0
Evrobasket 2022

TAKO BLIZU, A TAKO DALEKO: ‘Magični’ Teo je sada drugi asistent u istoriji EL, a hoće li stići legendarnog Dijamantidisa? (VIDEO) (ANKETA)

Objavljeno: 29.03.17 u 20:00

Na prošloj utakmici između Uniksa i CSKA iz Moskve Miloš Teodosić je zabeležio dabl-dabl učinak od 12 poena i 12 asistencija, čime se ‘zlatnim slovima’ upisao u istoriju Evrolige.

Divi mu se Evropa, ma ne Evropa, već planeta. Obožavaju ga Srbi, vole ga Rusi i Kinezi, a traže ga Amerikanci. Kako i ne bi kada njegove lopte imaju oči. Miloš Teodosić postao je zaštitni znak za veoma važan segment košarkaške igra – ASISTENCIJU.

Srpski ‘košarkaški virtouz’ je prošle nedelje protiv Uniksa ‘upisao’ svoju 1095 asistenciju u Evroligi i tako na drugom mestu pretekao Vasilisa Spanulisa koji sada ima četiri manje, ali i 14 utakmica više u ‘elitnom’ takmičenju od plejmejkera CSKA iz Moskve. Ispred njih je samo legendani plej Panatinaikosa Dimitris Dijamantidis sa 1255 asistencija, ali i sa 43 utakmice više odigrane od Srbina i 34 više od sunarodnika Spanulisa. Ipak, postavlja se samo pitanje ko će i kada će jedan od ove dvojice skinuti sa trona Dijamantidisa koji uživa u penziji.

Ove sezone do smene neće doći, jer je do kraja Evrolige ostalo još malo mečeva, te je nemoguće da Teo zabeleži još 160 asistencija, ali da će se baš približite ne baš za njega omiljenom rivalu, sigurno hoće. Realno gledano Miloš je tek napunio 30 godina, igraće košarku još minimum četiri – pet i kada se to pogleda onda se samo postavlja pitanje kada će Srbin preskočiti Grka na večnoj listi Evrolige. Ipak, to bi moglo i da se ne dogodi ako Miloš Teodosić prihvati ponudu koja bi mogla da stigne iz najjače lige sveta, to jest NBA…

Kada je reč o procentu asistencija po meču onda je naš Miloš Teodosić već ispred lidera Dimitrisa Dijamantidisa sa 7,36 dodavanja, dok je Grk imao prosek od 6,30. Trećeplasirani Vasilis Spanulis ima 6,42 asistencije po utakmici. Ipak, ispred njih po tom procentu ima i daleko uspešnijih. Tu pre svega mislimo na organizatora igre crveno-belih iz Beograda Stefana Jovića koji je na 69 utakmica ‘upisao’ 337 asistencija, što je u procentima 9,41 po meču. Iza njega je sada Tomas Ertel sa 9,34, potom NBA igrač Serhio Rodrigez sa 8,95, Teodoras Papalukas sa 7,68 i bivši plejmejkeri Crvene zvezde Omar Kuk sa 7,71 i Markus Vilijams sa 7,66 asistencija po meču.

Kada je reč o listi po broju asistencija Srbija ima četiri predstavnika u prvih 50. Kao što smo već rekli drugoplasirani je neprevaziđeni ‘kralj ludih dodavanja’ Miloš Teodosić sa 1095 iz 230 utakmica, Stefan Jović je 40. sa 337 asistencija iz svega 69 utakmica, dok je 49. još jedan bivši član Crvene zvezde i reprezentativac Srbije Igor Rakočević sa 319 asistencija iz 159 utakmica. Poziciju niže je bivši član Partizana, a sada prva ‘puška’ Fenera Bogdan Bogdanović sa 314 asistencija iz 101 utakmice. Naravno, on bi već u petak mogao da pretekne Igora Rakočevića.

Da li će Miloš Teodosić prestići po broju asistencija u EL legendarnog Dijamantidisa?
Loading ... Loading ...

Sada nam ne preostaje ništa drugo nego da sačekamo leto i vidimo odluku srpskog kapitena Miloša Teodosića, da li će otići u NBA ili će ipak prihvatiti pondu CSKA iz Moskve da bude najplaćeniji igrač u Evrope ikada koja je na stolu? Ako je prihvati i ostane ‘armejac’, onda nema sumnje, Dimitris Dijamantidis će morati da skine krunu i preda je ‘pravom kralju asistencija’ – MILOŠU TEODOSIĆU:

Lista prvih 50 igrača po broju asistencija u Evroligi ikada:

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter