1
Vremeplov

FOTO: KKPARTIZAN.RS

VREMEPLOV: NBA je Partizanova talija, turneja u SAD donela najveći uspeh u novijoj istoriji (VIDEO)

Objavljeno: 18.12.16 u 23:55

Partizanova košarka trenutno „visi“ na jednim od najnižih grana u svojoj istoriji, ako po strani ostavimo ogromne uspehe i evropsku titulu, prisećamo se perioda kada je NBA liga zvala crno-bele na svoj parket.

Samo činjenica da je najjača košarkaška liga pozvala Partizan u Ameriku je veliki uspeh za našu malu zemlju i jedan klub iz nje. Crno-beli košarkaši su u oktobru 2009. „stali na crtu“ Denver Nagetsima i Finiks Sansima, u Srbiju se vratili sa dva poraza, ali i punih „torbi uspeha“ koje su iskoristili da bi se u bliskoj budućnosti plasirali na završno takmičenje Evrolige.

Beogradska ekipa pod palicom Duška Vujoševića je u sezoni pre američke turneje igrala maestralno, što ih je i preporučilo za ovaj specijalan poziv. Prethodne dve godine je Partizan igrao četvrtfinale Evrolige, dok je Vujošević u drugom navratu dobio nagradu za najboljeg trenera po izboru njegovih kolega, a Novica Veličković za igrača u usponu.

FOTO: KKPARTIZAN.RS
FOTO: KKPARTIZAN.RS

Posle dugog leta ekspedicije Predraga Danilovića i Duška Vujoševića, crno-beli su 3. oktobra igrali prvu utakmicu sa NBA-ligašem, protiv Denvera. Nagetsi su poslednju sezonu pred ovaj duel završili kao finalisti Zapada, a predvodio ih je Karmelo Entoni.

Crno-beli, mada su već igrali u dva navrata sa Ol-star timom Srednjeg zapada, prvi put su preko puta sebe imali NBA tim, spreman da, iako je pripremni meč, pruži svoj maksimum. Amerikanci su otvorili utakmicu serijom 14:1, nakon čega je srpski tim zaigrao bolje, ali je Denver na poluvremenu ipak imao kapitalnih plus 17. Igrači Duška Vujoševića su se propisno ispromašivali u šutu za tri, pogoođeno je bilo samo pet šuteva za tri od čak 27 pokušaja.

Najveća prednost NBA-ligaša je iznosila 36 poena, ali je na kraju razlika ipak bila 32 – 102:70. Od „zvezda“, Nagetsima je jedino nedostajao Čonsi Bilaps, ali je to nadoknađeno od strane Entonija sa 17 i Aflala sa 15 poena. U timu Partizana je Aleks Marić postigao 16 poena i uhvatio čak 21 skok!

(Izvor: YouTube/TeoJordanGR)

– Mislim da je trebalo i da smo mogli bolje da odigramo nego što smo to večeras uradili. Sasvim je sigurno da su oni jedna kvalitetna ekipa, sa izvanrednim fizičkim predispozicijama, igraju jako brzu košarku. Igrali smo na njihovom terenu na 1.600 metara nadmorske visine, sigurno je da mi nismo na to dovoljno adaptirani, sa jednim novim timom sa dosta mladih igrača. Za neke od njih, smatram da će greške koje su večeras napravili, biti kapital, u smislu da ih neće ponavljati. Ovo je za sve nas jedno novo i dobro iskustvo, – rekao je Vujošević po završetku meča.

Nije bilo puno vremena za sabiranje utisaka i razmatranje grešaka, već nakon tri dana je trebalo da se odigra novi duel i da se u što većoj meri popravi utisak.

FOTO: KKPARTIZAN.RS
FOTO: KKPARTIZAN.RS

I Sansi su ubedljivo slavili, ali je Partizan bio znatno bolji. Gostujuća ekipa je bila mnogo konkurentnija u prvoj deonici, da bi spremniji igrači Finiksa nadigrali crno-bele u naredne dve. U poslednjoj četvrtini je Partizan smanjivao prednost, toliko da je na kraju bilo 111:80. Goran Dragić je tada predvodio svoj tim sa 16 poena, dok je poen manje ubacio Džejson Ričardson, u timu Partizana je Veseli imao 16, a Marić 14.

(Izvor: YouTube/MrVaske1978)

– Smatram da smo odigrali bolje nego u prvom meču. Prva četvrtina je bila sasvim dobra, oni su jednom trojkom preokrenuli i dobili tu deonicu. Drugu četvrtinu nismo odigrali dobro, pogotovu poslednja dva minuta, kada je Finiks napravio seriju 10:0 – rekao je posle ovog meča trener crno-belih Vujošević.

Tadašnji srpski šampion je na američkom tlu i pobeđivao, mada u nezvaničnim mečevima. Pored pomenute ekipe Midvest Ol-stara koja je savladana 27. septembra na Univerzitetu Pardju, tri dana kasnije je Partizan slavio i protiv Univerziteta Dakote.

(Izvor: YouTube/Illinois White Eagles)

Odlazak u Ameriku su obeležila i druženja košarkaša sa srspkom dijasporom, koja je pružala podršku crno-belima za vreme boravka u SAD.

Za kraj, Duško Vujošević je najbolje opisao šta se sve dešava u američkoj košarci, kao i zašto nije bio preterano oduševljen viđenim:

– Nisam ljubitelj NBA košarke iz prostog razloga što se ne ispada iz lige, što je veliki broj utakmica bez neke takmičarske obaveze, osim kad dođe plej-of, drukčija su pravila, taj polazak u dribling, što mi toliko ne smeta koliko ta ilegalna odbrana koja dosta svodi takmtiku na dosta jednostavnije i možda za publiku atraktivije poteze. Ali izuzetno cenim to takmičenje u smislu da u njemu igraju najveći sportisti sveta i ima dosta stvari za respekt, ali i onih koje ne treba da se kopiraju – poručio je popularni Dule.

U istorijskoj sezoni koja je usledila posle turneje u SAD, Partizan je pobedom nad Mkabijem izborio plasman na „fajnal for“ Evrolige.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Partizan – Midvest 88:82

PARTIZAN: Sinovec, Kecman 12, Milošević 9, Rašić 16, Lešić, Mitrović 2, Božić 3, Marić 13, Rakočević, Veseli 19, Đekić 8, Vraneš 2

MIDVEST OL-STAR: Dagens, Rajt 8, Berdil 16, Braun 24, Ofoegbu 3, Bujer 2, Mekdonald 6, Polard 12, Krebenhof, Kismark 2, Trejlon 9

Denver Nagets – Partizan 102:70

Denver Nagets: Entoni 17, Martin, Nene 12, Smit 10, Karter 11, Louson 9, Petro 6, Balkmen 10, Aflalo 15, Alen 1, Vajt 9, Lubi 2, Drejper.

Partizan: Rakočević 10, Veseli 3, Marić 16, Kecman 5, Rašić 11, Sinovec 4, Milošević 5, Đekić 1, Božić 3, Mitrović 5, Lučić 2.

Finiks Sans: Hil 10, Stodemajer 12, Fraj 10, Ričardson 15, Dragić 16, Dadli 14, Barbosa 8, Amundson 8, Dikau, Klark 8, Taker 4, Pauel 4, Grifin 2.

Partizan: Veseli 16, Rakočević, Marić 14, Kecman 9, Rašić 12, Đekić 2, Vraneš 2, Božić 2, Milošević 9, Sinovec 2, Mitrović 4, Lešić 4, Lučić 2, Bešović 2.

[/stextbox]

1
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter