0
Ostali sportovi

FOTO: Screenshot

WADA PRUŽA RUKU POMIRENJA: Rusija može na Zimske OI!

Objavljeno: 14.03.17 u 15:58

Predsednik Svetske antidoping agencije (WADA) Kreg Ridi rekao je danas da neće imati primedbe na učešće reprezentacije Rusije na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine, uz uslov da svaki njen sportista prodje detaljna antidoping ispitivanja.

– Ja sam sportski funkcioner. Bavio sam se sportom. Ne želim da se ljudima uskrati pravo da igraju. Što se tiče Olimpijskih igara, posebno posle dve i po godine kroz koje je sport prošao, ni bih imao ništa protiv ruskog tima u Pjongangu, uz jedan uslov, da svaki sportista ruske ekipe prodje kroz odgovarajući i efikasni antidoping program, rekao je Ridi u izjavi za Tass.

Zimske olimpijske igre održaće se od 9. do 25. februara 2018. godine u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

Od početka prošle godine ruske sportiste periodično optužuju za doping. Komisija WADA predvodjena profesorom prava Ričardom Meklarenom sprovela je istragu o navodima dopinga ruskih sportista.

U prvom delu izveštaja objavljenom u julu, navodi se da je ruska vlada podržavala i prikrivala doping svojih sportista, posle čega je usledila suspenzija atletičara i dizača tegova sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Takodje, celom ruskom paraolimpijskom timu bilo je zabranjeno učešće na Igrama.

U drugom delu izveštaja ponovljene su optužbe iz prvog dela, a navedno je i da su pojedini ruski funkcioneri uz pomoć federalne tajne službe bili umešani u manipulacije doping uzorcima, posebno u zameni doping rezultata na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter