0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

NA DANAŠNJI DAN: Rođeni su najbrži fudbaler u Srbiji, kao i poznati ‘Ubica Niksa’ (FOTO)

Objavljeno: 24.08.16 u 08:45

Novinari su rekli svoje – bolji je čak i od Franca Bekenbauera. Ne bi ste nikada pogodili o kome je reč.

1940. – Rođen je Slaven Zambata, penzionisani hrvatski fudbaler. Rođen je u Sinju, u Kraljevini Jugoslaviji. Kao junior, igrao je na poziciji napadača za lokalni fudbalski klub a profesionalnu karijeru je započeo 1959. godine za FK Dinamo Zagreb. Za njih je odigrao 393 utakmice i postigao 267 golova. Osvojio je četiri Kupa Jugoslavije 1960, 1963, 1965. i 1969. godine. Na Omladinskom takmičenju u Bellinzoni 1961. godine, igrali su u finalu protiv Bajerna iz Minhena i izgubilil 0:1. Gol za Nemce je postigao Bekenbauer ali uprkos tome, Zambata je proglašen najboljim igračem turnira i to ispred Bekenbauera i Rivere.

Novinari su dali četiri glasa poznatom Nemcu a našem Slavenu jedan glas više. Nakon desetogodišnje karijere u Dinamu, prelazi da igra za belgijske klubove Varegem i Krosing Klub da bi se, nakon četiri godine, ponovo vratio u Dinamo Zagreb. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 31 utakmicu i postigao 21 gol. Kao kapiten reprezentacije, učestvovao je na Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju, 1964. godine, kada je naša reprezentacija zauzela šesto mesto od šesnaest učesnika. Zbog teških povreda meniskusa, morao je na operacije obe noge nakon kojih je otišao u penziju i okončao svoju fudbalsku karijeru. Po proceni sportskih stručnjaka, Zambata je bio jedan od najboljih napadača u Jugoslaviji tokom 60-tih godina prošloga veka.

unnamed

1964. – Rođena je Sanda Dubravčić-Šimunjak, jugoslovenska klizačica u umetničkom klizanju koja je učestvovala na međunarodnim takmičenjima predstavljajući svoju zemlju. Na Evropskom prvenstvu 1981. godine osvojila je srebrnu medalju a na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine, u Sarajevu, bila je poslednji nosilac olimpijskog plamena a na takmičenju je osvojila 10 mesto.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Albervilu 1992. godine i u Lilehameru 1994. godine bila je vođa hrvatske delegacije. Član je medicinske komisije ISU organizacije za Hrvatsku i međunarodni je sudija.

unnamed 1

1965. – Rođen je Redži Miler, bivši američki profesionalni košarkaš. Igrao je na poziciji beka. Čitavu svoju osamnaestogodišnju karijeru (1987. – 2005. godine) proveo je u jednom jedinom timu – Indijana Pejsersima. Nakon što se povukao iz košarke, u njegovu čast, povukli su dres sa brojem 31 koji je on nosio. Igrao je i za američku reprezentaciju sa kojom je osvojio zlatne medalje – na OI u Atlanti i na Svetskom prvenstvu u Kanadi.

Vlasnik je rekorda u broju postignutih trojki u NBA ligi, ukupno 2,560! Nakon jedne fantastične partije protiv Njujork Niksa, poznati reditelj Spajk Li, inače navijač Niksa, prozvao ga je „Knick killer“ (Ubica Niksa). Iako su mu Boston Seltiksi ponudili mesto u timu, 2007. godine, Miler je odlučio da se više ne vraća u igru. Trenutno radi kao sportski komentator NBA utakmica za televiziju THT.

redži miler

1987. – Rođen je Zoran Tošić, srpski fudbaler, rodom iz Zrenjanina. Igra na poziciji levog krila, sjajan u izvođenju slobodnih udaraca i jedan od najbržih fudbalera u Srbiji. Karijeru je započeo u Banatu da bi potom, prešao u Partizan. Nakon dve godine provedene u ovom klubu, prelazi u Mančester Junajted a zatim od 2010. godine u moskovski CSKA.

Za reprezentaciju Srbije je odigrao 74 utakmice i postigao 11 golova. Prve golove za reprezentaciju je postigao protiv Južne Afrike u prijateljskom meču u Pretoriji. Srbija je tada pobedila rezultatom 3:1 a dva gola je dao, upravo popularni „Bambi“.

zoran-tosic-trening

2004. – Počelo četvrtfinale rukometa na OI u Atini. Sastale su se prvoplasirane ekipe sa četvrtoplasiranima a drugoplasirane sa trećeplasiranim ekipama. Iako prva u svojoj grupi, Francuska je izgubila od Rusije koja je bila četvrta u svojoj grupi, rezultatom 24:26. Južna Koreja nije uspela da iznenadi Mađarsku i izgubila je sa 25:30 dok su Nemačka i Španija odigrale u regularnom toku igre nerešeno da bi na kraju sedmerci odlučili u korist Nemačke za konačnih 32:30. Hrvatska je opravdala svoje prvo mesto u grupnoj fazi i pobedila daleko lošiju Grčku sa 33:27.

unnamed 2

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter