0
Košarka

HIT U EVROPI: Sa Srbijom je napravila istorijski uspeh u Riju, u Turskoj su joj već dali nadimak – ‘njeno veličanstvo’

Objavljeno: 11.11.16 u 14:40

Košarkašice Galatasaraja ove sezone predstavljaju pravi hit u turskom šampionatu, kao i u Evrokupu. Klub je angažovanjem Marine Maljković prethodnog leta planirao rad na duge staze sa mladim i perspektivnim sastavom, a rezultati i pre svega igra došli su već na samom početku sezone.

Galatasaraj je vodeći tim u turskom šampionatu sa tri pobede sa prosečnom razlikom od 29 poena, a isti skor ima i u Evrokupu u duelima sa Rigom, Samsunom i Dinamom iz Novosibirska sa 14 poena razlike u proseku.

– Veoma sam zadovoljna kako idu stvari u Galatasaraju. Ono što je meni najvažnije jeste da na raspolaganju imam izvanrednu grupu igračica, koje su pre svega sjajne osobe, uvek raspoložene za rad, spremne za odricanje u korist timskog uspeha. Rezultati su možda došli rano, ali su oni samo posledica onog što radimo na treninzima. Sezona je tek počela, rekla je Marina Maljković.

Srpsku selektorku već na utakmicama dočekuju transparenti sa natpisom ‘Njeno veličanstvo’. Ove nedelje dala je intervju koji su prenele skoro sve turske novine, a u kojima objašnjava svoju košarkašku filozofiju. U tu priču uklapa se i nova odluka da za pomoćnog trenera angažuje legendarnu košarkašicu Galatasaraja i turske reprezentacije Nevrije Jilmaz, koja je nedavno okončala karijeru.

– Pre početka sezone svi su nam predviđali borbu za opstanak u turskoj ligi. Ne odustajem od osnovne ideje, dobri rezultati na startu nas neće poremetiti. Znamo da je put do vrha jedan proces, koji mora da se prođe u svim koracima. Radimo da Galatasaraj vratimo u vrh evropske košarke, istakla je Marina Maljković.

Srpsku reprezentaciju u narednom periodu očekuju dve kvalifikacione utakmice koje će se igrati protiv Luksemburga i Ukrajine u Kraljevu, odnosno Nišu.

– Koristim priliku da pozovem naše navijače da dođu na utakmice i da nam pruže podršku. Veoma sam srećna što ćemo utakmice igrati u Kraljevu i Nišu, koji su nam pružali podršku svih ovih godina i nadam se da će tribine biti ispunjene do poslednjeg mesta, kao što je to bio slučaj prošlog novembra u Beogradu na utakmici protiv Nemačke. Mi ćemo se odužiti našom prepoznatljivom borbenom igrom, kaže srpska selektorka.

Uz velike obaveze koje ima prema srpskoj reprezentaciji i Galatasaraju, srpska selektorka veliku pažnju posvećuje i Pokretu za žensku košarku Marina Maljković i programu besplatnih škola košarke.

– U nedelju dolazim u Beograd na druženje sa mojim malim košarkašicama. Otvaramo besplatnu školu u DKC ‘Majdan’, što će biti šesta lokacija na kojoj održavamo treninge. Već smo stigli do broja od 300 devojčica i tu se ne zaustavljamo. Uz pomoć lokalnih samouprava, grada Beograda kao i naših prijatelja iz Telekoma Srbije i Rode do kraja godine u Beogradu ćemo otvoriti još dve škole. Grabimo krupnim koracima ka našem cilju, a to je 500 devojčica u junu koje besplatno treniraju košarku, zaključila je Marina Maljković.

Košarkaška reprezentacija Srbije će u subotu, 19. novembra od 19 časova dočekati Luksemburg u Kraljevu, a četiri dana kasnije u Nišu od 18 sati i nacionalni tim Ukrajine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter