0
Domaći fudbal

FOTO: HotSport

STANISLAV TONČEV ZA HOTSPORT: Želja mi je da Radnik bude ‘srpski Lester’, klub koji će iznedriti neke nove ‘zlatne orliće’ (FOTO)

Objavljeno: 03.09.16 u 11:00

Gost redakcije HotSporta bio je Stanislav Tončev predsednik FK Radnik, apsolutnog hita Superlige Srbije iz prošle sezone. On je za naš portal govorio o velikom uspehu kluba iz Surdulice, plasmanu u prvu ligu i plej-of, ambicijama ekipe iz Pčinjskog okruga i stanju u srpskom fudbalu.

Surdulica je od prošlog leta na fudbalskoj mapi Srbije zajedno sa našim najvećim klubovima Crvenom zvezdom, Partizanom, Vojvodinom i drugim timovima iz „elitnog“ ranga takmičenja. Radnik je uspeo prvi put u istoriji da se plasira u najviši rang srpskog fudbala u Superligu Srbije. Velike zasluge za to nosi i prvi čovek tima iz Surdulice Stanislav Tončev, mlad, ali veoma vredan, sposoban i ambiciozan momak, koji iznad svega voli sport, to jest fudbal. Uz pomoć saradnika uspeo je Radnik da dovede do Superlige Srbije, i ne samo to, već da se u debitantskoj sezoni u „eliti“ plasira u plej-of i bude tvrd orah našim najvećim klubovima kao što su Crvena zvezda i Partizan. Zbog toga smo sa Stanislavom Tončevim pričali o istorijskoj sezoni Radnika, kao i ambicijama kluba u vremenu koje dolazi, kao i o tome u kakvom je stanju trenutno srpski fudbal i šta treba učiniti kako bi se on podigao na viši nivo, a kasnije zasijao i u punom sjaju.

Ipak, krenuli smo od početka, to jest samog ulaska Stanislava Tončeva u Radnik i početka renesanse sada već standardnog superligaša.

intervju Otkud Vi u fudbalu, to jest kada je počela Vaša ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu i Radniku?

– Pratim Radnik već pet – šest godina, inače sam igrao fudbal u klubu, ali ništa ozbiljno. Kasnije smo familija i ja bili usko vezani za Radnik, prolazili smo sve puteve od četvrte lige pa sve danas do „elite“. Ulaskom u Prvu ligu Srbije izrazio sam želju da se uključim u rad kao sportski radnik, postao sam sportki direktor. U početku mi je bilo jako teško jer nisam imao fudbalskih kontakata, trebalo mi je vremena da se prilagodim, o čemu su tada govorili nešto slabiji rezultati. Vremenom sa učio, upoznao sam mnoge igrače, trenere i sportske radnike i na pravi način ušao u posao. Posle prve sezone u kojoj smo teško izvojevali opstanak, sledeće smo formirali dobar tim i napravili istorijski uspeh, Radnik se plasirao u Superligu Srbije. Mene su preimenovali sa mesta sportskog direktora na mesto prvog čoveka kluba, a rezultati su ostali veoma dobri o čemu svedoči plasman Radnika u debitantskoj sezoni u „elitnom“ rangu takmičenja – počeo je priču za HotSport predsednik Radnika Stanislav Tončev.

FOTO: HotSport
FOTO: HotSport

intervju Prva sezona je donela i istorijski uspeh, plasman u plej-of Superlige Srbije i dodatne mečeve sa velikanima kakvi su Crvena zvezda i Partizan. Kako ocenjujete prošlogodišnji uspeh Radnika u našem „elitnom“ takmičenju?

– Posle katastroflanog starta prošle godine, što nas prati i ove, plej-of je za nas tada bio kao plasman u Ligu šampiona. Doveli smo možda najboljeg mladog trenera u Srbiji Miloša Veselinovića, sklopile su nam se neke kockice i postigli smo fantastičan rezultat. Dva kola pre kraja regularnog dela prvenstva uspeli smo da obezbedimo plej-of. Krenulo je sa dve pobede, posle čega su se malo izgubile ambicije, jer plasman u Evropu nije bio realan u tom trenutku. Zato su i došli nešto slabji rezultati, ali je uspeh kluba bio ogroman i ponosni smo na rad svih u klubu, od igrača i trenera do nas u upravi.

intervju Radnik je prošle sezone bio peta najgledanija ekipa u Superligi Srbije sa prosekom od 2.364 navijača, što je sjajan podatak ako se zna da Gradski stadion prima 3.400 gledalaca. Kako ste uspeli da animirate građane Surudlice?

– Sam taj istorijski uspeh ulaska u Superligu je povukao navijače i podigao euforiju, ne sam u Surdulici, već i u celom Pčinjskom okrugu, dolaze navijači iz Leskovca da nas gledaju. Prve sezone je bilo jasno da će tribine stadiona biti pune, sada je malo splasla euforija, mada ruku na srce tek nam dolaze „atraktivniji“ rivali – rekao je za HotSport, Stanislav Tončev i još jedom pozvao sve ljubitelje fudbala iz Pčinjskog okruga da podrže Radnik i dođu na stadion.

FOTO: HotSport
FOTO: HotSport

intervju Kakve su ambicije Radnika za ovu sezonu, to jest da li je sada klub spreman da napravi korak dalje i plasira se u evropska takmičenja?

– Ambicije su za sada opstanak u Superligi Srbije. Ipak, videli ste da je u fudbalu sve moguće, dva dobra rezultata vas lansiraju gore. Prošle godine smo imali mnogo težu situaciju, pa smo uspeli da se plasiramo u plej-of. Do sada smo osvojili svega šest bodova, što je veoma malo, ali ko zna. Možda ponovo ponovimo uspeh i uđemo u plej-of, a onda možemo i potajno da se nadamo plasmanu u Evropu. Ipak, prvi cilj je obezbediti superligaški status i naredne sezone – jasan je bio Tončev.

intervju Da li jednog dana Radnik može da postane „srpski Lester“?

– To je u ovom trenutku veoma teško. Što se mene lično tiče, to je moj neki san, i san savkog stanovnika Surduliuce. Ipak, treba biti realan. Naš cilj je da Radnik igra lep i dopadljiv fudbal, da promoviše mlade igrače koji će jednog dana biti reprezentativci Srbije. Ove godine smo iz Partizana doveli omladinskog reprezentativca Igora Zlatanovića i ponosni smo na to što imamo igrača u nacionalnom timu. Takođe, iz Jagodine smo doveli supertalentovang napadača iz Gane Francisa Kjeremeha i gledaćemo da njih maksimalno ispromovišemo i pomognemo im da sazre kao igrači. Kasnije da tako po dva – tri mlada igrača izbacimo, da Radnik jednog dana da neke nove „zlatne orliće“.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

intervju Prošle sezone je Radnik u svojim redovima imao sjajnog napadača Samjuela Ovusua (prešao u Genčlebirligi) kog je u svojim redovima ovog leta želeo Partizan. Zašto nije došlo do realizacije posla i da li inostrani klubovi imaju preču prednost kupovine igrača Radnika od „večitih rivala“?

– Ne, nasuprot, u mojoj filozofiji vođenja Radnika naši klubovi, to jest Zvezda i Partizan imaju prednost u kupovini igrača, samo da ti ugovori budu realni i da se ne radi o ratama koje će tek za deceniju leći na račun kluba. U svakom momentu Zvezda i Partizan imaju preče pravo kupovine od nekog stranog kluba. Naravno, ako je mnogo bolja ponuda iz inostranstva, onda je bespotrebno postavljati pitanje. Moja želja je bila da Samjuel Ovusu ode u Partizan, vreme je prolazilo, posao se otezao i mi nismo smeli da rizikujemo. Prihvatili smo ponudu iz Turske i moram priznati da je uprava Genčlebirligija bila veoma korektna prema nama – rekao je prvi čovek Radnika, Stanislav Tončev.

intervju Radnik je poslednjeg dana prelaznog roka doveo sedam pojačanja. O kojim se igračima radi?

– Radnik je poslednjeg dana prelaznog roka angažovao sedam pravih superligaških pojačanja. U klub su stigli Ivan Đorić (Sion), Lazar Tatić (Jagodina), Milan Milinković (Vojvodina), Luka Merdović (Metalac), Nedeljko Vlahović (Rudar Pljevlja), Nikola Krčmarević i iskusni napadač Stefan Nikolić (Termalice). Radnik je u dosadašnjem delu prvenstva zaslužio više od šest osvojenih bodova, pitanje je samo vremena kada će rezultati doći. Ipak, nismo želeli ništa da prepustimo slučaju i doveli smo iskusna pojačanja za koja se nadam da će pomoći u ostvarenju ambicija koje smo mi u Radniku zacrtali.

intervju Doveden je i novi trener, reč je o sjajnom stučnjaku Nešku Milovanoviću koji ima iskustva u vođenju superligaških timova, a već je i sedeo na klupi Radnika?

– Tako je. Posle nešto slabijih rezultata došlo je do promene trenera. Dogovorili smo raskid saradnje sa Gornom Lazarevićem i nismo želeli da žurimo sa odlukom o njegovom nasledniku, Posle nekoliko sastanaka nas iz uprave kluba odlučili smo da vratimo Neška Milovanovića, sjajnog trenera koji je već radio kod nas i zna kakav ga posao čeka. Moram istaći da smo veoma zadovoljni izborom – istakao je Tončev.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

intervju Kakvo je po Vašem mišljenju stanje u srpskom fudbalu i šta bi trebalo učiniti da se ono poboljša?

– Situacija u srpskom fudbalu je veoma loša, o čemu svedoče i rezultati naših klubova u Evropi. Veoma mi je žao zbog toga, jer mislim da Crvena zvezda i Partizan zaslužuju da igraju bar u grupnoj fazi Lige Evrope. Spas za srpske klubove je privatizacija. Takođe, Savez bi trebalo da posle donacija za reflektore pomogne klubovima da srede terene, da svaki „travnati tepih“ u Srbiji bude u idealnom stanju. Radnik je dosta uradio na infrastrukturi, ali tu ima još prostora da se stanje unapredi. Nije baš sve idealno kako bi trebalo da bude u Superligi Srbije – istakao je Tončev i pozvao FS Srbije da pomogne koliko može.

intervju Jasno je da para u srpskom fudbalu nema i da klubovi jedva preživljavaju. Spas nalaze u prodaji mladih fudbalera. Radnik je krenuo u „izgradnju“ škole fudbala, dokle se stiglo u radu sa najmlađima?

– Jako škatljivo pitanje za Radnik. Počeli smo radom na infrastrukturi, napravili smo veštački teren koji je najbolji u državi i na kome će raditi mlađe kategorije. Platili smo školovanje naših trenera iz Surdulice, koji su stekli odgovarajuće licence, sad radimo na o masovljenju. Realno Surdulica je mali grad od 10 hiljada stanovnika, koliko tu ima dece, koja sa raspoređena na 10 do 15 sportova. Zbog toga sada krećemo u promociju naše škole fudbala i da na taj način pridobijemo mališane ne samo iz Surdulice, već i iz Vranja, Vladičinog Hana i Leskovca. Trenutno smo najorganizovaniji klub na jugu Srbije – zaključio je u razgovoru za HotSport, Stanislav Tončev, predsednik FK Radnik iz Surudlice.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

REPREZENTACIJA

Neizbežna tema je i reprezentacija Srbije. Da li vidite „orlove“ na Mondijalu u Rusiji?

– Očekujem da se Srbija lako kvalifikuje na SP, po timu koji imamo zaslužujemo mesto u Rusiji. Poželo bih im sreću protiv Irske u ponedeljak. Reprezentacija je veoma bitna za naš fudbal. Kada bi se „orlovi“ plasirali na Mondijal i klubovi bi imali korist od toga. Cela fudbalska organizacija bi krenula ka višem stepeniku – iskren je bio Stanislav Tončev.

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter