1
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan

NA DANAŠNJI DAN: Da je živ, slavio bi 54. rođendan, Dragan Mance, legenda koja traje

Objavljeno: 26.09.16 u 08:45

Čehoslovačka postala prvi pobednik Evropskog prvenstva u odbojci. Rođena najbolja teniserka svih vremena.

1948. – Na prvom Evropskom prvenstvu u odbojci, održanom u Rimu, odigrane su završne utakmice. Čehoslovačka – Belgija 3:0, Francuska – Italija 3:2, Portugal – Holandija 3:0, Čehoslovačka – Italija 3:0, Francuska – Holandija 3:0, Portugal – Belgija 3:0. Na ovom prvom odbojkaškom prvenstvu u Evropi igralo se po principu svako sa svakim i trajalo je svega tri dana, pa se dešavalo da ekipe igraju i po dve utakmice dnevno. Nakon trodnevnih gladijatorskih borbi, ekipa koja je imala najviše bodova je bila reprezentacija Čehoslovačke. Pripala im je prva zlatna medalja u istoriji evropskih odbojkaških prvenstava i to bez ijednog izgubljenog seta. Sve svoje protivnike su pobeđivali sa nulom. Zaista zasluženo zlato. Srebrna medalja je pripala Francuskoj dok su bronzanu medalju osvojili Italijani. Poslednje mesto je pripalo ekipi Holandije koja nije uspela da pobedi ni u jednom meču.

1962. – Rođen je Dragan Mance, fudbaler Partizana i miljenik „Grobara“. Bio je veoma talentovan još od malih nogu. Fudbal je počeo da igra u petlićima u Galenici, sadašnji FK „Zemun“. Sa nepunih 17. godina postaje prvotimac Galenike a već septembra 1980. godine prelazi u FK Partizan. U narednih pet godina je za Partizan odigrao 249 utakmica i postigao 174 gola. Sa Partizanom je osvojio šampionsku titulu Jugoslavije 1982/83. a iste te godine je bio i prvi strelac Partizana. Bio je najbolji strelac Partizana i sjajan igrač ali je veliki uspon jedne blistave karijere naprasno bio prekinut. Žureći na trening, stradao je u saobraćajnoj nesreći i usled zadobijenih povreda je preminuo. Za mnoge „Grobare“ Mance je legenda koja će večno živeti. Po njemu je nazvana i jedna ulica u Beogradu, nedaleko od stadiona JNA.

(Izvor:youtube/Партизан Понос Србије)

1976. – Rođen je Mihael Balak, bivši nemački fudbaler lužičkosrpskog porekla. Igrao je na sredini terena ali jednako sposoban i za druge pozicije. Takođe je bio odličan i u odbrani. Jedan je od 100 najboljih živih igrača po izboru FIFA. Fudbal je počeo da trenira u sedmoj godini a prvi veći tim za koji je zaigrao bio je Kajzerslautern, 1997. godine. U naredne dve godine, za ovaj klub je odigrao 63 utakmice i postigao je 12 golova. Nakon 1997. godine odlazi u Bajern Leverkuzen, pa Bajern Minhen a onda se seli na ostrvsku imperiju i nastupa za Čelsi (2006-2010). Nakon Čelsija se vraća u Bajern Leverkuzen u kojem i završava karijeru. U Nemačkoj je tri puta osvajao kup, četiri puta prvenstvo, triput je proglašavan za najboljeg nemačkog fudbalera a časopis Soker Digest ga je, 2002. godine, proglasio za najboljeg fudbalera sveta. Sa svetskih prvenstava je poneo dve srebrne i dve bronzane medalje. Bio je poznat po golovima koje je umeo da daje u poslednjim minutima utakmica kao i u njegovim „duplim pakovanjima“ (po žargonu sportskih novinara) – duplim pogocima na utakmicama. Pored sporta, bio je omiljena medijska ličnost – bio je centralna figura Adidasovih reklamnih kampanja. Takođe je radio reklame i za nemački Mek Donalds, Nemačku železnicu, Nemački telekom i Soni plejstejšn. Čak ima i kolekciju majica, kačketa i jakni pod nazivom „Ballack 13“ koje prodaje putem interneta i svog sajta a radio ih je u saradnji sa Adidasom.

(Izvor:youtube/Paul Jürgonson)

1981. – Rođena je Serena Vilijams, profesionalna američka teniserka. Postoje osobe koje su jednostavno rođene za neki sport. Serena je jedna od njih. Tenisom je, zajedno sa svojom sestrom Venus, počela da se bavi sa četiri godine a već nakon pola godine je osvojila svoj prvi dečiji turnir. Ona i njena sestra su postale prave dečije teniske zvezde. Od 1991. godine prelazi u Tenisku akademiju Nika Bolitijerija koja je iznedrila mnoge teniske zvezde poput Samprasa, Agasija, Monike Seleš, Dženifer Kaprijati i drugih.

Osvojila je 71 titulu u pojedinačnoj konkurenciji a od toga 22 na Grend slem turnirima. Takođe ima 12 titula u konkurenciji parova, četiri zlata sa Olimpijskih igara i to tri u igri parova i jednu u pojedinačnoj konkurenciji. Jedna je od retkih koja je uspela da osvoji sve titule na sva četiri grend slema i u pojedinačnoj i u konkurenciji parova. Iako joj je karijera polako u zenitu, i dalje igra odličan tenis. Ona je oduvek bila izazov za njene protivnice koje su davale 110% od svojih mogućnosti u duelima sa njom. Zato i ne čudi poraz Serene od Ukrajinke Elene Svitoline (4:6, 3:6) u trećem kolu turnira na Olimpijskim igrama u Riju. Imala je 37 neiznuđenih grešaka i čak osam duplih servis grešaka pa je poraz bio neminovan. Ovakvo iznenađenje je šokiralo amerikance ali je to neće sprečiti da nastavi sa nizanjem uspeha u tenisu sigurno još neko vreme.

(Izvor:youtube/Plyanto Tennis)

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter