0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Završene OI u Berlinu, počelo takmičenje u ‘kraljici sportova’

Objavljeno: 16.08.16 u 13:35

Ideologija nacističke Nemačke nije uspela da pobedi sportski duh.

1920. – Na OI u Antverpenu, 1920. godine, počela su atletska takmičenja. Olimpijski stadion je bio sagrađen na brzinu a zbog čestih kiša, staza je bila loša, što je uticalo i na rezultate takmičara. Takođe su i jedan broj atletičara bili demobilisani vojnici pa nisu bili dovoljno pripremljeni. Učestvovalo je 509 atletičara iz 25 zemalja. Na programu više nije bilo skokova u vis i udalj bez zaleta, bacanja koplja i diska sa dve ruke. Od novih disciplina bilo je hodanje na 3.000 m, kros pojedinačno i ekipno, i bacanje tereta od 56 funti. Najviše uspeha su imali atletičari SAD – 29 medalja (9 zlatnih, 12 srebrnih, 8 bronzanih). Britanski takmičar Albert Hil je osvojio dve zlatne medalje na 800 m i 1500 m a kada se na startu maratonske trke pojavio trostruki pobednik Olimpijskih igara u Stokholmu 1912. godine, Finac Hanes Kolemainen, svi gledaoci su ga pozdravili ustajanjem sa svojih mesta.

1936. – Završene XI Letnje Olimpijske igre u Berlinu. Vladajuća nacistička partija je želela da iskoristi OI kako bi promovisala svoju ideologiju. Čak su nakratko suspendovali antijevrejske zakone, do okončanja OI. Svojevrsni „šamar“ rasistički nastrojenim organizatorima su bile četiri zlatne medalje Džesija Ovensa, usled čega je lider Nacističke partije, Adolf Hitler, demonstrativno napustio stadion. Uspeh jednog crnca je narušavao temelje nacističke ideologije koja počiva na rasnoj osnovi i (ne)sposobnosti ostalih rasa, osim arijevske. Leni Rifenštal, poznata režiserka, dobila je partijski zadatak da snimi film o Igrama. Nakon 400 km snimljenog materijala i dvogodišnje montaže, nastao je film „Olympia“, po mnogima remek delo kinematografije koje je pomerilo standarde u snimanju sportskih događaja koji se primenjuju i dan-danas. Ono što je specifično za ove OI jeste da nikada pre Berlina, domaćin nije bio izabran glasanjem i nikada pre olimpijska baklja nije nošena kao štafeta. Atletičar Džesi Ovens, plivačica Hendrika Mastendbruk, rvač Kristijan Pajsalu, Amerikanka Mardžori Gestring pobednica od svega trinaest godina u disciplini skokovi u vodi a Dankinja Inge Serensen je sa dvanaest godina osvojila zlato u disciplini 200 m prsno. Po prvi put se košarka i rukomet priključuju porodici olimpijskih sportova. U rukometu su se popeli na tron Nemci dok je titula košarkaških šampiona pripala kome drugom nego Amerikancima. U posebnom programu su održana takmičenja iz arhitekture, kiparstva, slikarstva i grafike, muzike i literature. Najviše medalja je osvojila Nemačka – 89 dok je Amerika bila na drugom mestu sa ukupno osvojenih 56 medalja.

1948. – Preminula je legenda bejzbola i ljubimac američke nacije, Bejb Rut. Rođen je davne 1895. godine. O njegovom detinjstvu ne postoje baš najprecizniji podaci osim da je, zbog problematičnog odnosa sa ocem, bio prebačen u St. Mari školu za dečake u Baltimoru. Tamo je prvi put i zaigrao bejzbol, za školski tim. Nastupao je za Baltimor Oriolse od kojih ga je otkupio Boston Red Soks. U MLB ligi je nastupao od 1914. – 1935. godine i sa 714 houm ranova smatra se jednim od najboljih bejzbol igrača svih vremena. Nakon Boston Red Soksa igrao je za Njujork Jenkije (1920. – 1934. godine) a profesionalnu karijeru je završio u timu Boston Brejvs. Koliko je poznat i omiljen u Americi, govori i podatak da je njegova bejzbol palica, koju je koristio od 1916. – 1918. godine, prodata na aukciji za 214.000 $, ugovor koji je 1918. godine potpisao sa Red Soksima je prodat za više od milion dolara a njegov zlatni džepni sat koji je nosio na proslavi 25-godišnjice otvaranja Jenki stadiona 1948. godine je prodat na aukciji u Južnoj Kaliforniji za 650.108 $.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter