1
Evropske lige

PROBLEM U NAJAVI: Mogući neredi na utakmici Ukrajina-Kosovo

Objavljeno: 09.10.16 u 15:31

Uefina mreža protiv diskriminacije u fudbalu (Fare) saopštila je da „postoji veliki rizik“ da na današnjoj utakmici izmedju Ukrajine i Kosova u Poljskoj dodje do incidenata medju navijačima.

Kako piše američka agencija Asošijetid pres, ultra-desničarske navijačke grupe u istočnoj Evropi snažno se protive učešću Kosova u kvalifikacijama za Mundijal i tvrde da je „mala balkanska država“ deo Srbije.

Ove godine su takodje porasle političke tenzije izmedju Poljske i Ukrajine, a sve to „podgrejano“ je ovonedeljnim emitovanjem filma u kom je prikazan masakr nad etničkim Poljacima od ukrajinskih pobunjenika tokom Drugog svetskog rata.

Ukrajina će u poljskom Krakovu dočekati Kosovo, pošto ukrajinska vlada nije priznala južnu srpsku pokrajinu, pa je Svetska fudbalska federacija odlučila da se utakmica igra na neutralnom terenu.

– FIFA je kazala da je broj navijača ograničen na oko 1.000, ali nećemo znati koliko je to ispoštovano do samog početka meča. Veliki je rizik od incidenata na i van stadiona. Poslednja stvar koja Evropi treba u ovom treutku je izliv agresivnog nacionalizma – rekla je direktorka organizacije Fare Pijara Povar.

Lokalna policija neće preduzeti dodatne mere bezbednosti, pošto ne očekuju nerede, jer ocenjuju da utakmica neće biti „masovni dogadjaj“.

Zabuna postoji i u tumačenju koliko će navijača biti, pošto iz tabora reprezentacije Ukrajine očekuju da sve ulaznice za taj meč pripasti njihovim navijačima, ali iz Fudbalskog saveza Kosova smatraju da bi i oni trebalo da dobiju priliku da prate ovaj meč i očekuju njihove navijače iz susednih zemalja.

Ukrajina posle prva dva kola Grupe I kvalifikacija za Svetsko prvenstvo ima dva boda, nakon remija sa Islandom i Turskom, dok Kosovo ima jedan bod posle remija u prvom kolu s Finskom, te poraza od Hrvatske pre tri dana.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter