0
Vremeplov

VREMEPLOV: Tragičan odlazak kapitena velikana i gol za večno sećanje na ovog momka (VIDEO)

Objavljeno: 27.01.17 u 23:59

Za ovu priču bitna su dva datuma, 8. avgust 2009. i 11. jul 2010. godine. Jedan je tužan, srceparajuć, a drugi ponosan, srčan, i pre svega, emotivan.

Pa, da počnemo…

Fudbaleri Espanjola završili su sezonu 2008/2009 na desetoj poziciji na tabeli, iako su čak 18 mečeva u sezoni proveli na poziciji koja je vodila u Segundu, od čega šest mečeva na poslednjem mestu. 

Ekipu je na polusezoni preuzeo Maurisio Poketino, argentinski stručnjak, koji je uspeo da preporodi plavo-bele iz Barselone. 

Na kraju te sezone, Poketino je odlučio da je vreme za malo ozbiljnije promene, pa je umesto legende na zalasku, sjajnog Raula Tamuda, kao kapitena promovisao mladog štopera, izdanka Espanjolove škole, Danijela Harkea, koji je u tom trenutku, iako 26-godišnjak, iza sebe imao već sedam sezona u prvom timu, i 173 meča.

Sezona je završena, započele su pripreme za novu, i Espanjol se uputio u Italiju. Odseli su u Firenci. Treninzi su tekli normalno, i svi su sa nestrpljenjem čekali da vide kako će izgledati pod Poketinom, pogotovo jer su sa ubedljivih 3:0 savladali Liverpul na prvom meču na novom stadionu 2. avgusta.

Šest dana kasnije, iz Italije je stigla vest koja je zatresla fudbalski svet – Danijel Harke, 26-godišnji kapiten Espanjola koji je prvi put nedelju dana ranije kao kapiten poveo ekipu iz svlačionice u pobedu nad velikanom svetskog fudbala, je preminuo.

Harke je tog dana imao trening, nakon čega je otišao u hotel, odakle je pozvao devojku. Tokom razgovora mu je pozlilo, izgubio je svest i srce ovog sjajnog štopera je prestalo da kuca. Nakon što je uzbunila njegove saigrače, doktor Espanjola Kervera je pokušao da ga oživi, ali bez uspeha. Po dolasku hitne pomoći, Harke je prebačen u bolnicu, ali su lekari tamo mogli samo da konstatuju smrt.

(Youtube/Fo0tballTVs kanal)

Tačno 337 dana kasnije, u finalu svetskog šampionata u Južnoj Africi sastaju se Španija i Holandija. Golova nije bilo, i susret je težio ka penalima, kada je lopta u 116. minutu meča stigla do Andreasa Inijeste. Sevnuo je volej za 1:0 u korist Španije. Korak ka tituli svetskog šampiona i savršen trenutak da vezista Barselone oda poštu tragično nastradalom prijatelju majicom na kojoj je pisalo – „Danijel Harke zauvek sa nama“.

(Youtube/El Salvador Positivo)

U decembru te godine, Barselona je gostovala Espanjolu, a Inijesta je ovako dočekan…

(Youtube/LOVEGERARDPIQUE’s channel)

A to se nastavilo i u narednim godinama, i nema sumnje da navijači Espanjola neće zaboraviti Inijestin gol Holandiji, jer u njemu živi momak koji je krčio put ka legendi ovog kluba, pre nego što je i sam u nju ušetao:

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter