0
Ostali sportovi

WADA: Istina je, Rusi su nam ‘ukrali’ poverljiva dokumenta!

Objavljeno: 13.09.16 u 19:47

Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je danas da je jedna ruska hakerska grupa hakovala njihovu bazu podataka i objavila poverljiva dokumenta američkih sportistkinja na internetu.

WADA je navela da je napad izvela „ruska grupa za sajber špijunažu“ pod nazivom „Fensi bers“ (Fancy Bears).

Hakeri su na internetu objavili dokumenta o proceduri koja se zove Izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE), što je procedura pod kojom se sportistima dozvoljava unos supstanci sa spiska zabranjenih u medicinske svrhe.

ČUDO SE DOGODILO: Paraolimpijac bio brži od olimpijskog šampiona! (VIDEO)

WADA nije navela imena, ali je grupa objavila da su to teniserke Serena i Venus Vilijams, gimnastičarka Simon Bajls i košarkašica Elena Dele Don.

WADA je ranije upozoravala na mogućnost od kompjuterskih napada, kada su istražitelji objavili izveštaje o ruskom državnom dopingu.

– Ovi kriminalni činovi u velikoj meri kompromituju napore globalne antidoping zajednice da ponovo uspostavi poverenje u Rusiju. Proširili smo svoju istragu sa svim relevantnim vlastima za čuvanje zakona – rekao je generalni direktor WADA Olivije Nigli.

POI 2016: Srbi ne staju – još jedno zlato!

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) snažno je osudio ovaj postupak.

– MOK snažno osudjuje ove metode, čiji je očigledni cilj da ukaljaju reputaciju čistih sportista. MOK može da potvrdi da pomenute sportiskinje nisu prekršile bilo kakva antidoping pravila tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru – navodi se u saopštenju MOK-a.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter