1
Košarka

MALJKOVIĆ: Australija jeste favorit, ali nema nepobedivih ekipa

Objavljeno: 16.08.16 u 09:07

Danas od 16 časova košarkašice Srbije igraju najvažniji meč na Olimpijskom turniru. U četvrtfinalu protivnik našeg tima je nezgodna Australija.

– Prema dosadašnjem rejtingu, Australija je ekipa koja je u odnosu na nas izraziti favorit. Međutim, za ovih pet godina, koliko sam sa mojim igračicama, ja sam ih jednu stvar učila, a one prihvatile: nema nepobedivih ekipa, ma kako se one zvale! Mi znamo da će to biti veoma teška utakmica za nas, ali sa druge strane na ovom turniru nema laganih duela. Ne vidim nijedan razlog da moje igračice ne odigraju najbolju utakmicu do sada, pogotovo u odbrani. Ako to uspemo, biće nam mnogo lakše. Do sada na turniru nismo odigrali dobru odbranu, osim u trećoj četvrtini utakmice protiv Kine i tu postoji velika rezerva. I na Evropskom prvenstvu i u kvalifikacijama su moje igračice pokazale da najbolje igraju protiv najboljih, protiv favorita, pa tako vidim utakmicu protiv Australije, istakla je Marina Maljković.

STIŽU STARE MUŠTERIJE: Hrvatska pobedila Litvaniju i izvukla Srbiju! (FOTO)

Australija je takmičenje u grupi završila bez poraza. Ređali su trijumfe protiv Brazila 84:66, Turske 61:56, Francuske 89:71, Japana 92:86 i Belorusije 74:66. Imaju tri srebra i dve bronze sa poslednjih pet olimpijskih turnira, a na poslednjem Svetskom prvenstvu 2014. u Turskoj su zauzele treću poziciju. Pre 28
godina na Olimpijskim igrama u Seulu, naš tim je pogotkom Anđelije Arbutine u samoj završnici susreta uspeo da pobedi Australiju sa 57:56 i da se plasira u finale. Isto tako, treba pomenuti da je u Riju pred početak Igara australijska selekcija u prijateljskoj utakmici bila bolja od Srbije sa 72:50.

– U Rio smo došle da pokažemo da je u sportu sve moguće, pa i da pobedimo mnogo veće sile od nas. Plasmanom u četvrtfinale ostvarile smo jedan cilj, ali se tu ne zaustavljamo. Daleko od toga da pretimo jednoj Australiji, uz Sjedinjene Američke Države već godinama najdominantnijoj selekciji u ženskoj košarci, ali ćemo tražiti našu šansu. Svesne smo našeg kvaliteta, našeg zajedništva, našeg borbenog stava, našeg fanatizma. Odigraćemo 40 minuta „naše košarke“, igre po kojoj smo postale prepoznatljive u svetu. Borićemo se i u odbrani i u napadu za svaku loptu, za svaki centimetar terena, za svaki koš. To je ono što mogu da obećam, a da li će to biti dovoljno za prolazak u polufinale, saznaćemo posle utakmice, zaključila je selektorka srpskog tima.

Ekipa Australije u svom sastavu ima dominantnog centra Elizabet Kembejdž. Košarkašica visoka 203 centimetara, vrlo korpulentne građe, u ovom trenutku je najbolji strelac turnira sa 22.4 poena i drugi skakač sa 10.2 uhvaćene lopte. Tu je i iskusna 35-godišnja Peni Tejlor, jedna od najboljih košarkašica Australije ikada, kao i omaleni plejmejker izvanrednog šuta za tri poena Lajlani Mičel. Tejlor i Mičel su saigračice Sonje Petrović u Finiks Merkjuriju, dok je u ženskoj NBA još i Erin Filips, članica Dalas Vingsa.

Pobednik ovog duela u polufinalu će igrati protiv boljeg iz meča Španija – Turska. U preostala dva četvrtfinala sastaju se Sjedinjene Američke Države – Japan i Francuska – Kanada.

0
0

1 Komentara

  1. Bravo za naše košarkašice. Sam pogled na parove pokazuje sa kakvim svetskim silama (ekonomskim, sportskim) su one u društvu. Ostaje žal za pobedom protiv Kanade koja bi im donela lakšeg protivnika u 1/4 finalu, ali nas ove devojke za razliku od većine sportista, zaista nisu obrukale i razočarale.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter