1
Košarka

VREMEPLOV: Meč u kojem je Partizan uz taktove božićne trube pregazio Grke

Objavljeno: 09.01.17 u 00:08

Juče je na jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Partizan kod kuće savladao makedonski Karpoš, ali jedne utakmice odigrane na Božić Grobari se posebno sećaju.

Svaki Grobar u svojoj arhivi ima bogatu kolekciju utakmica, kojih se rado seća kao onih posebnih, neponovljivih, legendarnih. Jedna od takvih odigrala se na Božić 2009. godine u hali „Pionir“ a obeležila ju je posebna i retko viđena atmosfera, čak i po standardima beogradskog hrama košarke.

Svaki košarkaški meč Partizana za navijače crno-belih predstavlja svetkovinu, a ovaj je došao na jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa su Grobari imali dupli povod za uživanje.

Partizan je u svojoj neosvojivoj tvrđavi te januarske večeri, u utakmici koja je sa sobom nosila veliki ulog, prolaz među 16 najboljih, dočekao grčki Panionios. Ekipi koju je predvodio Aleksandar Trifunović to je bio poslednji voz za prolazak u narednu fazu, pa su naoštreni došli u Beograd sa namerom da po drugi put te sezone savladaju šmpiona Srbije.

Crno-beli su sa druge strane imali svoju računicu a u njoj poraz nije bio opcija. Pobeda je donosila gotovo siguran plasman među 16, a te večeri sve je mirisalo na nju.

Na tribinama „Pionira“ stvorila se takva pozitivna atmosfera koja je kao nekakva bolest „metastazirala“ na parket, zarazivši igrače borbenošću koja je jednostavno garantovala pobedu. Grobari su na tom meču bili u posebnom izdanju, praćeni orkestrom trubača koji su atmosferi dali poseban štimung.

Izvor: (Youtube/ Izaberi Partizan)

Ludnicu na tibinama pratila je i četa Duleta Vujoševića na parketu, plešući u taktu trube i navijačkih hitova Grobara, nemilosrdno lomeći protivnika. Istina gosti su počeli nešto bolje ovaj meč, poveli sa pet razlike ali je zatim usledila furiozna serija Partizana od 20:0 koja je stanje na terenu okrenula na njihovu vodenicu. Crno-beli su tu prvu deonicu završili sa prednošću od 30:9 i tada je bilo jasno da su Grci završili u njihovoj „paklenoj mašini“.

Pokušavali su Atinjani da se u nastavku vrate u meč, predvođeni srpskim internacionalcem i potencijalnim reprezentativcem Brankom Cvetkovićem ali je Partizan na krilima Jana Veselog odbio sve nalete rivala. „Leteći Čeh“ je ovu utakmicu završio sa učinkom od 19 poena i 10 skokova a veliku pomoć imao je u Gaboncu, Stefonu Lazmiju i Urošu Tripkoviću.

Izabranici Duleta Vujoševića od kako su stekli dvocifrenu prednost više je nisu ispšutali i protivnik je doslovno sahranjen uz zvuke posmrtnog marša koji su dopirali sa tribina.

Izvor:( Youtube/Izaberi Partizan)

Kasnije je i sam Vujošević priznao da se pomalo uplašio kada je video trubače u hali, jer po njegovim rečima „kad god su oni prisustvoali utakmici Partizan je loše prolazio“. Ovoga puta nije bilo tako. Srpski šampion je ovaj meč dobio sa ubadljivih 80:57 a zatim i čudesnim trijumfom u Moskvi, nedelju dana kasnije potvrdio plasman među 16 najboljih.

Partizan je sa skorom od po pet pobeda i poraza zavtšio kao četvrti u grupi, isped Efes Pilsena i Panioniosa, sa istim skorom kao Armani iz Milana. Ispred crno-belih završili su CSKA iz Moskve i Real Madrid.

Nastavak takičenja doneo je novi podvig najtrofejnijeg srpskog kluba, koji je u grupi sa Panatinaikosom, Unikahom i rimskom Lotomatikom izborio plasman među osam najboljih. Crno Beli su dalje prošli sa skorom 4-2 a u četvrfinaloj seriji nisu mogli preko moskovskog CSKA, koji ih je dobio sa 3:0.

Ta sezona  je za Partizan bila jedna od najuspešniji sezona u protekloj deceniji, a u njoj su pobrali i prestižna, individualna priznanja u najelitnijem evropskom takmičenju. Trener Duško Vujošević je na kraju te sezone proglašen najboljim trenerom Evrope a Novica Veličković za zvezdu u usponu Evrolige.

Prekretnica ka svemu tome bio je ovaj meč sa Panioniosom, koji će mnogim navijačima crno-belih ostati u sećanju kao jedan od onih posebnih.

Pripremio: Vladimir Kolarik

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter