1
Domaći fudbal

FOTO: Crvena zvezda FK

HOTSPORT ANALIZA: Od hoćemo ‘crnce na teren’ do pustite Zvezdinu decu (VIDEO) (ANKETA)

Objavljeno: 29.11.16 u 22:00

Gostovanje u Gornjem Milanovcu i istorijski preokret za svega 60 sekundi pokazali su da Crvena zvezda može ozbiljno da računa na svoju decu, a ne da uzalud baca novac na prosečna strana pojačanja.

Legendarna pesma Delija na ‘severu’ kada loše ide jeste ‘Hoćemo srce na teren’. Kako je poslednjih godina sve više stranaca u klubu, pogotovo onih tamnoputih, nastala je šala na severnoj strani stadiona ‘Rajko Mitić’ koja glasi ‘Hoćemo crnce na teren’. Stranaca u srpskom fudbalu, pogotovo u naša dva najveća kluba, ima dosta, ali je pitanje kakvog su kvaliteta i da li zaslužuju da zauzmu mesto talentovanoj deci iz omladinskog pogona. Naravno, ima igrača tipa Mičela Donalda koji opravdavaju svaki dinar uložen svojim dobrim partijama, ali ima i onih ‘izgubljenih u svemiru’ koji će na kraju samo isprazniti, već bušnu kasu našeg najtrofejnijeg kluba. Zauzeli su nekom mladom igraču mesto u timu, nekom momku koji bi poput Marka Grujića i Predraga Rajkovića mogao da napuni prazan buđelar, a iz Crvene zvezde će otići bez obeštećenja i prijavom podnetom FIFA i UEFA u ruci.

Ponovo je ovog leta u Zvezdi bilo više promašaja sa strancima nego pogodaka. Kao iz ‘čarobnog’ šešira su izvlačeni Adam Mičel, Tomas Fibel, Gelor Kanga, Džon Ruiz i Pablo Mouče. Od njih pet samo je Džon Ruiz do sada bio standardan, dok su ostali slati na pozajmice, na klupu, tribine i bolovanja. Valjano čast stranaca brane samo Mičel Donald (najvažniji igrač u timu Miodraga Božovića) i Damjan Le Talek, koji često luta sa pozicije na poziciju, te ne može konstatno da drži formu.

Ostali su veliki promašaj, a uprava kluba to još uvek ne želi da prizna. Za Tomasa Fibela mesta u timu nema, da Zoran Rendulić i Aleksadar Luković nisu povređeni, Francuz ne bi imao mesta ni na klupi. Ovako je dobio šansu u Kruševcu i Milanovcu i promaja kroz zadnju liniju je duvala. Mladi Adam Mičel poslat je na pozajmicu u OFK Beograd, odakle je vraćen, ali je od prvog tima miljama daleko. Pablo Mouče je stigao kao mega pojačanje, ‘paker’ kakvog Srbija do sada nije videla, a od dolaska na Balkan najsrećniji je bio pre dva dana u Zagrebu kada je njegova domovina Argentina osvojila Dejvis kup. Za vreme ugovora sa Crvenom zvezdom jednom je posetio Pariz, a terene u Srbiji svega sedam puta i nije pokazao baš ništa. Sada želi da ode, ali da mu se pride isplati dogovorenih 300 hiljada evra.

Gelor Kanga je došao letos kao najzanimljivije i najkvalitetnije pojačanje, ruku na srce vidi se da se radi o znalcu, ali ne igraču na koga može 100 posto da se računa. Prvi problem je nastao protiv Ludogoreca kada je naseo na provokaciju i poput malog deteta zaradio crveni karton u trenicuma kada se išlo na veliki odmor i kada je njegov tim imao igrača više. Može se slobodno reći da je Gabonac velikim delom ‘krivac’ za kasnije zvezdino evropsko posrnuće, jer nije mogao da igra na mečevima kvalfikacija za Ligu Evrope protiv Sasuola. Kasnije je u prvenstvu pokazao da može da bude ozbiljan kreator igre, ali je usledila povreda i pitanje je hoće li se do proleća vratiti u tim.

Na kraju Džon Ruiz, momak kog toliko hvali generalni direktor Zvezdan Terzić, nije skoro ništa prikazao, a bio je najstandardniji. Ruku na srce doneo je Zvezdi pobedu u Kruševcu, ali je to premalo za pohvale koje su izrečene na njegov račun pred dolazak u Beograd. Čini se da je njegov najveći problem fizička nespremnost, a to je nedopustivo govoriti za profesionalnog fudbalera u decembru mesecu, pet meseci posle početka priprema. Kada se tome doda problem vezan za Huga Vijeiru i novi ugovor, jasno je da Crvena zvezda ove jeseni nije imala sreće sa strancima kao pre 12 meseci, kada je to bio miks stranih i mladih supertalentovanih srpskih igrača.

Ove godine mladi igrači nisu dobili priliku od samo starta, sem Mihaila Ristića. Nekoliko omladinaca dobilo je šansu da se priključe treninzima provg tima,a to su Dejan Joveljić (povredio se), Uroš, Račić i Luka Adžić, sin bivšeg kapitena crveno-belih Ivana. On nisu preterano dobijali šansu kao godinu dana ranije Marko Grujić, Luka Jović, Vukašin Jovanović i Mihailo Ristić. Na gol je posle prekida pozajmice u Bačkoj stao supertalentovani Filip Manojlović i svoju šansu je iskoristio. Isto su u Milanovcu pre tri dana učinili Uroš Račić i Luka Adžić, koji su na teren ušli pri negativnom rezultatu 1:0 i učestvovali u istorijskom preokretu za 60 sekundi. Šta više pobedu crveno-belima doneo je omladinac Adžić, a gol je dao kao da je ‘mator’. Odbijenu loptu na peterac je zakucao pod prečku, a možemo da garantujemo da bi je većina igrača u Superligi Srbije lansiralo preko gola u stilu Lemija, napadača Lokomotive.

(Izvor: YouTube/TV Srbija)

Možda je ovo pravi čas da uprava shvati da se i od svoje dece mogu napraviti dobri igrači poput Marka Grujića. Da nije potrebno trošiti previše novca na strana pojačanja koja dođu bez obeštećenja, ali primaju velike plate. Zato Zvezda ne bi trebala da juri novog štopera, već da šansu da mladom Milošu Stojanoviću, da se razvija kroz igre u Superligi i sledećeg leta bude spreman za evropske rivale. Kiksevima su svoju karijeru počeli Vidić, Lalatović, Tomović, Spajić i Lazić, ali su danas izrasli u vrhunske defanzivce koji su branili ili brane boje najvećih evropskih klubova. Zato je poruka većine Delija na forumima ‘Pustite Zvezdinu decu’…

Da li biste više voleli da Crvena zvezda gura svoju decu ili dovodi inostrana pojačanja?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

1 Komentara

  1. To je kljuc uspeha dugove bi resili za dve tri godine.Zar vam nije putokaz Grujic Rajkovic 6mil i 3mil a pre toga nije mogao igrac iz zvezde da ode za 100 000

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter