0
Ostali sportovi

(FOTO: Slovenskenovice)

NA DANAŠNJI DAN: Postavljen svetski rekord na 400 metara koji traje već 31 godinu!

Objavljeno: 06.10.16 u 08:45

Na 17. Svetskom prvenstvu u odbojci „plavi“ prvi u grupi. Rođen jugoslovenski košarkaš, član FIBA Kuće slavnih.

1937. – Rođen je Ivo Daneu, bivši jugoslovenski košarkaš i trener. Igrao je na poziciji plejmejkera. U svojoj profesionalnoj karijeri, dugoj 21 godinu, igrao je za dva kluba – Branik Maribor a potom Union Olimpija. Kao trener, vodio je Olimpiju pet godina a potom KK Rudnik Trbovlje. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 209 utakmica. Pre nego što počnemo sa nabrajanjem svih njegovih uspeha, spomenućemo da je bio deo zlatne generacije pod dirigentskom palicom Ranka Žeravice, koja je uzela prvo zlato na Mundijalima za Jugoslaviju, daleke 1970. godine. Bio je proglašen za MVP SP 1967. godine, za najboljeg sportistu Jugoslavije 1967, osvojio je srebro na OI u Meksiku 1968, dva srebra i jedno zlato na SP (1963. Brazil, 1967. Urugvaj, 1970. Jugoslavija) a tri srebra i jednu bronzu na EP (1961. Jugoslavija, 1965. SSSR, 1969. Italija i 1963. Poljska). U FIBA Kuću slavnih je uveden 2007. godine. 

(Youtube/Iggy Speed)

1985. – Marita Koh, bivša atletičarka Istočne Nemačke, postigla je na Svetskom prvenstvu u atletici na otvorenom u Kanberi, Australija, rekord u trčanju na 400 m. Taj svetski rekord je i dan danas aktuelan i stoji nepobeđen, a iznosi 47,60 sekundi! Polemisalo se da li je ovaj rekord „pravi“ ili ne, s obzirom da je bilo poznato da je Nemačka dopingovala svoje sportiste radi što boljih rezultata. Marita je čak pretila i tužbom povodom ovih neosnovanih insinuacija ali nikada je nije zaista i podnela. Izjavila je da joj je savest čista. Činjenica je da niko nije prišao ni blizu ovom ostvarenom vremenu koji je postavila Marita.

(Youtube/ksM^)

2010. – Na 17. Svetskom prvenstvu u odbojci, Italija, završene su poslednje utakmice u trećem kolu takmičenja. U grupi O susrele su se ekipe Italije i Francuske. Pobedili su Azuri (3:1) i time zauzeli prvo mesto u grupi sa dve pobede i bez ijednog poraza. U grupi P igrale su Argentina i Rusija. Pobedile su baćuške 3:0 a prvo mesto u grupi je pripalo Srbiji sa dve pobede i bez ijednog poraza. U grupi K presudan meč su igrali Bugari protiv Kube. Kubanci su jedva uspeli da pobede rezultatom 3:2 i tako izbore prvo mesto u grupi za dalji plasman. A u poslednjoj grupi, grupi R Brazil je bez većih teškoća savladao Nemačku (3:0) i otišao u polufinale. Polufinalni parovi su bili Italija – Brazil i Srbija – Kuba.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter