1
Ostali sportovi

PRLAINOVIĆ: Zloupotrebe, konstruisanja, kontekst… ali to su naši mediji

Objavljeno: 22.09.16 u 13:06

U intervjuu koji je dao magazinu „Nedeljnik“, Andrija Prlainović je otvoreno pričao o svojoj izjavi koja je digla veliku buru u Srbiji.

Prlainović je, nakon osvojenog zlata na Olimpijskim igrama, istakao da praktični nikakva podrška nije postojala i da to zlato nije rezultat sistema već isključivo volje ekipe.

Nakon toga usledile su brojne i pohvale i kritike, a jedan od najboljih vaterpolista sveta odlučio je da na sve to stavi tačku u razgovoru sa novinarem Nedeljnika.

Sport je uporedio sa kulturom i, mora se priznati, imao je debelo pravo:

– Sport je u Srbiji u sličnoj situaciji kao i kultura. Zapostavljeni su i nemaju pažnju države, a to su prave vrednosti ove zemlje. To je poražavajuće.

Potom je prokomentarisao svoju izjavu i reakcije na nju, kao i sam pristup medija čitavom događaju:

– Bilo je zloupotreba, izvlačenja iz konteksta, konstruisanja po medijima, ali takvi su naši mediji. Nije deo medija takav, nažalost, već većina, i zbog toga izbegavam da dajem izjave i još će me biti sve manje. Izvrnut je smisao i uopšte nije naglašeno kao bitno ono što je srž problema, nego se prebacila priča na to kolike su nagrade sportista i koliko se izdvaja iz budžeta. Niko se nije bavio analizom kakvo je zaista stanje u klupskom sportu, do danas ne znam da je iko istraživao o tome.

Otkrio je šta mu je bio pravi motiv:

– Nisam se ja borio za sebe, već sam govorio o sportu u budućnosti. Veoma je važno da se vrate stručnjaci u zemlju, da se poboljša rad sa mlađim kategorijama. Ne može Crvena zvezda, koja je bila prvak Evrope, da plaća termin kao kada bi se 15 ljudi skupilo ispred zgrade i odlučilo da iznajmi pola bazena. Rezultati u reprezentaciji koliko-toliko održavaju vaterpolo priču u Srbiji i ne smem ni da pomislim kako bi izgledalo da nemamo rezultate. Ne smem ni da pomislim na period posle Tokija.

Za Srbiju je rekao da država, s obzirom na popularnost rijaliti junaka, i sama pomalo liči na takav šou:

– Taj nekvalitetan program na televiziji (a tu ne mislim samo na rijaliti program), opravdava se dobrim rejtingom, i to je postalo najbitnije u Srbiji, dobar i što bolji rejting. Sve je manje kvalitetnog programa, sve je više odvraćanja pozornosti građanima od normalnih svakodnevnih problema. Meni je to jadno i žalosno, ali je tako, dobrih stvari i pravih vrednosti ima sve manje na televiziji i u medijima uopšte.

Potom je dodao da se sve to, izgleda, radi planski:

– Nekome je cilj da se mladi zaglupljuju. I da gledaju nekvalitetan program na televiziji i da slušaju bljuvotine o najistaknutijim sportistima, o ljudima koji su ovu zemlju zadužili, predstavljali je na najbolji mogući način u svetu. A to traje već petnaestak godina.

Prlainović je svoje rekao, i to nije prvi put. Da li ima pravo? Zlatna medalja iz Rija, kao i svi rezultati koje je pre toga postigao što sa Partizanom, Zvezdom, a potom i reprezentacijom, daju mu za pravo da otvoreno priča o svemu tome. Motiv je svakako lepša budućnost, ne samo za nas već i sa one koji dolaze.

Pitanje je samo da li postoji volja da se problem sagleda realno, ili će sjaj zlata iz Rija učiniti dovoljno da se problemi zanemare dok ne dogori do nokata.

A onda će biti kasno…

0
0

1 Komentara

  1. Andrija džabe se pereš, ne može te dunav oprati. Obraćaš se novinarima koji zaradjuju 200 eur a ne ministru s kojim si igrao…

    Ne rešavaju mediji nego institucije.

    Zamena teza klasična, a narod slep.

    A spominješ klub koji ne postoji ni u jednom sportu, virtuelan je i služi za pranje novca.

    Da nije bilo VKP ne bi imao karijeru.

    A sad fabrika kupaćih i lova do krova, jer si u nameštenom F4 igrao za czbgad….
    Kao i Radjen koji sad odjednom može da igra odradio ko ti, komentator naš,…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter