0
Evrobasket 2022

TOP 10 EVROPLJNA U NBA: Grk je bio neprikosnoven, a evo gde je Nikola Jokić…

Objavljeno: 14.04.17 u 17:38

Naprjavljena je lista deset najkorisnijih evropskih igrača u NBA ligi, naravno visoku poziciju osovjio je naš Nikola Jokić, ali nije bio najbolji.

Specijalizovani košarkaški sajt Eurohops napravio je listu deset najkorisnijih evropskih igrača u NBA ligi. Izvučen je prosek svih igrača i zaključak je jedan, vreme Paua Gasola, Tonija Parkera i Drika Novickog je prošlo.

10 – RIKI RUBIO – Mineosta – 11,1 poena, 4,1 skok i 9,1 asistencija

Španac još nije popravio šut, ali je i dalje među pet najboljih asistenata u ligi. Stalno flertuje sa dabl-dabl učinkom. Najveća neizvesnost je gde će Španac nastaviti karijeru, izgleda da u Minesoti ostati neće. Reč je o jednom od najnadarenijih dodavača u svetu.

9 – MARĆIN GORTAT – Vašington – 10,8 poena, 10,4 skoka, 0,7 blokada

Poljski čekić ne deli mnogo ljubavi sa protivnicima, ali je jedan od ključnih igrača Vašingtona ove sezone. Beleži dabl-dabl prvi put od sezone 2011/2012 kada je igrao za Finiks. On jeste igrač uloge, ali ne mogu mnogi da odigraju takvu ulogu na tako efikasan način.

FOTO: STARSPORT

8 – DARIO ŠARIĆ – Filadelfija – 12,8 poena, 6,3 skoka, 2,2 asistencije

Nema sumnje da je Dario jedan od kandidata za ‘rukija’ sezone. Dokazao je kvalitet od onog trenutka kada je van terana morao najbolji igrač Filadelfije Džoel Embid. Naravno, s obzirom na iskustvo koje je stekao u Evropi, činjenica da je spreman da doprinese ekipi nije čudna, ali svakako da je NBA drugačija zverka. On može i očekuje se da bude bolji. Ima veoma dobar start svoje NBA avanture.

7 – KRISTAPS PORZINGIS – Njujork Niks – 18.1 poena 7.2 skokova 2 blokade

Letonac je imao još jednu impresivnu sezonu, ali su Niksi zabrljali i nisu mu pomogli da dostigne ono što je stvarno mogao. A on još nije baš na tom nivou da iznese stvari kada je ceo tim u pitanju. Ima fantastičan uspon i vreme je na njegovoj strani. Sledeća godina bi mogla da bude ključna za njega, njegov napredak i napredak Niksa. Kakogod, deluje da je on najverovatnije igrač na kom će se bazirati cela franšiza narednih godina. Naravno, Karmelo Entoni je van jednačine.

6 – DENIS ŠREDER – Atlanta Hoks – 17.9 poena 6.3 asistencija 3.1 skokova

Atlanta je bila hrabra da mladom Nemcu poveri mesto prvog plejmejkera ekipe. Taj potez im se ispaltio. Šreder je imao najbolju sezonu do sada, njegova statistika je impresivna.

5 – GORAN DRAGIĆ – Majami Hit – 20.3 poena 5.8 asistencija 3.8 skokova

Dragić ima najbolje brojke u karijeri, malo bolje od onih koje je imao u najboljoj sezoni u dresu Finiksa. Ali ni to nije bilo dovoljno Majamiju da se plasira u plej-of. To ne menja činjenica da je Slovenac najbolji evropski plejmejker koji trenutno igra u NBA ligi. A to nije mala stvar. Ima 30 godina, ostaje pitanje da li je ovo najbolje što on može da pruži, ali i ako je tako, to što je do sada postigao je velika stvar.

4 – NIKOLA JOKIĆ– Denver Nagets – 16.7 poena 9.8 skokova 4.9 asistencija

Nikola je ove sezone ekspldirao. Srbin je najbolji asistent kada se gledaju centri u NBA ligi, a dovoljno govori to da je Jusufa Nurkića poslao u Portland. Sezona je gotova za njega, imaće vremena da radi na svojoj igri, najavio je i da će raditi na svom telu i može da bude samo bolji. Na kraju krajeva, ima 22 godine i biće košarkaš na kome će se graditi franšiza Denvera.

3 – MARK GASOL – Memfis Grizlis –  19.5 poena 6.3 skokova 1.3 blokade

Njegova evolucija ostaje neverovatna i deluje da tome nema kraja. Nije vest da je pobegao iz senke brata Paua, to se dogodilo skoro dekadu ranije. Vest je da je Gasol ove sezone dodao i šut za tri poena svom arsenalu. Da, Mark šutira 39% za tri poena i uzima više od tri pokušaja po utakmici. To je šlag na torti za igrača koji je nekoliko sezona jedan od najboljih evropskih centara. Sada ima ozbiljne rivale.

2 – RUDI GOBER– Juta Džez – 14.1 poena 12.8 skokova 2.7 blokada

Javnost prema njemu nije imala respekt kakav bi trebalo da ima. On je najbolji bloker NBA lige i četvrti skakač najjačeg svetskog takmičenja. U proseku je stalno beležio dabl-dabl i jedan je od najzaslužnijih što je Juta u plej-ofu. To što će igrati protiv Deandre Džordana u plej-ofu čini stvari još interesantnijim. Tu bi mogao da vidi gde je. Svakako – Gober je jedan od najboljih centara u ligi.

1 – JANIS ADETOKUNBO – Milvoki Baks – 22 poena, 8.8 skokova i 5.4 asistencija

Ovde zaista nema potrebe za dodatnim objašnjavanjem. Janis je jedini Ol Star starter sa liste, jedan je od favorita da osvoji nagradu za igrača koji je najviše napredovao, skoro dnevno obara istorijske rekorde. Grk je fenomen, ima 22 godine i zaslužio je da bude na vrhu ove liste. I biće još dugo vremena.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter