0
Vremeplov

VREMEPLOV: Biser zaboravljenog desnog beka Brazila koji i danas oduševljava navijače (VIDEO)

Objavljeno: 09.12.16 u 00:00

Manoel Rezende de Matos Kabral je ime bivšeg levog beka reprezentacije Brazila, poznatijeg po nadimku „Nelinjo“. Upravo on je postigao jedan od golova koji su obeležili istoriju šampionata sveta.

Nelinjo je za nacionalni tim „Selekaa“ odigrao 21 utakmicu, od čega sedam na prvenstvima sveta – tri na Mundijalu 1974. u Zapadnoj Nemačkoj, i četiri na okupljanju najboljih selekcija sveta četiri godine kasnije u Argentini.

U Zapadnoj Nemačkoj Brazilci su stigli do četvrtog mesta, pa su na turnir u zemlji ljutih rivala stigli sa nadom da će uspeti da naprave iskorak.

U grupnoj fazi Brazil je odigrao dva nerešena meča (Švedska 1:1, Španija 0:0), da bi u poslednjoj utakmici u grupi zabeležio pobedu nad do tad neporaženom Austrijom, 1:0, i sa četiri boda (tada je pobeda donosila dva boda) prošao u drugu fazu.

Nelinjo protiv Italije

Kako je po tadašnjem sistemu, nakon prve faze takmičenja osam najboljih reprezentacija ponovo formiralo dve grupe od po četiri tima, Brazilci su se našli u grupi sa Peruom, Poljskom i Argentinom.

Peru i Poljska su lako savladani (3:0, 3:1), ali je meč drugog kola i remi sa Argentinom (0:0) eliminisao Brazil, jer su Argentinci takmičenje završili sa boljom gol razlikom, pošto su prvo Poljsku savladali 2:0, a potom u odlučujućem meču pregazili Peru sa 6:0, i gol razlikom 8:0 nadmašili brazilskih 6:1.

To je Brazilce dovelo do stadiona „Monumenatl“ u Buenos Ajresu 25. juna 1978.

Sa druge strane, Italija, koja je u svojoj grupi bila iza Holandije.

Italijane je u prednost doveo Franko Kausio, legendarni krilni fudbaler Juventusa, pogotkom u 38. minutu.

Italijani su vodili i nakon sata igre, i u tim Brazila polako se uvlačila panika, kada je otpočeo 64. minut.

Nelinjo je prihvatio jedan pas sa ivice kaznenog prostora na desnom krilu, napravio par koraka, a potom uputio loptu ka golu koji je čuvao Dino Zof.

Football - 1978 World Cup - Third Place Play-Off: Brazil 2 Italy 1 Brazil's Nelinho (out of shot) scores a magnificent goal past Italy's Dino Zoff to equalise the scores in the Estadio Monumental, Buenos Aires, Argentina.
Football – 1978 World Cup – Third Place Play-Off: Brazil 2 Italy 1
Brazil’s Nelinho (out of shot) scores a magnificent goal past Italy’s Dino Zoff to equalise the scores in the Estadio Monumental, Buenos Aires, Argentina.

Iako je kasnije bilo mnogo priče o tome da li je želeo da centrira ili uputi udarac, Nelinjo je sam pojasnio da je šut bio sve sem slučajan:

– Osetio sam da Zof očekuje centaršut, pa sam se predomislio, i umesto unitrašnjeg dela stopala, što bih iskoristio da sam želeo da centriran, uputio sam šut spoljnim delom stopala ka njegovom desnom uglu. Ispalo je dobro, rekao je Nelinjo jednom prilikom.

Da li je bio šut ili centaršut? Nije ni važno.

Bitno je da je lopta ušla u gol i Nelinja pretvorila u legendu šampionata sveta.

(Youtube/Rex Xerxes)

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter