0
ATP

NA DANAŠNJI DAN: Rođen teniser koji je ‘kineski zid’ za našeg Novaka (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 23.09.16 u 08:45

Najbolji fudbaler Svetskog prvenstva umešan u kladioničarski skandal.

1956. – Rođen je Paolo Rosi, bivši italijanski fudbaler. Igrao je na poziciji napadača. Profesionalnu karijeru je započeo u fudbalskom klubu Komo Kalčo. Nakon šest odigranih utakmica, prešao je u Vićencu gde je počeo da igra na poziciji napadača. Do tada je bio vezni igrač. Odlično se snašao u novoj ulozi na terenu pa je postao najbolji strelac druge italijanske lige u sezoni 1975/76. a zatim i sledeće sezone je ponovo postao najbolji strelac sa Vićencom ali ovaj put prve italijanske lige.

On je bio prvi fudbaler kome je to pošlo za rukom. Na Svetskom prvenstvu 1978. godine, dao je tri gola uz dve asistencije. U Vićenci je odigrao 94 utakmice i dao je 60 golova. Kada je Vićenca ispala u drugu ligu, otišao je na pozajmicu u Peruđu ali je tada bio optužen da je učestvovao u kladioničarskom skandalu. Tvrdio je da je nevin ali je ipak bio kažnjen na tri a potom mu je kazna smanjena na dve godine neigranja.

Paolo Rosi

Kasnije je, jedna od osoba koja ga je optužila za skandal, priznala da su optužbe bile izmišljene. Vratio se taman za Svetsko prvenstvo 1982. godine kada se priključio reprezentaciji. U prvom delu takmičenja nije se pokazao u baš najboljem izdanju da bi od četvrtfinala zablistao. Protiv Brazila je dao sva tri gola za pobedu Italijana (3:2), Poljskoj je dao jedan gol u polufinalu a u finalnoj utakmici protiv Nemačke postigao je jedan gol za pobedu i osvajanje zlatne medalje (3:1).

Osvojio je Zlatnu loptu, Zlatnu kopačku i izabran je bio za najbolji tim tog svetskog prvenstva. Te, 1982. godine, bio je izabran od strane novinara za najboljeg igrača godine, a bio je i najbolji strelac Lige šampiona 1982/83. godine. Pele ga je izabrao među 125 najboljih živih fudbalera na planeti.

(Izvor: youtube / rangersclips)

1988. – Rođen je Huan Martin del Potro, argentinski profesionalni teniser. Igra desnom rukom a najbolji udarac mu je dvoručni bekhend. Svoju prvu profesionalnu pobedu je zabeležio sa 15 godina. Prvi nastup na grend slem turniru mu je bio Rolan Garos, 2006. godine. Ispao je u prvom kolu kvalifikacija. Prvi ATP turnir je osvojio u Štutgartu, 2008. godine, kada je pobedio u finalu Rišara Gaskea rezultatom 2:0 (6:4, 7:5). Osvojio je ukupno 14 ATP turnira.

Najveći uspeh mu je bio osvajanje Otvorenog prvenstva SAD 2009. godine. Strastveni je navijač Boke Juniors, Juventusa i, naravno, Argentine. Ono po čemu je „Delpo“ postao čuven u našim krajevima jeste činjenica da je postao „kamen spoticanja“ na Olimpijskim igrama za našeg Novaka Đokovića. Pre četiri godine u Londonu, na Olimpijskim igrama, sprečio je Đokovića da uzme bronzanu medalju (7:5, 6:4) a ove, 2016. godine, takođe na Olimpijskim igrama, eliminisao je Novaka na samom startu Igara rezultatom 2:0 (7:6,7:6).

Razornim forhendima nije dozvolio Novaku ni najmanju šansu za brejkom. Pobedivši Nadala u polufinalu (5:7, 6:4, 7:6), Potro se plasirao u finale OI gde ga je čekao vidno raspoložen Endi Mari pa je del Potro nakon tri sata i deset minuta igre ipak morao da položi oružje pred boljim protivnikom. „Delpo“ je osvojio srebrnu medalju. Sjajan uspeh.

Juan-Martin-Del-Potro

2005. – Na Evropskom prvenstvu u košarci, u Beogradu, nastavljena takmičenja ali bez učešća naših košarkaša. Eliminisali su nas Francuzi u osmini finala i ostavili bez daljeg nastupanja pred domaćom publikom. U četvrtfinalu su se susreli Slovenija – Nemačka 62:76 i Španija – Hrvatska 101:85 i to nakon produžetaka. U regularnom toku meča je bilo 73:73.

(Izvor: youtube / Roko Ukic)

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter