0
Košarka

NA DANAŠNJI DAN: Jugoslavija na krovu sveta, Prva transseksualna osoba na US Openu (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 19.08.16 u 12:41

Teniska Asocijacija Amerike protiv prve transseksualne osobe u istoriji belog sporta.

1878. – Rođen je Đuro Stantić, mađarski atletičar, rodom Bunjevac. U Pragu, 1901. godine, osvojio je prvo mesto u brzom hodanju na 27 kilometara u vremenu od 2 sata i 24 minuta. Iste godine, na prvenstvu sveta u Berlinu, takođe je osvojio prvo mesto u brzom hodanju „pretrčavši“ 75 kilometara za 8 sati, 16 minuta i 24 sekunde. Učestvovao je i na Olimpijskim međuigrama u Atini 1906. godine, u brzom hodanju na 3.000 metara. Osvojio je zlatni pehar.

unnamed 7

1934. – Rođena je Rene Ričards (rođena kao Ričards Raskind), američka oftamološkinja, pisac i profesionalna teniserka. Još kao mala se bavila tenisom pa je dospela u prvih deset u juniorskoj konkurenciji na istočnoj obali. Studirala je na Jejlu gde je igrala tenis u singlovima i bila kapiten tima. Tenis nije zapostavila ni tokom služenja vojnog roka.

Od 1953.-1960. godine je učestvovala na US Openu, kao muškarac, a 1972. godine je dospela do finala na nacionalnom teniskom takmičenju za muškarce. Nakon što se oženila i dobila dete, rešila je da ipak uradi korekciju pola, oko čega se dvoumila poslednjih nekoliko godina, pa je to i uradila 1975. godine. Naredne godine je podnela zahtev za učešćem na US Openu kao žena, ali ju je Teniska Asocijacija Amerika odbila uz obrazloženje da „samo žene, rođene kao žene mogu da učestvuju na takmičenju.“

Podnela je tužbu Vrhovnom sudu koji je doneo presudu u njenu korist, tako da je ona bila prva transseksualna osoba u istoriji belog sporta. Njen najviši rang je bio 22. mesto na WTA listi a najveći uspeh je bio 1977. kada su ona i Beti En-Stjuart izgubile u finalu od para Navratilova i Beti Stov. Kasnije je bila trener Navratilove kada je dva puta osvajala Vimbldon. U Tenisku kuću slavnih je uvrštena 2000. godine. Napisala je dve knjige od kojih je prva, „Druga serva“, ekranizovan u televizijski film sa Vanesom Redgrejv u glavnoj ulozi.

unnamed 9

1971. – Rođena je Meri Džo Fernandez, bivša američka profesionalna teniserka. Najviša pozicija joj je bila 4. na WTA listi. Osvojila je sedam WTA turnira i 17 turnira u igri parova. Takođe je osvojila i dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u dublu (1992. i 1996. godine) i jednu bronzanu u pojedinačnoj konkurenciji 1992. godine.

unnamed 10

1990. – Na 11. Svetskom prvenstvu u košarci, u Argentini, odigrana je finalna utakmica. Protivnici u odlučujućem meču su bile reprezentacije SSSR i Jugoslavije. S obzirom da se nedugo nakon ovog šampionata Jugoslavija raspala, naš „beli drim tim“ (kako su zvali tadašnju ekipu naših košarkaša) se na najlepši mogući način „oprostio“ od svetske košarkaške pozornice – pobedom! Rezultat je bio 92:75 ( 52:34, 40:41) što je, dotad, bila najubedljivija pobeda u finalima.

Zlatna generacija koju je, tri godine pre ovog prvenstva, oformio Dušan Ivković, osvojila je srebro na OI u Seulu i zlato na Evropskom prvenstvu 1989. godine. Naši momci u sastavu: Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec, Zoran Jovanović, Zoran Savić kao i Dino Rađa koji je morao da propusti takmičenje zbog povrede, dobili su sedam mečeva na šampionatu osim jednog, protiv neugodnog Portorika u grupnoj fazi takmičenja, što ih nije omelo da osvoje zlato i popnu se na vrh svetske košarke.

unnamed 8

Nakon pobede nad Rusima, tokom proslave na terenu je uleteo jedan navijač sa zastavom šahovnice pri čemu mu je Vlade Divac skrenuo pažnju da toj zastavi, za koju tvrdi da je bila ustaška, nije tu mesto. Oduzeo je od navijača, pocepao i bacio na pod. Hrvati su bili toliko ozlojeđeni tim potezom slavnog košarkaša da su mu dugi niz godina zabranili ulaz u Hrvatsku. Da li je politici mesto na sportskim terenima…ipak ne.

(Izvor: youtube / Iggy Speed)

2004. – Na košarkaškom turniru u OI u Atini, odigrane su utakmice po grupama a naša košarkaška reprezentacija je nastavila sa nizanjem poraza. SCG – Novi Zeland 87:90, Italija – Španija 63:71, Argentina – Kina 82:57, SAD – Australija 89:79, Portoriko – Angola 83:80, Grčka – Litvanija 76:98. Turnir koji bi mnogi ljubitelji naše košarke voleli da zaborave.

unnamed 5

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter