0
Ostali sportovi

BADMINTON: Uspeh Srbije na Balkanijadi

Objavljeno: 30.10.16 u 14:10

Srpska badminton reprezentacija sa još jednog međunarodnog takmičenja vraća se sa ponosom. Na Balkanskom prvenstvu za igrače do 19 godina koje je od 27. do 29. oktobra 2016. održano u grčkom gradu Aleksandropuliju izliveno je pet odličja, od toga dva srebrna i tri bronzana, čime je nastavljena niska uspeha na najjačem regionalnom takmičenju.

U ekipnoj konkurenciji, u kojoj je naša zemlja nastupila u sastavu Luka Milić, Andrija Doder, Nenad Milošević, Mateja Manić, Marija Sudimac i Nataša Pavlović, osvojena je bronza. U A grupi je savladana Rumunija s 5:0, ali se zbog tesnog poraza od Bugarske s 3:2, u duelu u kojem su naši imali pet meč lopti, Srbija u polufinale plasirala sa drugog mesta. Tako je u meču za finale igrala sa glavnim favoritom turnira i potonjim osvajačem zlata, Turskom od koje je izgubila sa 3:1.

FOTO: Badminton savez Srbije
FOTO: Badminton savez Srbije

U pojedinačnim konkurencijama naši reprezentativci su se domogli četiri medalje, a raduje podatak da su se svi popeli na postolje. Milić je postao viceprvak Balkana u singlu. U borbi za zlato izgubio je od Bugarina Dimitara Janikijeva (2:0). Prethodno je savladao Turčina Serhata Salima (2:0) u osmini finala, Bugarina Ivana Peneva (2:0) u četvrtfinalu i Turčina Muratana Ekena (2:1) u polufinalu. U istoj konkurenciji Doder je osvojio bronzu. On je u prvom kolu bio bolji od Grka Mariosa Mihaila Bouliosa (2:0), u osmini finala je pobedio njegovog sunarodnika Paskalisa Melikidisa (2:0), u četvrtfinalu Bugarina Ilijana Stojnova (2:0), dok je u polufinalu poražen od kasnijeg šampiona Dimitara Janikijeva iz Bugraske (2:0). U muškom singlu takmičili su se i Milošević, koji je posle pobede u prvom kolu nad Grkom Kiriakosom Karageorgiuom (2:0) poražen u osmini finala od Bugarina Dimitara Janikijeva (2:0), i Manić, koga je u prvom kolu zaustavio Grk Georgios Ktenas (2:1).

FOTO: Badminton savez Srbije
FOTO: Badminton savez Srbije

Poput Milića, vicešampionsku titilu u Grčkoj osvojile su Nataša Pavlović i Marija Sudimac u ženskom dublu. Njih dve su u četvrtfinalu savladale bugrasku kombinaciju Marija Delčeva, Venčislava Sakadžiska (2:0), u polufinalu su bile bolje od Rumunki Irine Kalin i Andree Dimitru (2:0), dok su u okršaju za najsjajnije odličje poražene od turske kombinacije Bengisu Erčetin, Nazlikan Inci (2:0). Manić i Milošević su stigli do bronze u muškom dublu. Naš tandem je u osmini finala pobedio Grke Antonioas Pateropulosa i Tilemakosa Vukureslisa (2:0), a u četvrtfinalu, takođe Grke, Andreasa Bitnera i Mariosa Mihaila Bouliosa (2:1), dok je u polufinalu izgubio od potonjih osvajača zlata, Bugara Ivana Paneva i Dimitara Janikijeva (2:0). U istoj konkurenciji Doder i Milić su stali na korak od odličja budući da su u meču za polufinale poraženi od turske kombinacije Serhat Salim, Baran Juksel (2:1). Istu sudbinu doživela je i Pavlovićeva u mešovitom dublu u kojem je nastupila sa Grkom Paskalisom Melikidisom. Njih dvoje su, posle pobede u osmini finala nad rumunskom kombinacijom Mihnea Krakiun, Luiza Milu (2:0), izgubili u četvrtifinalu od Rumuna Kosmina Hinkua i Irine Kalin (2:1).

FOTO; Badminton savez SrbijeFOTO; Badminton savez Srbije

“Jako lepo predstavljanje srpskog badmintona u Grčkoj. Ekipno smo zauzeli treće mesto iako smo u grupi imali pet vezanih meč lopti u duelu sa Bugarima koje nismo iskoristili. Tako smo zauzeli drugo mesto i time umesto u finalu, morali na reprezentaciju Turske u polufinalu, gde smo opet teško savladani sa 3:1. Na pojedinačnom turniru svi reprezentativci su osvojili medalju, a opet su nas neke meč lopte delile od „duplih“ medalja i još boljih odličja. Sa dve srebrne i dve bronzane medalje moramo biti vrlo zadovoljni, ali igrači, a i ja lično, želimo što pre da u sali nastavimo da usavršavamo kompletno znanje i puteve do još većih uspeha“, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpske reprezentacije na Balkanskom prvenstvu za igrače do 19 godina u Grčkoj.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter