0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Rođen ‘princ Rima’, ali i bivši selektor Srbije (VIDEO)

Objavljeno: 27.09.16 u 08:55

Rođeni su selektor reprezentacije Srbije – „Mali general“, najbolja teniserka Rumunije i miljenik „vučice“.

1947. – Rođen je Dik Advokat, holandski fudbaler i holandski trener. Kao fudbaler je promenio nekoliko klubova, od rodnog Haga (1966-1973) pa sve do Utrehta (1983-1984) u kojem je „okačio kopačke o klin“. Tada je ozbiljnije počeo da se bavi trenerskim poslom. Nadimak „mali general“ je dobio dok je radio uz Rinusa Mihelsa sa reprezentacijom Holandije, koga su zvali „General“. Kao trener, imao je određeni broj uspeha. Osvojio je drugu ligu Holandije sa SVV, pa titulu sa klubom PSV kao i Kup i Trofej Johana Krojfa i to u tri navrata, sa škotskim Rendžersom je osvojio dvaput Ligu, dvaput Kup i jednom Liga kup, a sa Zenitom iz Sankt Peterburga bio je prvak Rusije, osvajač Superkupa Rusije, pobednik UEFA kupa i UEFA Superkupa 2008. Što se tiče reprezentacija, vodio je Holandiju u dva navrata, Belgiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Južnu Koreju i Rusiju. U svim tim obavezama, našao je vremena pa je vodio i našu reprezentaciju, doduše nakratko ali sasvim dovoljno da ostane svima nama u sećanju. Nakon poraza od Danske (3:1) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, Dik Advokat je napustio mesto selektora naše reprezentacije obrazloživši da „prvi put nije uspeo da reši jedan problem.“ Eh, da je samo jedan problem bio u pitanju, možda bi se i iskobeljao nekako. Uostalom, nije ni čudo jer nije naše gore list pa ne poznaje mentalitet našeg naroda. Nedavno je preuzeo da vodi Fenerbahče koji mu je „dao ponudu koju nije mogao da odbije“. Držimo mu palčeve i nadamo se da neće opet naići na neki nerešivi problem.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

1976. – Rođen je Frančesko Toti, italijanski fudbaler. Igra na poziciji napadača i od početka svoje karijere igra u Romi. Kao mali je više voleo da gleda fudbalske utakmice od crtaća pa je veoma rano i počeo da igra fudbal. Ali nije zato krenuo na fudbal. Upisali su ga roditelji iz straha da ne završi na ulici kao probisvet, jer je deo grada u kojem je Toti živeo bio poznat kao veoma nezgodan i pun kriminala. S obzirom da je bio veoma talentovan, često je igrao u selekciji starijih dečaka. Zapazili su ga prvo iz Milana, ali do saradnje nije došlo jer je njegova majka insistirala da Toti nikada ne napusti Rim. I tako je ostao veran jednom jedinom klubu tokom čitave svoje karijere – Romi. „Vučica“ je to itekako znala da ceni. U seniorskom timu je debitovao sa 16 godina kada je trener bio Vujadin Boškov. Kada je postao kapiten Rome, ušao je u anale kao najmlađi kapiten ikada, u seriji A. Osvojio je prvenstvo Italije 2001, Kup Italije 2007 i dva Superkupa. Nalazi se na FIFA listi 125 najboljih svetskih napadača. Legendarni Pele ga je proglasio kraljem fudbala. Za Romu je odigrao preko 600 utakmica i dao je preko 250 golova. Za reprezentaciju Italije je, počevši od U 15 pa naovamo, odigrao preko 100 utakmica i dao više od 20 golova. Osvojio je Evropsko prvenstvo 2000. godine i Svetsko prvenstvo 2006. godine.Izjavio je da nikada neće napustiti ili promeniti klub. Veliki je miljenik navijača.

(Izvor: YouTube/NassimHD)

1991. – Rođena je Simona Halep, rumunska profesionalna teniserka. Trenutno je broj 1 rumunskih teniserki a na svetskoj rang listi, ušla je u prvih deset. Tokom 2013. je osvojila 6 turnira pa je dobila nagradu za najperspektivniju igračicu sveta. Igra desnom rukom, jednoručno sa forhend i dvoručno sa bekhend strane. Iako je relativno niska (168 cm), ima brz servis i snažne udarce sa osnovne linije. Spada u kategoriju agresivnih igrača i retko izlazi na mrežu baš zbog svoje male visine. Dok je bila junior, osvojila je Rolan Garos 2008. godine. Koliko je posvećena tenisu, govori i podatak da je išla na operaciju podizanja grudi jer su joj, po njenim rečima, smetale tokom igre a pogotovo u kretanju. Njen najbolji plasman je 2. pozicija tokom 2014. godine a najveći uspeh je finale Rolan Garosa u kojem je od Šarapove izgubila rezultatom 2:1 ( 4:6, 7:6(5), 4:6 ). Veoma je borbena i često je znala da, uprkos povredama, odigra turnire do kraja tj dok ne bude poražena.

Simona Halep

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter