0
Evrokupovi

VREMEPLOV: Veče kada se ’Santijago Bernabeu’ poklonio velikom Pinturikiu! (VIDEO)

Objavljeno: 27.03.17 u 00:15

Retko koji fudbaler je uspeo da navijače madridskog Reala natera na stojeće ovacije i to tako što je dva puta, u roku u dve nedelje razbio njihove ljubimce na terenu. Jedan od onih kojima je to pošlo za rukom ili bolje reći nogom je legendarni napadač Juventusa , Alesandro Del Pjero.

San svakog fudbalera je da jednoga dana, barem nakratko obuče dres kluba koji voli i navija za njega od malena. Kada im se to dogodi, za mnoge je to već samo po sebi kruna karijere. Ukoliko taj fudbaler postane sinonim za klub, to nesumnjivo znači da su njegovi doprinosi u uspesima nemerljivi, a odnos prema igri i publici izvanredan. Nema mnogo takvih srećnika koji su postali ikone u voljenom klubu a za jednog fudbalera nema veće počasti od toga. Naš večerašnji junak je jedan od tih srećnika.

Međutim ako neki igrač natera jednu tako prefinjenu  sortu navijača, kakvi su bez sumnje navijači Real Madrida, da ustanu i ovacijama ga isprate sa terena, nakon što je po drugi put u 14 dana naneo poraz njihovom timu… To je znak da je postao fudbalsko „božanstvo“ i simbol  jedne  fudbalske ere.

Ono što u svetu umetnosti znači pobrati aplauze u jednom „Metropolitenu“, „Boljšoj teatru“ ili „Milanskoj skali“, to u fudbalu znači izmamiti aplauze „Santijago Bernabeua“, jednog istinskog fudbalskog hrama. S tim što je ovo drugo neuporedivo teže uraditi ako se nalaziš na strani suparnika „kraljevskog kluba“.

Tako nešto uspevalo je samo pravim majstorima fudbala kakvi su Maradona i Ronaldinjo, a jedne novembarske večeri 2008. godine to je uspelo i Alesadru Del Pjeru, koji je tada sa dva pogotka naneo bolan poraz Madriđanima, osiguravši tako Juventusu prvo mesto u grupi  „H“ Lige šampiona.  

Na taj način „Stara dama“ se u velikom stilu vratila u najelitnije evropsko takmičenje, nakon što je svega godinu dana ranije obezbedila povratak u Seriju A , posle velikog skandala u italijanskom fudbalu, čuvenog„ Kalčopolija“.

Fudbal je lepa i jednostavna igra kada je igraju majstori, a Del Piero je svoje milimetarski precizne udarce izvodio sa takvom lakoćom da su se oni činili kao najjednostavnija stvar na svetu.

Tri šuta ka golu bila su dovoljna italijanskom majstoru fudbala da dva puta zatrese mrežu Ikera Kasiljasa, koji je mogao samo nemoćno da posmatra kako hirurški precizni šutevi pogađaju sam desni ugao njegovog gola. Svega dve nedelje ranije popularni Pinturikio je i u Torinu postigao maestralan pogodak u pobedi Juventusa nad Madriđanima od 2:1, a takve bravure nisu mogli da ne nagrade čak ni navijači Reala. U trenucima kada je izlazio iz igre kompletan stadion se digao na noge i ovacijama ispratio fudbalskog majstora na klupu.

Izvor:Youtube/4EVERADP10

-Kada postoji ovako veliki igrač koji daje sve za svoj tim, onda, zaista, nije bitno čiji dres nosi. Navijači Reala su aplaudirali fudbalu i lepoti igre koju je iskazao Del Pjero- izjavio je nakon meča tadašnji trener torinskog velikana, Klaudio Ranijeri, koji je tako možda i najbolje opisao ono što je kapiten juventusa značio za  svoju ekipu, ali i celokupnu fudbalsku javnost.

Kada je saznao da je iz lože „Bernabeua“ utakmicu posmatrao i Maradona lično, te ga zajedno sa ostatkom stadiona ispratio aplauzima, italijanski napadač je skromno poručio:

– Maradona je bio na tribinama? Srećan sam što sam pred njim postigao golove i ponosan sam što mi je kompletan stadion aplaudirao. Za takve trenutke se i živi.-

Veličina scene na kojoj nastupate i prefinjenost i kompetentnost publike koja vas ocenjuje su glavna merila vaše veličine. Niko ni pre ove madridske večeri nije sumnjao u Pinturikijevu veličinu, a nakon nje ona je samo potvrđena za vjeki vjekov, overena od najprefinjenije fudbalske publike na svetu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter