5
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT INTERVJU – STEFAN BIRČEVIĆ: Zbog Partizana sam počeo da igram košarku! (VIDEO)

Objavljeno: 01.01.17 u 17:00

Košarkaš Partizana i reprezentativac Srbije Stefan Birčević za HotSport je evocirao uspomene iz 2016. godine, ali i pričao o aktuelnom momentu u svom klubu i karijeri.

Sve je bilo kao u najlepšem snu bilo kog sportiste koji igra fudbal, košarku, rukomet, vaterpolo… Stefanu Birčeviću se od sezone karijere u Radničkom, a zatim i odlaska iz Kragujevca, potpuno promenio život.

Preselio se 2014. godine na Pirinejsko poluostrvo, u Estudijantes i baš tada dobio ‘sveti poziv’ Aleksandra Đorđevića za Mundobasket, upravo u Španiji. Svi dobro znamo kako ga je iskoristio. Okitio se svetskim srebrom, zaslužio poverenje i svega dve godine kasnije bio deo istorijske generacije Srbije koja je donela iz Rija isto odličje na još veću radost nacije.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

U isto vreme stigao je novi izazov. Iako je igrao u najjačoj ligi u Evropi, španskom ACB-u, poziv Aleksandra Džikića koji je Stefan Birčević dobio, jednostavno, nije umeo da odbije.

– Sa Džiletom sam se dogovorio vrlo brzo. U tri rečenice poklopile su nam se ambicije i tu nije bilo nikakvih problema. Presrećan sam što sam došao u Partizan, jer je to klub za koji navijam i zbog kog sam i počeo da se bavim košarkom – otkrio je Stefan Birčević na početku razgovora za HotSport.

– On je čovek sa velikim iskustvom i košarkaškim znanjem. Pre početka sezone niko nije očekivao ovakav naš plasman i to dokazuje kako on radi sa nama i kako je sastavljena ova ekipa Partizana.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

intervju  U Partizanu možda nisi očekivao da ćeš doživeti ovoliko ‘toplo-hladno’ momenata, ali kada se osvrneš na poslednjih šest meseci, možeš li da budeš zadovoljan?

– Naravno da jesam. Moramo biti zadovoljni. U ABA ligi imamo sasvim dobar skor od 13 pobeda i tri poraza, dok smo u Ligi šampiona na korak od plasmana u drugu rundu. Po tom planu, drugo mesto u ABA ligi nam je blizu. Ali da bismo bili još zadovoljniji moramo da se pripremimo još bolje, ali i da se odmorimo, što je u ovakvom ritmu izuzetno važno – ističe popularni ‘Birča’.

– Svi momci su na mestu i svi se družimo i van terena. Pozitivni smo, često zajedno kako na treningu, tako i van njega i verovatno je i to uzrok naših rezultata – otkrio je Birčević.

intervju  Bilo je uspona i padova kod vas igrača, ali i na tribinama, gde je poseta varirala od ‘invazije’ protiv Cibone na startu, preko onog ‘slučaja majice’, do čak manjih nereda na tribinama. Kako sve to utiče na vas dole na terenu?

– Svakako nam je krivo zbog toga i mnogo nam je lepše kada je puna dvorana, a ‘Pionir’ naelektrisaniji. Mi našim igrama pokušavamo da vratimo što veći broj ljudi i u poslednje vreme se to podiglo. Mislim da će se taj broj tek povećavati kako sezona bude odmicala.

Već je nekoliko puta Stefan Birčević donosio trijumfe Partizanu. Oba puta protiv Ludvigzburga:

(Izvor: youtube / HOT SPORT)

Ali i maestralnom partijom i dabl-dablom’ protiv Zielone Gore u Poljskoj. Svojim poenima iz akcije posle čeonog auta doneo je produžetak crno-belima, a onda mu je kasnije Adin Vrabac ‘preoteo’ titulu junaka utakmice.

(Izvor: youtube / Basketball Champions League)

intervju  Partizan uvek zahteva najviše, bez obzira na situaciju i stanje u klubu. Ono ove sezone nije najsjajnije iz više aspekata, ali rezultati su zadovoljavajući. Koliko može Partizan u nastavku sezone?

– Nama je prevashodan cilj da u ABA ligi budemo među četiri ekipe, a da posle u plej-ofu jurimo što bolji plasman. Lično, u Partizan nisam došao da bih se predao, nego da bih jurio najviše ciljeve. Pa, sami zaključite… – rezonuje Stefan Birčević.

intervju  Navijači se potajno nadaju Evroligi posle, za njih, previše godina pauze.

– Na svakom treningu i utakmici dajemo sve od sebe. Ne znam za navijače, ali mi unutar sebe u ekipi verujemo u nas i znamo da ćemo uvek dati 100 posto. Za šta će to biti dovoljno, tek ćemo da vidimo, ali ćemo biti ‘čisti’ i znati da smo sve pokušali.

(Izvor: youtube / HOT SPORT)

intervju  Šta je što bi Stefan Birčević ‘poželeo’ ove Nove godine od Deda Mraza?

– Hoću titulu sa Partizanom! – rekao je ‘Birča’ posle kraćeg razmišljanja uz širok osmeh, ali je ostao nedorečen da li je mislio na ABA ligu ili domaću Superligu.

– Ma nije bitno, samo da podignemo pehar! – jasan je krilni centar Partizana.

intervju  Da li je Deda Mraz doneo u 2016. sve što si pre tačno godinu dana ‘poželeo’?

– Ovu 2016. godinu neću moći nikada da zaboravim, pogotovo što se tiče reprezentacije. Kvalifikacioni turnir u Beogradu, Olimpijske igre i to srebro su neizbrisiv trag u mojoj karijeri. To je želja svakog sportiste, a ja sam je ostvario.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

intervju  U nacionalnom timu vlada posebna hemija već par godina. Kako izgleda saradnja sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem?

– Sa Đorđevićem sarađujem već tri godine i nije bilo teško uklopiti se u njegov sistem. On ima svoje principe, a to svi reprezentativci znaju i zato nam nije teško da se prilagodimo. Bilo nam je dovoljno i 10 dana pred kvalifikacioni ciklus, jer svi znaju svoje zadatke i rezultat je to pokazao.

intervju  Sledi Eurobasket i kada gledamo u 2017. godinu, to će takmičenje sigurno biti u centru pažnje.

– Da budem jasan – Srbija kao olimpijski i svetski vicešampion mora da puca na najviše mesto na postolju. To zna i Sale, to nam je rekao i tako ćemo svi mi nastupiti na Eurobasketu – u pozitivnom tonu zaključio je Stefan Birčević razgovor za HotSport.

0
0

5 Komentara

  1. Једну ствар вам човек не може оспорити је ентузијазам. Нажалост, НЕМАТЕ ни благу представу о томе колико вам је „легенда“ руинирао клуб. Усадио вам је такав неоснован безобразлук, надменост, охолост, бахатост. Напујдао вас је џукачки на Вучића, а „он“ вам је за све крив. Научио вас је да лажете себе и верујете у сопствене лажи. Жалим вас!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter