0
Intervju

NEMANJA JOVANOVIĆ ZA HOTSPORT: Upoznajte ‘Jokića među trenerima’, čoveka zbog kojeg su američki talenti zavoleli Srbiju (FOTO)

Objavljeno: 07.03.17 u 09:50

Još jedna lepa vest stiže iz Amerike za srpsku košarku. Nemanja Jovanović, asistent u stručnom štabu SMU Mustangsa, biće prvi srpski trener posle 17 godina i Igora Kokoškova, koji će biti deo završnog NCAA turniru, poznatom kao ‘martovsko ludilo’, gde su svi najveći američki kosarkaši imali svoje početke blistavih karijera.
Za to su se izborili titulom u ‘American Athletic Conference’, sa briljantnim skorom od 17-1 u regularnom delu sezone. Za HOTSPORT je govorio 36-godišnji Jovanović, bivši trener Crvene zvezde, danskih, švedskih i španskih klubova.

Da li ste zadovoljni dosadašnjim tokom sezone? Da li ste očekivali titulu?

– Naša sezona je počela turbulento jer je glavni trener, član ‘Kuće slavnih’ i bivši NBA prvak, Leri Braun, napustio ekipu samo par dana pre početka treninga u avgustu. U takvoj situaciji niko nije razmišljao o krajnjem ishodu sezone već o uspostavljanju novog sistema i organizacije pod vodstvom novog trenera Tima Jankoviča. Trudili smo se da svaki dan iskoristimo maksimalno na terenu i van njega. Puno rada je uloženo od strane svih igrača i trenera, što je rezultiralo najboljom sezonom u istoriji naše škole, i titulom u ‘American Athletic Conference’.

Kaži nam nešto o tvojoj ulozi u timu?

– Moja titula u prevodu znači ‘specijalni pomoćni trener glavnom treneru’. Služim kao savetnik glavnom treneru oko taktičkih odluka vezano za treninge i utakmice. Glavni trener, Tim Jankovič, izuzetno poštuje našu školu košarke i kako on sam kaže, mi vidimo ovu igru drugim očima. Tako da imamo odličan spoj američke i naše, srpske škole košarke. Ja sam tu da kažem šta mislim, na njemu je da donese odluku. Za sad odlično funkcionišemo.

nemanja jovanovic2

Koje su vam ambicije pred završni turnir?

Sledeće nedelje će biti poznat žreb. Kanzas, UCLA, Severna Karolina, Gonzaga, Vilanova – škole sa ogromnom tradicijom i ove godine su glavni favoriti za F4. Koliki je to događaj i spektakl govori podatak da se F4 igra na fudbalskom stadionu pred 74.000 gledalaca. Ljudi koji se brave sportskom analizom nas stavljaju u krug ekipa koje imaju šanse za ‘Final 4’, ali mi ne gledamo toliko daleko. Idemo korak po korak.

U kojoj meri stižeš da ispratiš evropsku košarku?

– Stižem, naravno. Pratim sve što se dešava u košarci. ne samo u Evropi, vec globalno. Najlepše trenersko iskustvo me veže za moj bivši klub – Crvenu zvezdu, i to je tim koji najviše pratim. Gledao sam sve utakmice ove sezone i nadam se da će nastaviti sa dobrim igrama u jedinstvenoj Evroligi. Takođe, gledam dosta klubove u kojima sam radio u Španiji, Danskoj i Švedskoj.

Koje su tvoje ambicije za dalje

– Ja sam jako zadovoljan pozicijom koju imam na SMU i svi moji planovi su vezani za američku kosarku. Prošle godine sam bio član Jute Džez tokom NBA Letnje lige, nadam se pozivu i ove godine. NBA je veliki izazov za svakog trenera i ja se svakodnevno usavršavam kako bi bio spreman za sledeći korak.

nemanja jovanovic

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter