, kako kaže, ispunjenje njegovog dečačkog sna.

– Ne samo mog sna, nema tog dečaka koji ne sanja dres reprezentacije kada počinje da se bavi fudbalom. Tu sam već godinu dana, od kako je došao Slavoljub Muslin. Pred nama je meč protiv Velsa, posle imamo Gruziju i Moldaviju. Sve je na nama, a očekujem da Vels bude prekretnica. Što se tiče osećaja igranja za nacionalni tim, ma to je najveća privilegija, nema šta. Trudim se da svojim ponašanjem i zalaganjem kako na terenu, tako i van njega dokažem da sam zaslužio poziv i poverenje – počeo je razgovor za HotSport, Aleksandar Jovanović.

FOTO: STARSPORT

  Saveti, stasavanje i ‘trikovi’ koje dobijaš uz prekaljenog Vladimira Stojkovića sigurno nemerljivo puno znače za napredak u karijeri.

– Naravno, ali najviše upijam kroz priču sa njim. Čovek je sve prošao u životu, promenio mnogo zemalja, liga, kultura. Postavljam mu mnogo pitanja i uvek dobijem odgovor. Vlada sjajna atmosfera u reprezentaciji, nije fraza i mislim da imamo sve preduslove da ostvarimo cilj i napravimo uspeh.

  Polako se navršava godinu dana od kako si član Arhusa. Kakve su tvoje impresije o Danskoj i gradu?

– Pre svega, vrlo je hladno, danas je padao sneg. Promeni se više godišnjih doba u jednom danu. Grad je drugi po veličini u Danskoj, sa oko 400.000 stanovnika. Sve je drugačije nego kod nas. Bukvalno na svakom koraku se to vidi. Od ponašanja ljudi na ulici do mentaliteta ekipa, kako u porazima, tako i pobedama. Sve je mnogo opuštenije, bez tenzije. To je pravi smisao sporta, nije baš kao kod nas.

  Takvi su i treninzi u kampu.

– Sve izgleda kao da je pravi posao, radim ‘puno radno vreme’. Dođem u trening kamp u devet ujutru, tamo sam do tri popodne i tokom tog perioda imamo zajednički doručak, ručak, treninge i sastanke. Mnogo se više pažnje posvećuje snazi, pa se na tome najviše radi tokom treninga i mislim da sam dosta napredovao u tom segmentu igre. Liga je mnogo teža od naše i smatram da je korak napred u mojoj karijeri. Spremam se za ono što dolazi i radim sve da dođem do ‘liga petice’. Interesovanja ima, ali polako – otkrio nam je Aleksandar.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

  Da li je tačno da često posećuješ lokalni park sa jelenima i da li je to neka tvoja lična pasija ili samo uživanje u gradskim znametostima?

– Ovaj grad ima ogroman broj mesta koja bi svako trebalo da vidi. I trudim se da posetim svako od njih, jer ne znam šta me čeka sutra, da li ću ostati ovde još mesec dana ili 10 godina. Zato obilazim sve muzeje, a neko svoje utočište sam pronašao u tom parku da napunim baterije i relaksiram se posle treninga. Od nedavno mi je ovde i Anja, lepša polovina, pa zajedno uživamo u čarima Danske i tako je sve lakše.

[/stextbox]

  Tvoj klub nije u zavidnom položaju pred kraj sezone, ali je pobeda pre dva dana od 4:0 malo popravila sliku. Nisi primio gol.

– Mnogi, pa i ja sam smo očekivali mnogo drugačije prventvo. Ispostavilo se da ovde svako svakoga može da dobije, osim Kopenhagena koji je neprikosnoven. Savet za kladioničare – izbegavajte Dance, nikad se ne zna šta se može očekivati. Čudan je i sistem takmičenja, tako da iako se sada nalazimo bliže baražu za opstanak, vrlo lako možemo do plej-ofa za Ligu Evrope. Sve je otvoreno do kraja, zamršeno i najmanje osam utakmica je ostalo. Baš sve je moguće.

FOTO: STARSPORT

  Poznat si u Danskoj i po tome da na svaku utakmicu dolaziš sa obeležjem Radničkog. Prva ljubav ni kod tebe zaborava nema?

– Tako je, nosim uvek. Ta majica me prati na svakoj utakmici ispod dresa, to mi je navika još iz boravka u Nišu. Trudim se da na svakom koraku, u javnosti i kroz medije da pohvalim taj klub, želim da ga reprezentujem na pravi način jer smatram da sam deo tog kluba i danas, iako nisam u Nišu.

  Siguran sam da pratiš igre i rezultate Radničkog. Pre dva dana je proslavljen 94. rođendan kluba, a ti si, naravno, poslao video čestitku iz Danske. Mogu li ‘meraklije’ u Evropu?

– Jeste, nego šta, to je dokaz da je u pitanju klub sa ogromnom tradicijom. Nadam se da mogu u Evropu. Prošle sezone su nam evropske kvalifikacije izmakle za jedan bod i to u poslednjem kolu protiv Crvene zvezde. Imali smo onu šansu na 0:0 i ko zna šta bi bilo da smo poveli na Marakani. Radnički igra promenljivo, ali Niš kao grad zaslužuje da Radnički ode u Evropu. Mnogo više nego Mladost iz Lučana, koja će po meni pre ili kasnije pasti. A ako obezbedimo Evropu, ja ću sigurno biti prvi navijač Radničkog – zaključio je uz osmeh Aleksandar Jovanović.

HUMANOST NA DELU

Aleksandar Jovanović je na kraju intervjua odigrao humanitarni tiket u saradnji sa našim sponzorom, kladionicom MaxBet. Ukoliko tiket ‘prođe’, reprezentativni golman i kladionica MaxBet će dobitak darovati Domu za nezbrinutu decu u Nišu.

FOTO: HOTSPORT
0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter