Stotine hiljada ljudi okupilo se danas na paradi na ulicama Bostona da bi pozdravilli nove šampione lige američkog fudbala (NHL) Nju Ingland Petriotse, posle spektakularnog trijumfa na Superbolu.

Petriotsi su u ponedeljak osvojili Superbol, pošto su u finalu u Hjustonu posle velikog preokreta i produžetka pobedili Atlantu Falkonse sa 34:28. Oni su u najvećem preokretu u istoriji Superbola nadoknadili 25 poena zaostatka i osvojili peti trofej. To je prvi put da je Superbol rešen u produžetku.


Igrači predvodjeni kvoterbekom Tomom Brejdijem i trenerom Bilom Beličikom su u amfibijskim vozilima iz Drugog svetskog rata, zajedno s vlasnicima kluba, prošli ulicama Bostona, uključujući i ciljnu ravninu čuvenog maratona.

Guverner države Masačusets Čarli Bejker i gradonačelnik Bostona Marti Volš dočekali su šampione ispred gradske skupštine, gde su se mogli videti navijači kako nose klupske dresove, ali i maske koze (goat), što je aluzija na akronim GOAT – najbolji svih vremena.

Navijači su uzvikivali prezime jednog od najboljeg kvoterbekova svih vremena Toma Brejdija i njegove inicijale i broj na dresu: “TB12”.

Neki od njih nosili su i uvredljive parole na račun komesara NFL lige Rodžera Gudvela, koji je na početku sezone 2016. suspendovao Brejdija na četiri utakmice zbog učešća u skandalu sa loptama.

Trener Petriotsa rekao je da je ekipa radila žestoko, najbolje od svih ekipa koje je trenirao. On je u više navrata uzvikivao: “Nema slobodnih dana”.

Navijačima nisu smetali sneg, jak vetar i kiša i lepljive konfete u crvenoj, plavoj i beloj boji, jer su svi želeli da vide Lombardijev trofej u Brejdijevim rukama.

– Rekao sam vam da ćemo trodej doneti kući i doneli smo ga. Utakmica je bila teška, ali svi ćemo je se sećati do kraja života – rekao je Brejdi, koji je petostruki osvajač Superbola.

Guverner Masačusetsa je današnji dan proglasio danom Nju Ingland Petriotsa.