4
Evrokupovi

VREMEPLOV: Nameštaljka kakva se ne pamti, drogirani Miljanićevi puleni u Atini (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 23.12.16 u 00:08

Te 1971. godine odigrao se jedan od najmisterioznijih mečeva u fudbalu ikada.

U prvoj utakmici polufinala Kupa šampiona je Crvena zvezda lako savladala za klasu slabiji Panatinaikos u Beogradu (4:1), da bi se nakon nedelju dana videle neverovatne scene u Atini, gde je drugi meč pobedila grčka ekipa sa 3:0.

Nekoliko teorija zavere je vezano za ovaj duel, a najbliže smo istini kada se od svake uzme po deo i sve to sjedini. Po nekim izvorima meč je bio namešten na višem, političkom, nivou, realnije je ono što se najčešće govori – da su igrači Zvezde bili otrovani ili drogirani.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

General Jorgos Papadopulos je tada bio na vlasti u Grčkoj, dok je Jugoslavijom vladao Josip Broz Tito. Tih godina bi povezivanje političara sa nameštanjem utakmica bila prava ludost, tako da se tek 2007. „razmotalo klupko“ Papadopulosa, kada je njegova udovica, Despina Gaspari, ničim izazvana pred Zvezdino gostovanje Arisu progovorila o čuvenom meču:

– Sve nam je polazilo za rukom do tog polufinala sa Crvenom zvezdom. Sećam se da smo igrali odlično. Pošto smo u prvoj utakmici u Beogradu doživeli težak poraz, delovalo mi je kao da nemamo šanse da prođemo u finale. Kada sam sela u svečanu ložu, okrenula sam se ka tadašnjem predsedniku Panatinaikosa i rekla mu da sam jako zabrinuta. U istom trenutku osetila sam ruku svog supruga na kolenu. Poluglasno mi je rekao: „Nema potrebe da se brineš. Kupili smo utakmicu. Zar misliš da smo imali pravo da stvar od državnog interesa prepustimo slučaju? Zvezda će dobiti veliki novac za to što će nas danas pustiti, rekal je nekadašnja prva dama.

Ovu izjavu Despine Gaspari grčka štampa nikada nije uzela za relevantnu, štaviše ova gospođa je okarakterisana kao neko ko na bilo koji način želi da dođe do medijske pažnje. To je jedan od znakova da je Grcima „slavni trijumf“ još uvek tabu tema.

Vratimo se na prvi meč, na „Marakani“ su crveno-beli „leteli“ po terenu, Stevan Ostojić je postigao het-trik, a Slobodan Janković se jednom upisao u listu strelaca. Na drugoj strani je Kamaras bio strelac pri rezultatu 3:0, kada je Panatinaikos već jednom nogom bio van takmičenja. Niko nije ni slutio šta će se desiti pod Akropoljom.

(Izvor: YouTube/CrniGruja)

Jedan od najboljih fudbalera u tadašnjem timu Zvezde bio je Stanislav Karasi, on je pre revanša bio odvojen od ekipe zbog infekcije koju je imao, ali se uprkos tome našao u timu iako je imao temperaturu 39.8! Puno godina kasnije, ovaj nekadašnji fudbaler crveno-belih se prisećao gostovanja u Grčkoj i mnogih čudnih stvari koje su se tamo dešavale. On je tvrdio da su njegove kolege bile drogirane u hotelu Hilton gde je odsela delegacija iz Beograda, kao i da usled toga nisu bili sami svoji te ih je lako bilo nadigrati na terenu.

Dragan Džajić nije igrao protiv grčkih „zelenih“ zbog problema sa povredom koju je tada imao. Popularni Džaja je jedan od retkih koji je javno govorio o tome da nikakvog nameštanja nije bilo, kao i da se radi o izmišljotinama:

– Činjenica je da je Zvezda u Atini bila suviše opuštena, primili smo tri gola i to je sve. Posle bolnog neuspeha bilo je svakojakih nagađanja zašto smo ispali, ali nijedno nije argumentovano. Znam da nije bilo reči o nekom dogovoru. Sve su to izmišljotine. Bugarčić je bio najpošteniji predsednik u istoriji Zvezde i siguran sam da ne bi dozvolio bilo kakve zakulisne radnje, kazao je Džajić za Politiku.

Prva „bizarnost“ vezana za revanš meč jeste što je delegirani sudija, Ortis Dembedi, bio zet slavnog trenera Ferenca Puškaša koji je u to vreme predvodio „zelene“.

Antonijadis je u prvom minutu druge utakmice načeo Zvezdu, u 54. minutu duplirao prednost, da bi u 65. Kamaras stavio tačku na Zvezdino učešće u Kupu šampiona te godine. Pao je išao na Ajaks u finalu, a tek nakon par dana, kada su se igrači srpskog velikana sabrali, komentarisalo se šta se sve to dešavalo u gostima kod Helena.

(Izovr: YouTube/CrniGruja)

Na ogoljenom polju stadiona Panatinaikosa, igrači Zvezde, i ovako već van sebe, nisu mogli ni da se zagreju kako treba. Prvo ih je psovkama i pljuvačkama „počastilo“ 15.000 Grka, da bi kasnije na centar igrališta sleteli helikopteri sa devojkama u toplesu.

– U prvom poluvremenu primili smo gol u 30. sekundi meča, i to neverovatnom greškom Klenkovskog, koji je vratio loptu golmanu Dujkoviću na dva metra, što se nikad ne radi. U tom trenu uleteo je njihov napadač, dvometraš Antonijadis i pogodio, a ja gol nisam ni video. Na pauzu se otišlo sa golom minusa, a trener Miljanić je hteo da nas sve išamara od muke. Nije mogao da veruje da smo to mi, i da gubimo od neke ekipe poput, na primer, Voždovca. Ok, sve se mi dogovorimo kako ćemo da ih napadnemo i sredimo, međutim, ušao je u svlačionicu neki mali Grk i doneo nam osveženje. Naravno, mi smo limunadu iskapili, i tu moje sećanje iz Grčke prestaje. Znam samo da smo u avionu po povratku kući pevali i smejali se. Zamislite, pevali i smejali se! „Probudio“ sam se tek u Beogradu, kada sam došao kući, kada me otac ošamario. Majka šest meseci nije razgovarala sa mnom, kumovi su me se odrekli, svi su nam govorili da smo prodali utakmicu. Ljudi u našoj zemlji su umirali u toku tog meča, nisu mogli da podnesu eliminaciju, ali nikad mi neće biti jasno zašto se sve vreme ćutalo o tome i što niko nije ranije progovorio. Nije se smelo, dogovoreno je na višem nivou od igrača i trenera – zaključio je Mile Novković, ovako je celokupan boravak u Grčkoj opisao Mile Novaković.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Ajaks je 2. juna na Vembliju savladao Panatinaikos, pitanje je šta bi bilo da se tamo našla Crvena zvezda.

0
0

4 Komentara

  1. Bugarčić najpošteniji (!) – reče Džaja i ostade živ. Zna li on uopšte ko je Nikola Bugarčić? Zna li on da je taj isti osnivač Zvezde kao upravnik Golog otoka u smrt poslao (neke je i lično likvidirao) hiljade srpskih intelektualaca…

    0
    0
    Odgovori
  2. Kad bi cigani znali sve, sami bi se zatrpali…Džaja..
    Franko Tito Aljende…

    Real je 6 titulu osvojio 1966. Taj pehar stoji u vitrini reala.
    Engleska je 1966 ukrala titulu prvaka nemcima.
    1968 niko iz finala LŠ od beba nije igrao u Rimu…
    Pantelić, Fazlagić, Damjanović, Pavlović, Paunović, Holcer, Petković, Trivić, Musemić, Aćimović i Džajić.

    Nije Galić nego Džaja….

    0
    0
    Odgovori
  3. Dragoslav Sekularac-SHEKI je vise puta JAVNO govorio o zVEZDINIM NAMESTALJKAMA .!. XXAAXXAA .!. Pa to i vrapci (i onaj nas edin) na grani znajuuuu da su shtela majstorii

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter