0
Evroliga

OTKRIVENA TAJNA NJIHOVOG RAFALA: Bogdan i Simon do detalja o svom vrsnom šutu (VIDEO)

Objavljeno: 28.02.17 u 18:16

Bogdan Bogdanović i Marko Simonović su putem nove društvene mreže ‘Sportifico‘ obrazložili kako su došli do sjajnog šuta koji danas poseduju.

Bogdanović i Simonović trenutno su najbolji šuteri koje srpska košarkaška reprezentacija ima i u tekstu na ‘Sportificu’ su temeljno analizirali svoje treninge i otkrili kako su došli do ubitačnog šuta.

Bogdan Bogdanović istakao je da je rad nogu vrlo bitan, a važan udeo u njegovom razvoju imao je Duško Vujošević.

– Dok sam igrao u Partizanu, išao sam i na po 1.000 ubačenih tokom jednog treninga – nekada sam i ručao u hali, pa i spavao. Pre jutarnjeg treninga, pa nastavimo posle, pa uveče ponovo pre treninga. Kada je bio slobodan dan, tada nam je zapravo bilo najteže – jedan, ali baš jak individualni trening. Ne fizički, nego psihički težak.

– Iskreno, nisam voleo da treniram kao mlađi, hteo sam samo da uživam i da se igram basketa, to je normalno dečačko razmišljanje. U Partizanu sam uvideo koliko je trening značajan – takvi treninzi naravno jesu učinili da mi šut postane bolji, ali su još više uticali na izgradnju mog karaktera i na sticanje radnih navika.

– Duško Vujošević mi je svakog dan ponavljao: ‘Da bi došlo do automatizma, moraš da imaš 5.000-6.000 ponavljanja na nedeljnom nivou – ispričao je Bogdanović, a zatim temeljno opisivao kako izvodi svoje vežbe na treninzima.

(Izvor: youtube / EUROLEAGUE BASKETBALL)

Marko Simonović izrastao je u jednog od najboljih igrača Crvene zvezde i ubitačno oružje Saše Đorđevića u nacionalnom timu. I on ima specifičan način izvođenja tih vežbi za šut.

– Za početak, treba do savršenstva dovesti mehaniku šuta, a da bismo to učinili, moramo da ustanovimo gde leži problem – da li je gore u ruci, tj. u izbačaju i načinu držanja lopte, ili u struku i nogama. Ako gornji deo nije optimalan, potrebne su statične vežbe – bez korišćenja nogu, jako blizu koša se šutira jednom rukom, pa se tek posle privlači druga. Zatim se sedi na stolici i sa dva-tri metra vežba se izbačaj kako bi lopta dobila adekvatnu rotaciju.

– Ukoliko je problem u struku ili u nogama, tj. ako nema balansa, onda se prvo šutira bez skoka, pa se tek posle i postepeno skok ubacuje. Poenta je u tome da svaki šut i svaki izbačaj budu isti. Kada se mehanika dovede na željeni nivo, onda se takav identični šut ponovi milijardu puta. Ne smejte se, bukvalno milijardu puta, a onda posle čim izbaciš loptu znaš hoće li ona ući u koš – objasnio je ljubimac Zvezdine publike.

(Izvor: youtube / Serbian Moviemaker)

– Primera radi, pretprošle godine sam u Francuskoj igrao jednu utakmicu nedeljno, ali nisam sebi dozvolio da treniram samo sa ekipom – svaki dan sam ubacivao po 500 lopti. To je izuzetno teško – za 500 pogodaka treba oko 700 šuteva, a toliko puta nije lako ni skočiti. Postanu teške i noge i ruke, ali ono što je glavna poruka jeste da se naporan rad na kraju isplati. ‘Srebrni’ iz Rija tako razmišljaju i tako rade – predanost, otvorenost za novine i iskonska želja da se uspe. Taj recept dugujemo sebi.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter