0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Rođeni Ibrakadabra i hrvatski ‘Roki’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 03.10.16 u 08:45

Jedan je bio najstariji pobednik K-1 turnira u borilačkim veštinama a drugi je bio prvi fudbaler koji je u istoriji jugoslovenskog fudbala zaigrao za suprotan tabor tj. rivalski klub. Obojica su rođeni istog datuma.

1911. – Rođen je Ljubiša Broćić, bivši srpski fudbaler i trener. Kao fudbaler igrao je za SK Jugoslavija. Za njih je odigrao preko 200 utakmica. Kao trener vodio je 11 fudbalskih klubova i 7 reprezentacija širom sveta. Što se tiče klubova, na spisku se nalaze imena poput Crvene Zvezde, PSV, Juventus, Barselona. A vodio je i selekcije Egipta, Novog Zelanda, Libana, Kuvajta… Ljubiša je prvi uveo tzv. „intervalni trening“ i prvi je počeo sa stvaranjem „univerzalnih igrača“. Možda njega i njegove zasluge najbolje opisuje izjava poznatog Miljana Miljanića:

– Svi naši treneri treba da zahvale Ljubiši Broćiću koji je zadužio fudbalski deo sveta od Jugoslavije i Evrope do Južne Amerike, Afrike, Bliskog Istoka i Australije. Bio je čovek sveta.

1939. – Rođen je Velibor Vasović, bivši fudbaler Partizana, Crvene Zvezde, Ajaksa i jugoslovenski reprezentativac i trener. Fudbalsku karijeru je počeo u fudbalskom klubu Partizan sa kojim je osvojio četiri šampionske titule (1960/61, 1961/62, 1962/63 i 1964/65). U sezoni 1963/64 prelazi u Crvenu Zvezdu (sa kojom takođe osvaja šampionsku titulu u toj sezoni) što je izazvalo veliku medijsku pažnju jer je bio prvi fudbaler koji je prešao u rivalski klub.

Te sezone 1964/65 Vasović je bio kapiten tzv. „partizanovih beba“ koje su stigle do finala Kupa šampiona Evrope. Finale je bilo odigrano u Briselu a protivnik im je bio Real Madrid. Iako je Partizan prvi dao gol u 55′ i to je bio Velibor Vasović, ipak je Real „ubacio u petu“ i uspeo da utakmicu reši u svoju korist rezultatom 2:1. Vasović je još jednom stigao do finala Kupa šampiona i to 1971. godine sa Ajaksom.

Susreli su se sa prvakom Grčke, Panatanaikosom ali je ovaj put fortuna bila na strani Vasovića ( koji je ponovo bio kapiten)i njegove ekipe, pa su slavili rezultatom 2:0. Sa reprezentacijom nije imao toliko uspeha kao na klupskom planu. U trenerskoj karijeri nije zabeležio naročite rezultate pa se 1990. godine vraća u Beograd i posvećuje pravničkoj karijeri koja mu je i bila osnovno zanimanje pored fudbala.

FOTO: partizan.rs
FOTO: partizan.rs

1954. – Rođen je Branko Cikatić, bivši hrvatski kik bokser. Do svoje osamnaeste godine već je imao crni pojas u karateu, tekwondu i plavi pojas u džudou. Nakon toga počinje da se bavi i boksom. Postizao je neverovatne uspehe na turnirima borilačkih veština i jedini koji su uspeli da ga poraze su bili Denis Alexio i Don (Dragon) Vilson.

Nemački časopis „Karate budo magazin“ mu je, 1989. godine, dodelio Zlatnu rukavicu i proglasio ga najboljim u svetu borilačkih veština. Iza njega su ostali Čak Noris i Žan-Klod Van Dam. U svojoj 38 godini je uspeo da osvoji K-1 turnir nokautima u sve tri borbe. U finalu je pobedio slavnog Ernesta Hosta. Cikatić je postao, i ostao, najstariji borac koji je osvojio ovaj turnir.

(Izvor: youtube / sekurarattu)

1981. – Rođen je Zlatan Ibrahimović, švedski fudbaler i bivši reprezentativac. Trenutno nastupa za Mančester Junajted. Fudbal je počeo da trenira u ekipi Malme B, a prvi profesionalni ugovor sa ekipom Malme je potpisao 1996. godine. Potom su počeli da se ređaju klubovi… Ajaks, Juventus, Inter, Barselona, Milan, Pari Sen Žermen.

Gol koji je popularni „Ibrakadabra“ postigao dok je bio u Ajaksu, u utakmici protiv Brede 2004. godine, proglašen je za najlepši gol 2004. godine u izboru gledalaca Eurosporta. Karijera mu je bogata trofejima a u Švedskoj je šest puta zaredom (2007 – 2012) osvajao Zlatnu loptu.

(Izvor: youtube / Peradze)

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter