2
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Zvezda i Partizan nikada nisu igrali u finalu Kupa Srbije, a poslednji put derbi je u finalu igran pre 16 godina (VIDEO) (ANKETA)

Objavljeno: 06.04.17 u 20:10

Poznati su polufinalisti Kupa Srbije, a to su ekipe Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine i Čukaričkog, a ko će igrati u finalu biće poznato posle dvomeča koji su na programu 26. aprila i 10.maja.

Već se po navijačkim forumima može videti da navijači naša dva najveća tima priželjkuju da Crvena zvezda i Partizan se izbegnu u polufinalu i možda posle 16 godina, da verovali ili ne, ponovo zaigraju u direktnom duelu za trofej u najmasovnijem domaćem klupskom takmičenju. Da bi se to dogodilo potrebno je da onaj koji bude izvlačio loptice 11. aprila od 13 časova ne izvuče crno i crveno-bele iz Beograda. Onda bi moglo da se dogodi da Partizan i Crvena zvezda posle 16 godina ukrste koplja u finalu Kupa i to van Beograda u Novom Sadu.

Krenimo ispočetka, jer ne samo da naša dva najtrofejnija kluba nisu međusobno igrala u finalima Kupa, već ga dugo nisu ni osvajala. To jest prošle godine taj post je prekinuo Partizan pobedom nad Javorom, ali su tri godine pre toga prestižni trofej osvajali Jagodina, Vojvodina i Čukarički. Od toga samo je Partizan bio rival ‘brđana’ u finalu, a pre toga ‘večitih’ dve godine nije bilo na vidiku, pogotovu Crvene zvezde kojoj je četvrtfinale bio maksimalan domet. Ove sezone crveno i crno beli su blizu trofeja, a navijači se samo pitaju ko će ga osvojiti.

Ako se dogodi da naša dva najuspešnija fudbalska kolektiva budu igrala u polufinalu dva meča, to će biti ‘deža vi’, jer se to dogodilo marta 2012. godine. Crvena zvezda je dva puta savladala Partizan 2:0 i plasirala se u veliko finale, gde je sa trenerom Robertom Prosinečkim u finalu savladala Borac iz Čačka u Kruševcu i osvojila svoj poslednji 24. trofej u Kupu. Godinu dana pre toga Partizan je bio bolji u dva polufinalna duela, slavio je sa 2:0 u Humskoj, a potom je poražen sa 1:0 u Ljutice Bogdana i na kraju se okitio krunom protiv Vojvodine u finalu koje će se pamtiti po tome da su Novosađani napustili teren nezadovoljni suđenjem.

Pre toga u polufinalu su se dva tima sastala u sezonu 2007/2008 kada je Partizan slavio sa 3:2 na Markakani i kasnije trofej osvojio protiv Zemeuna. I u prvom Kupu Srbije odigranom u sezoni 2006/2007 u polufinalu su se sastali Crvena zvezda i Partizan, crveno-beli su slavili sa 1:0, a u finalu bili bolji od Vojvodine 2:0. Tako se do sada od kada je Srbija samostalna republika Crvena zvezda i Partizan u finalu nisu sastajali.

Poslednji put to se dogodilo pre skoro 16 godina, 9. maja 2001. godine kada je Crvena zvezda dočekala Partizan na Markani. Crno-beli su slavili sa 1:0, a gol odluke je postigao i danas član ‘parnog valjka’ Saša Ilić. On je iskoristio veliku grešku svog prezimenjaka Dejana Ilića, a onda preciznim šutem sa 16 metara matirao Aleksandra Kocića koji nije ni pokušao da brani.

Pre toga derbi u finalu odigran je posle NATO agresije na našu zemlju u sezoni 1998/1999 kada je Crvevna zvezda slavila sa 4:2.

Zato i ne čudi da su se navijači uželeli da Crvena zvezda i Partizan posle više od deceniju i po se u direktnom duleu bore za trofej u Kupu Srbije. Specifičnost bi bila ta što bi se meč igrao 27. maja u Novom Sadu, naravno ako se propisi budu poštovali, mada ako se to dogodi ne bi trebalo da čudi da se ipak na kraju zbog bezbednosti derbi u finalu Kupa preseli za Beograd. Ipak, prvo je potrebno da žreb ne spoji večite u finalu, a potom ako se to dogodi oni prođu nezgodnu Vojvodinu i Čukarički…

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]SVI OSVAJAČI KUPA SRBIJE:

Partizan – 4
Crvena zvezda – 3
Vojvodina – 1
Čukarički – 1
Jagodna – 1[/stextbox]

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]NAJVIŠE TROFEJA RAČUNAJUĆI SFRJ, SRJ, SCG i SRB:

Crvena zvezda – 24
Partizan – 13
OFK Beograd – 4 (1 kao BSK)
Vojvodina – 1
Čukarički – 1
Sartid – 1
Železnik – 1[/stextbox]

Da li biste voleli da Crvena zvezda i Partizan igraju u finalu Kupa posle 16 godina?
Loading ... Loading ...
0
0

2 Komentara

  1. Ako se pita kakva je moja zelja, onda svakako zelim da u Derbiju odlucimo ko ce u finale Kupa. Moze i u finalu, ali bi mi bilo draze da zreb spoji klubove za dva Derbija. I bilo bi mi drago da prvi mec u polufinalu igramo u rupi. Mala maca bi morala da napadne , ali bi onda dobila male boginje! Ne bi mogla da se brani i vreba iz kontre, a tada nemaju sansi. Partizanu je tada dovoljan i remi, dobar remi sa makar golom datim u gostima, onda mala maca nema sta da trazi na Stadionu slave! I na koncu, bilo bi mi drago da finale igramo u Novom Sadu sa Vosom.Prosli mec su se nevidjeno izvukli a trebali su fasovati makar dva -tri komada. Ne zaboravimo da smo igrali bez Djurdjevica jer je „dobio“ zuti karton neposredno pred taj mec, namerno u sklopu scenarija namestanja titule milicici.
    Eto, to je moja zelja. Daj boze da mi se ostvari!

    0
    0
    Odgovori
  2. Objektivno jedino derbi puni bilo koji stadion. Derbi treba da je praznik a ne vasar prostakluka i nasilja.Pametni ljudi znaju da je to najbolje sto ova zemlja ima i cuvajmo to sa dostojanstvom.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter