0
Domaći fudbal

Rajko Mitić i Stjepan Bobek

MAJSTOR KAKVIH DANAS NEMA: Na današnji dan je otišao Štef

Objavljeno: 22.08.16 u 15:30

Na današnji dan, 2010. godine, napustio nas je jedan od najboljih fudbalera ikada sa ovih prostora.

Popularni Štef je, prema mišljenju mnogih, najkompletniji igrač u istoriji Partizana.
Važio je za najboljeg strelca sve dok ga nedavno nije prestigao sadašnji kapiten Saša Ilić.

Rođen je 3. decembra 1923. u Zagrebu. 1945. godine je došao u Partizan i za „Crno-bele“ je igrao sve do 1959. Za tih trinaest sezona Bobek je odigrao 468 utakmica i postigao 403 gola. Međutim, golovi mu nisu bili jedina specijalnost. On je umeo „sve“. Imao je fantastičan prijem, a stariji fudbalski zaljubljenici najčešće govore da su njegova dodavanja predstavljala „pola gola“.
Kao fudbaler Partizana, Bobek je osvojio dva prvenstva i četiri kupa. Kao trener je imao više uspeha: pet šampionskih titula, dva kupa (grčki i tuniski) i jedno prvo mesto u drugoj saveznoj ligi Jugoslavije (s Vardarom).
Godine 1995. je izabran za najboljeg fudbalera Partizana svih vremena!


Youtube, Milan Djordjevic

Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 9. maja 1946. u prijateljskoj utakmici protiv Čehoslovačke u Pragu, a prvi gol je postigao već u revanšu 29. septembra iste godine, kada je Jugoslavija pobedila Čehoslovačku sa 4:2.
Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 63 utakmice i postigao 38 golova.
Bio je učesnik dva svetska prvenstva. U Brazilu 1950. i u Švajcarskoj 1954. Igrao je i dva puta na olimpijskim igrama, u Londonu 1948. i u Helsinkiju 1952.

Ime Stejapana Bobeka zauvek će ostati upisano, zlatnim slovima, u istoriji FK Partizan.
Bolna činjenica je da danas u našem fudbala nema asova kao što je ovaj legendarni fudbaler bio(kao i mnogi iz tih vremena) i pitanje je da li će u skorije vreme i biti…

Pripremio: Adam Turohan

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter