0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN : Rodili se Juga i Miloje, postavljen svetski rekord u skoku u vis

Objavljeno: 30.08.16 u 10:35

Saobraćajka prekinula sjajnu golmansku karijeru, fudbaler dobio „Tojotu“ za dva postignuta gola, prvi poraz naših košarkaša.

1969. – Rođen je Vladimir Jugović, bivši jugoslovenski reprezentativni fudbaler. Prve fudbalske korake je načinio u Milutovcu, a zatim je stigao do Crvene Zvezde posle koje je nastupao za velike fudbalske klubove poput Sampdorije, Juventusa, Lacija, Atletiko Madrida, Intera i Monaka. Za reprezentaciju Jugoslavije je nastupao od 1991. – 2002. godine. Za to vreme je igrao na 43 utakmice i postigao 3 gola. Možda i najbitniji deo njegove karijere, barem za naše navijače, je njegovo učešće 1991. godine u Zvezdinom dresu u njenom pohodu na svetsku klupsku titulu. Kada je Zvezda odigrala odlučujući meč u Tokiju protiv čileanskog tima Kolo Kolo, pobedila ga je sa 3:0 a junak utakmice je bio upravo Jugović koji je postigao dva gola. Kao najbolji igrač meča, dobio je na poklon automobil „Tojota“.

jugovic-atletiko

1971. – Rođen je Zvonko Milojević, bivši srpski fudbalski golman. Za prvi tim Crvene Zvezde debitovao je prvi put sa 17. godina i to u revanš meču UEFA kupa Keln – Crvena Zvezda (3:0). Sigurno najpoznatiji deo u njegovoj golmanskoj biografiji jeste kada je branio u najbitnijem meču srpskog klupskog fudbala, Crvena Zvezda – Kolo Kolo (3:0), za titulu klupskog prvaka sveta 1991. godine u Tokiju. Nakon Zvezde, branio je mrežu Anderlehta a zatim i Lokerena. Na žalost, 2007. godine je doživeo tešku saobraćajnu nesreću usled koje je bio 12 dana u komi. Još uvek se oporavlja i nada da će kad-tad prohodati. Držimo mu palčeve.

1972. – Rođen je Pavel Nedved, bivši češki fudbaler, dobitnik Zlatne lopte. Karijeru je započeo u FK Dukla Prag da bi zatim prešao u Spartu za koju je odigrao 98 utakmica i postigao 23 gola. Od 1996. godine nastupa narednih pet godina za Lacio a od 2001. – 2009. godine prelazi u Juventus koji je morao da plati za njegov transfer 41 milion evra. Sa Juventusom je četiri puta bio šampion Serije A i stigao je do finala Lige šampiona 2002/03. godine kada su poraženi od Milana. Taj meč je Pavel propustio zbog parnih žutih kartona. Nastupao je i za reprezentaciju Češke. Na 91 utakmici postigao je 18 golova. Iako je 2004. odlučio da se povlači iz reprezentacije, na poziv selektora za učešće u baražu za SP 2006. ipak se vratio u ekipu i pomogao da se Češka prvi put plasira na Svetsko prvenstvo.

Nedved

1982. – Rođen je Endi Rodik, bivši američki teniser, nekadašnji najbolji teniser sveta. Igrao je desnom rukom a omiljeni udarac mu je bio dvoručni bekhend. Ono po čemu je bio prepoznatljiv je specifičan način serviranja zbog čega je poneo epitet najboljeg servera na svetu. U pojedinačnoj konkurenciji mu je odnos pobeda i poraza bio 612 – 213 (74%) a u konkurenciji parova je imao lošiji skor 67 – 50 (57%). Osvojio je 32 turnira – ATP Masters seriju, Grend slem turnir, Otvoreno prvenstvo Amerike… Do prve pozicije na ATP listi je došao 3. novembra 2003. godine. Tokom 2005. godine, doživeo je nekoliko poraza pa je dospeo na treće mesto odmah iza Federera i Nadala. Popularni Tenis magazin i još neki sportski časopisi su ga žestoko kritikovali zbog loše igre, ali se već tada moglo primetiti da polako posustaje u duelima sa novim talasom mladih tenisera predvođenih Rodžerom Federerom. Pored sportskih titula, poneo je i titulu najseksipilnijeg sportiste planete po izboru magazina People.

1987. – Na Svetskom prvenstvu u atletici, održanom u Rimu, postavljena su dva svetska rekorda. Jedan rekord je postigla bugarska atletičarka Stefka Kostadinova u disciplini skok uvis. Uspela je da preskoči 2,09 m i tako obori sopstveni rekord iz 1986. godine koji je iznosio 2,08 m. Drugi svetski rekord je postavio američki sprinter Karl Luis, pretrčavši 100 m za 9,93 sekunde i time je izjednačio postignuto vreme sa vremenom koje je postigao Kalvin Smit iz 1983. godine.

2002. – Na Svetskom prvenstvu u košarci, u Indijanapolisu, nastavljena su takmičenja u grupnoj fazi. Naša reprezentacija je doživela prvi poraz i to od ekipe Španije sa samo jednim košem razlike (69:71). Što se tiče ostalih rezultata bilo je ponekih iznenađenja, poput meča između Angole i Kanade u kojem je kanadska reprezentacija neočekivano izgubila sa 84:74. Ostali mečevi su Liban – Portoriko 77:99, Turska – Brazil 86:88, Nemačka – SAD 87:104, Alžir – Kina 82:96, Venecuela – Novi Zeland 85:98 i Rusija – Argentina 81:100.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter