0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Drim Tim i Rusi u borbi za plasman u grupi, vaterpolo uvršten u program OI

Objavljeno: 12.08.16 u 08:45

Podsetimo se dešavanja iz sveta sporta na današnji dan, 12. avgust.

1900. – Današnji dan, pre 116 godina je bio veoma uzbudljiv za ljubitelje vaterpola. Na drugim Olimpijskim igrama, u Parizu, vaterpolo je prvi put postao olimpijski sport. Prijavilo se 8 reprezentacija a turnir se igrao po kup sistemu, nije bilo utakmice za treće mesto. Pravila vaterpola tada još nisu bila ujednačena, što je izazvalo mnogo nesuglasica na tom prvom olimpijskom vaterpolo turniru. A bilo je i veoma naporno za učesnike s’ obzirom da su četvrtfinalne, polufinalne i finalna utakmica odigrane u dva dana zaredom. Tokom 11. avgusta odigrane su četvrfinalne utakmice a na današnji dan, 12. avgusta, odigrane su dve polufinalne a odmah i finalna utakmica. U polufinalu su se sastale ekipe Osbornski plivački klub (Ujedinjeno Kraljevstvo) – Pupilles de Neptune de Lille 2 (Francuska) a završen je rezultatom 10:1 za Britance. Drugi polufinalni par su bili Briselski plivački i vaterpolo klub (Belgija) – Libellule de Paris (Francuska) 6:1. Sudeći po rezultatima, stiče se utisak da francuski vaterpolisti baš i nisu bili spremni za ovo takmičenje. Odmah potom, istog dana, odigrana je i finalna utakmica između Osbornskog i Briselskog plivačkog kluba. Na kraju su slavili vaterpolisti Ujedinjenog Kraljevstva rezultatom 7:2. Prvo olimpijsko zlato u vaterpolu je pripalo Britancima.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

1900. – Preminuo je Vilhelm Štajnic, austrijski šahista. On je bio prvi zvanični svetski prvak u šahu. Šah je počeo da igra profesionalno sa 26 godina a stil igre mu se nije puno razlikovao od njegovih savremenika. Puno žrtvovanja, oštro i agresivno. Ali, odjednom je promenio celokupan pristup šahovskoj partiji i veliku pažnju je počeo da posvećuje tzv. Pozicionim elementima šaha – raspored pešaka, zaštita skakača… i dalo je efekta. Njegovu pobedu nad Cukertortom 1886. godine, većina stručnjaka smatra prvom borbom za svetsku titulu. Štajnic je šah pretvorio u nauku. Nakon dva poraza od Laskera 1894. i 1896. godine, titula svetskog prvaka u šahu je promenila vlasnika. Lasker je nastavio sa usavršavanjem Štajnicovog šahovskog nasleđa.

1994. – Na Svetskom prvenstvu u košarci, u Torontu, odigrani su poslednji mečevi drugog kruga. Hrvatska je nadigrala Grčku 81:55 a USA Dream Team 2 je uspeo da pobedi svoje istorijske protivnike, ekipu Rusije, u manje-više ujednačenoj utakmici. Okončana je rezultatom 111:94. Uzevši u obzir da su Amerikanci svoje protivnike pobeđivali, na ovom takmičenju, sa minimum 30 poena razlike, ovo je bila na momente pomalo i neizvesna utakmica. Rusi su uglavnom, odlično parirali američkim majstorima košarke. Ali ipak je, favorit ovog prvenstva, izdejstvovao pobedu.

SAD

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter