0
Auto Moto

Foto: youtube printskrin

AUTO-MOTO: Za vikend trke na Ušću

Objavljeno: 26.08.16 u 20:53

Na Ušću će ovog vikenda biti održana poslednja „Trka letnje lite“ i trka ubrzanja na 402 metara, koje će okupiti vozače ne samo iz Srbije, već i regiona, najavljeno je danas u AMS S-u.

Zamenik generalnog sekretara AMS S Dejan Stojić, na konfrenciji za štampu, preneo je da ovu trku organizuju Sportski auto karting savez Srbije (SAKS S), AMS S, i grad Beograd, i da pošlo za rukom da se dovede i „SEAT Kup“ sa petnaestak vozača iz Hrvatske, koji su, posle dužeg niza godina, ponovo odlučili da voze kod nas.

Prema njegovim rečima, jedino rešenja da se automobilizam vrati na grane na koje pripada jeste da što više vozača iz celog regiona učestvuju na trkama u Srbiji, uz, kao i na ovoj trci, srpski takmičari koji postižu zavidne rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Stojić je izrazio nadu da će na trke doći više od 15.000 gledalaca.

Zamenik sekretara za omladinu i sport grada Beograda Vladimir Pajić naglasio je da je ovo takmičenje najvažniji brend saradnje Grada i AMS S, dodajući da Sekretarijat namerava i u budućnosti da pruža podršku i pomoć ovim takmičenjima, koji služe za promociju automobilizma u Srbiji, ali su i u funkciji stvaranja novih talenata kao što su Dušan Bošković ili Nikola Miljković, koji su učestvovali na ovim takmičenjima i razvijali sportsku karijeru.

On je, istovremeno izrazio zadovoljstvo što je u Beogardu porastao broj autoklubova sa 12, koliko je bilo pre četiri godine, na više od 30.

– Značajno smo povećali sredstva u automoto sportu i to nam se višestruko vratilo. Možemo biti ponosni na dva evropska šampiona u ovom sportu, što daje nadu da će sa treće kategorije, ovaj sport preti ubrzo u prvu – uveren je Pajić.

Direktor Službe za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima za grad Beograd Darko Glavaš ukazao je da će trka biti održana na Ušću i da će zbog toga biti zatvorene neke ulice u ovom delu grada.

On je preneo da je ova trka 15-ti događaj od kada je oživljena kržna staza Ušće, koja, uz uaganja grada, postaje sve bezbednija, regionalno prepoznatljiva i prestižna.

– U narednim danima biće izmenjen režim saobraćaja gradskog prevoza, jer će cela staza biti zatvorena od subote rano ujutro do kasnih večernjih časova u nedelju. Normalni režim saobraćaja biće uveden tek posle završetka takmicenja i zabavnog dela programa. Linije koje saobraćaju Bulevarom Nikole Tesle i Ušća biće preusmerene – saopštio je Glavaš.

Predsednik Sportskog auto i karting saveza Srbije (SAKS S) Dejan Čolović poželeo je svim takmičarima puno sreće, podsećaući da je staza Ušće ponovo licencirana i da je sada dužina 2.23o metara, tako da će se postaviti novi rekord staze.

On je ukazao da da trenutno u Srbiji postoji 56 klubova za kružni automobilizam, što je posle drastičnog pada i skorog gašenja ovog sporta, odličan rezultat, kao i činjenica da ove godine imamo 53 tamičenja, što je odličan rezultat bio i u vreme nekadašnje Jugoslavije.

Branislav Pijević menadžer za sport u AMS S izrazio je zadovoljstvo što je automobilizam ponovo doveden na visoke grane.

On je istakao da će u trkama učestvovati takmičari iz Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, a biće uložen trud da se na buduća takmičenja dovede što više takmičara iz inostranstva.

Pijević je preneo da trening počinje u subotu u 11 časova, i da će zbog toga svi putevi oko staze biti zatvoreni već u šest sati ujutro.

Trka, za koju je ulaz besplatan, će početi, kako je dodao, u 12 sati u nedelju, a trka ubrzanja odmah posle kružnog takmičenja, negde oko 16 sati.

U trci ubrzanja na 402 metara, koja se po prvi put održava kod nas, učestvovaće Esad Došljak koji je nedavno postavio evropski rekord.

Došljak je, na konferenciji za štampu, rekao da mu je posebno drago što je ovaj rekod postavio za svoju državu Srbiju.

Istovremeno je kazao da Ušće nije staza za postavljanje novog rekorda, jer na stazama sa asflatnom površinom nije moguće ostvariti vreme koje je izborio na stazi u nemačkom Hokenhajmu od 8,05 sekundi.

U Beogradu očekuje vreme između 9 i 9,5 sekundi.

U Beograd on će dovesti svoj automobil sa kojim je oborio rekord, Audi RS 4 od 1.300 konjskih snaga, ali kako je najavio, voziće Opel Korsu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter