0
Fudbal

POVEĆANA KAZNA ZA USTAŠKI POKLIČ: Hrvat će morati da plati veću naknadu (VIDEO)

Objavljeno: 07.12.16 u 14:04

Bivšem reprezentativcu Hrvatske, Josipu Šimuniću, povećana je kazna zbog povika „za dom spremni“.

Nekadašnji dugogodišnji igrač Herte je na meču protiv Islanda 2013. godine uzvikivao pomenuti poklič zbog kojeg je tada kažnjen sa samo 663 evra, nakon žalbe državnog tužilaštva, kazna mu je povećana na 3316 evra.

UEFA je ranije Šimunića suspendovala 10 meča uz obavezu da uplati 30.000 švajcarskih franaka na njihov račun u vidu sankcije za jedan od mnogobrojnih poteza Hrvata koji nemaju veze sa njegovim sportskim bitisanjem.

Optuženik je proglašen krivim da je 19. novembra 2013. u Zagrebu, na stadionu Maksimir, nakon utakmice Hrvatske i Islanda, a za vreme dok su se na stadionu još uvek nalazili navijači, uzeo mikrofon i izašao na sredinu terena i prema gledaocima uzviknuo „Za dom“, na šta su oni uzvratili „Spremni“. Pritom je bio svestan da taj uzvik simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, odnosno da predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, kao i trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovečnosti, ističe se u saopštenju Suda.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter