1
Ostali sportovi

OTAC BI BIO PONOSAN NA NJEGA: Dirljiva priča o Nejt Ebneru, Olimpijskim igrama i promeni sporta u čast pokojnog oca! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 19.08.16 u 17:40

Posle prve medalje u istoriji Fidžija, novi olimpijski sport, ragbi sedam, donosi nam još jednu neverovatnu priču.

Nejt Ebner, sejfti Nju Ingland Pejtriotsa, zaigrao je za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, u novom olimpijskom sportu – ragbi sedmici.

Igrače američkog fudbala zovu često i „modernim gladijatorima“ zbog opreme, samog izgleda, i količine napora koji ulažu. Sam Ebner ima antički nadimak, ali ne po gladijatoru, već po legendarnom spartanskom kralju – Leonidi I. Sa druge strane ragbisti, od čijeg sporta je i nastao američki fudbal, smatraju da je to igra za devojčice, upravo zbog količine opreme koje nose. Nejt je uspeo da spoji oba sporta i ne samo to, već se solidno pokazao u oba!

Nejt je rođen u Dablinu, ali ne u Irskoj, već u američkoj saveznoj državi Ohajo, kao sin Nensi Pritčet i Džefrija Ebnera. Iako je kao mladić igrao ragbi sedam, čak je postao i najmlađi član reprezentacije SAD-a ikada, ali je ipak  odlučio da ide stopama američkog fudbala, te je na draftu 2012. godine, u gradu Njujorku, izabiran u šestoj rundi kao 197. pik od strane frašize iz Foksboroa, sa kojima 2014. uzima 49. Super Boul.

Iza svega ovog postoji driljiva priča o ocu uzoru. Naime, Nejtov otac, Džefri, bivši koledž ragbista, mučki je ubijen prilikom pljačke njihove prodavnice. Ubica je pronađen i osuđen, ali to Nejtu nije vratilo njegovog, kako kaže, „stoprocentnog uzora“.

Kada je istakao želju da se prijavi za ragbi sedam reprezentaciju i da predstavlja zemlju u Riju, ovom dvadesedsedmogodišnjaku su svi izašli u susret kako bi ispunio očev san. Punu podršku dao je i vlasnik Robert Kraft, njegov glavni trener, legendarni Bil Beličik, kao i svi ostali članovi ekipe sa Džilet stadiona, na čemu su im on, a i ragbi savez SAD-a veoma zahvalni.

Na njegovu žalost, Amerikanci nisu uspeli da urade nešto više, zauzeli su tek 9. mesto na Olimpijskim igrama, ali Ebner nije obrukao svog oca, već naprotiv, za američkog fudbalera, fenomelano igrao i postigao dva eseja, protiv Brazila i Fidžija, kasnijih šampiona.

(Izvor: YouTube/NeWs)

Ovo nije kraj, Ebner se ponovo vraća u NFL gde mu sledi duga sezona u kojoj njegova ekipa ima težak zadatak da stigne do petog Super Boula, jer prve četiri utakmice igraju bez jednog od najboljih igrača američkog fudbala svih vremena, Toma Brejdija, koji je suspendovan.

NFL: Ne pomaže reputacija, Brejdi suspendovan na četiri meča!

Pripremio: Luka Totaj

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter