0
Košarka

NA DANAŠNJI DAN: Rođen je jedan od najtrofejnijih NBA trenera (FOTO)

Objavljeno: 17.09.16 u 08:45

Odbojkaši grabe ka finalu. Konačno se probudili Željkovi puleni.

1945. – Rođen je Fil Džekson, bivši profesionalni košarkaš NBA lige a kasnije i trener. Košarkašku karijeru je započeo još u školi koju je pohađao u Severnoj Dakoti, koja je mnogo godina kasnije napravila sportski kompleks sa njegovim imenom. Nakon škole, karijeru je nastavio u Njujork Niksima (1967 – 1978) da bi posle nastupao dve godine za Nju Džerzi. Čim je prestao sa košarkaškom karijerom, počeo je da radi kao trener.

Već 1987. godine je postao asistent Dagu Kolinsu u Čikago Bulsima. Iako je tim predvodio Majkl Džordan, nisu imali značajnih uspeha dok Fil nije preuzeo mesto glavnog trenera. Džekson se družio sa Teksom Vinterom koji je bio idejni tvorac napada u trouglu, pa je to postala primarna taktika koju je Fil primenjivao u svim klubovima koje je trenirao. I donosilo mu je puno dobrih rezultata. Džordanu se u čuvenom trouglu pridružuje Skot Pipen i Bulsi postaju učesnici plej-ofa u narednih 9 sezona.

Od sezone 1994/95. započinju trogodišnji niz osvajanja NBA šampionata a pored Džordana i Pipena, kostur tima čine i Denis Rodman kao i Toni Kukoč. Dolaze do rekordnih 72 pobede u regularnom delu sezone. Nakon Čikago Bulsa, Fil odlazi u Lejkerse u kojima su srž tima bili Šekil O’Nil i Kobi Brajant. Te iste sezone dolaze do prve titule u nizu. Bili su neumoljivi na terenu i ništa ih nije moglo zaustaviti. Jedino su Sakramento Kingsi, 2002. godine, zamalo uspeli da ih pobede u finalu Zapada ali su Lejkersi, trojkom u zadnjim sekundama meča opstali i pobedili.

Nakon odlaska Šekila iz ekipe, Fil dovodi Paula Gasola i, zajedno sa Kobijem, pravi ubitačan duo. Osvaja još dve titule 2009. i 2010. godine a decembra 2008. stiže do svoje 1000. pobede i tako postaje trener koji je najbrže dostigao tu cifru. Tri godine kasnije je okončao svoju trenersku karijeru i nikada više se nije bavio sportom. Kako mu je nedostajala košarka, 2014. godine je, na nagovor Niksa postao njihov generalni menadžer i posvetio se mlađim trenerima.

fil džekson

2005. – Na Evropskom prvenstvo u košarci, u Beogradu, odigran drugi krug mečeva u grupnoj fazi. Italija – Rusija 61:87, Ukrajina – Nemačka 58:84, Hrvatska – Litvanija 67:85, Turska – Bugarska 94:89, BiH – Francuska 62:79, Grčka – Slovenija 56:68, Španija – Letonija 114:109 i SCG –Izrael 93:77.

Konačno su se plavi momci predvođeni selektorom Željkom Obradovićem trgli iz letargije i nezainteresovanosti pa su pružili dobru partiju protiv Izraela, na radost domaće publike.

FOTO> STARSPORT
FOTO> STARSPORT

2011. – Na Evropskom prvenstvu u odbojci, u Austriji, odigrani polufinalni mečevi za plasman u finale. Prvi par su bili Italija i Poljska. Dileme nije bilo od samog starta jer su Azuri savladali Poljake bez ijednog izgubljenog seta 3:0. Drugi polufinalni meč su bili naši momci protiv starih „mušterija“ Rusije. Ovaj put su znanje i srčanost bili na strani naše ekipe koja je slavila rezultatom 3:2 (25:23, 17:25, 22:25, 33:31, 15:13).

Meč je trajao 2h i 13 minuta a naši momci su nakon gubljenja od 1:2 u setovima uspeli da se povrate u četvrtom setu i dobiju Ruse, koji nisu mogli da se lako oporave od ovog izjednačenja, pa su naši slavili u petom, odlučujućem setu. U finalu su ih čekali Italijani.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter