0
Vremeplov

FOTO: STARSPORT

VREMEPLOV: Tuča mladih Srba i Engleza i izjava Denija Rouza koja je digla Evropu na noge (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 20.12.16 u 23:59

U okviru baraža za plasman na Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine u Izraelu 2013. godine, Srbija je igrala protiv Engleske. Prvi duel je završen pobedom Engleske na Kerou Roudu u Noriču 12. oktobra 2012, a četiri dana kasnije revanš je odigran u Kruševcu, gde se odigrao i jedan od najvećih skandala u drugoj deceniji 21. veka.

Utakmica nije bila preterano zanimljiva, nije bilo mnogo prilika, a jednu od retkih Englezi su iskoristili u 94. minutu i, preko Vikama, koji je iskoristio to što je golman Srbije Aleksić otišao pred gol protivnika, overili plasman u Izrael naredne godine.

Taj pogodak je podgrejao atmosferu, da bi nakon poslednjeg sudijskog zvižduka došlo do opšte tuče, koji je trajao nekoliko minuta na terenu, da bi potom bilo koškanja i u tunelu.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Inicijalna kapisla bila je reakcija Denija Rouza, koji je na ubačene predmete sa tribina, nakon postignutog gola, odgovorio šutnuvši loptu među navijače, što je sudija kaznio drugim žutim kartonom.

Ipak, mnogo veću buru izazvala je izjava Rouza, koji je po završetku meča optužio navijače za rasizam i gađanje kamenjem.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

To su u Engleskoj iskoristili za veliki pritisak na UEFA, zahtevajući oštru kaznu za Srbiju. Tim apelu se pridružio i Stjuart Pirs, tadašnji selektor mladog tima „Gordog albiona“:

– Rastužuju me ovakve scene, tužan sam zbog ovoga. U Engleskoj godinama postoji borba protiv rasizma, i ponosan sam na igrače što su mirno izdržali sve uvrede. Siguran sam da će UEFA reagovati.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Već sutradan, nakon što je FSS izdao saopštenje kojim je odbio bilo kakve priče o rasizmu, „Dejli Mejl“ je naš savez okarakterisao kao „besraman“, jer je Rouza optužio za izazivanje incidenta.

No, tu nije bio kraj. „Gardijan“ je podsetio na incident između Patrika Vijere i našeg Siniše Mihajlovića, „San“ je objavio intervju sa Nedumom Onuhom, članom mlade reprezentacije Engleske koja je 2007. godine savladala Srbiju sa 2:0 u Holandiji, koji je taj meč opisao kao „najtežih 90 minuta u životu zbog majmunskih krika navijača tokom čitavog toka utakmice„, a britansko izdanje „Telegrafa“ je poziv Ivice Dačića, tadašnjeg predsednika vlade Srbije, da se incident u Kruševcu ne kvalifikuje kao rasistički „na prvu loptu“, preveo kao poziv da engleski fudbaleri i stručni štab krivično odgovaraju zbog incidenata.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Kao reakcija je usledio video snimak našeg Saveza pod nazivom „Koga laže Deni Rouz?„, a na kom je moguće videti prvo intoniranje himne Engleske, a potom i situacije tokom kojih je Rouz imao kontakt sa loptom, uz opis:

Kao što možete videti na ovom video snimku, tokom utakmice UEFA Under-21, nije bilo nesportskog ponašanja i vređanja protivničkih igrača na rasnoj osnovi, nakon čega je istaknuta Rouzova izjava o rasističkim uvredama:

– Počeli su odmah kada smo počeli sa zagrevanjem. Odmah su počeli sa oponašanjem majmuna i ja sam pitao saigrače da li oni to čuju. Odgovorili su da čuju. Tokom prvog poluvremena, kada sam prilazio da uzmem loptu i izvodim aut, navijači su počinjali sa oponašanjem majmuna, ali prvo poluvreme nije bilo ni blizu tako strašno kao drugo poluvreme. Dva kamena su me pogodila u glavu dok sam ubacivao loptu u teren.

(Youtube/FSSrbije)

Nekoliko nedelja je trajala priča o ovom incidentu, pre nego što je doneta odluka – Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić tri, Nikola Ninković dve a Goran Čaušić četiri meča suspenzije zbog učešća u tuči, dok su Andreja Milutinović i Predrag Katić, članovi stručnog štaba Aleksandra Jankovića, dobili po dve godine suspenzije. Pored toga, Srbija je kažnjena sa 80.000 evra i utakmicom pred praznim tribinama. kod Engleza, Tomas Ins je dobio jedan meč, a Stiven Kolker dve utakmice suspenzije.

Ovako je to izgledalo u Kruševcu:

(Youtube/Vitomir Necic)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter