0
Košarka

VREMEPLOV: Sramota za FIBA i Tursku, najveća krađa u istoriji košarke (VIDEO)

Objavljeno: 11.08.16 u 00:02

Sumnjivih sudijskih odluka uvek je bilo i biće. Međutim, da ih bude toliko na jednom tako važnom meču i to u korist jedne, a protiv druge selekcije, to još nije viđeno.

Svi smo mi skloni da komentarišemo komentatore, igrače, selektore, publiku, sudije. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti samo onim što smo svi videli.

Turska je bila domaćin svetskog šampionata 2010, a protivnik u polufinalu domaćoj selekciji bio je vicešampion Evrope, tim Srbije.

Tokom čitavog meča Srbija je imala prednost, i pored konstatnih grubih sudijskih grešaka. Nekoliko puta nije dosuđeno dodatno slobodno bacanje u situacijama kada su naši igrači očigledno bili pod faulom.

– Čitavu utakmicu smo se tukli s njima. To nije bila košarka, već tuča. Ono što se desilo na kraju bio je samo šlag na tortu, rekao je vinovnik tog meča, bivši reprezentativac Srbije, Duško Savanović.

Spornih situacija na pretek, ali jedna je bila direktan ubod u oko, doslovno. Turska je na minut i 18 sekundi do kraja prešla u vođstvo košem Ašika, kojeg je s leđa faulirao Teodosić.

Niko mu nije bio ni blizu lica, ali se Turčin požalio da je neko pogodio prstom u oko i navodno nije mogao da izvede dodatno slobodno bacanje.

Podmuklo i u očiglednom dogovoru sa selektorom Turske, Srbinom Bogdanom Tanjevićem. Bilo je poznato da je Ašik loš izvođač slobodnih bacanja, pa su Turci smislili kako da on ne stane na liniju penala, već je to učinio bek Ender Arslan, i, naravno, pogodio.

To je bio samo jedan od ozbiljnih skandala na tom meču.

Sledeći je bio i ključan. Na četiri sekunde pre kraja, Tunčeri je prihvatio loptu kod desne aut linije, nagazio na nju i postigao koš, koji su sudije priznale.

(Izvor:youtube/Jimmy Jazz)

Zatim je Novica Veličković fauliran pri šutu za pobedu, sudije se nisu oglasile.

Pokušali smo da dobijemo mišljenje jednog od domaćih sudija, ali je on rekao da po njihovom kodeksu oni ne komentarišu kolege.

(Izvor:youtube/Sos Kanal)

Ipak, dobili smo sledeću informaciju. Na FIBA sudijskoj klinici održanoj posle šampionata sveta glavni komesar za suđenje postavio je okupljenim sudijama da li su na tom meču videli nešto sporno. Njih 90 je ostalo nemo.

Usledio je anonimni test na kojem je navedeno pet sudijskih grešaka iz tog meča, 89 sudija je ocenilo suđenje neprelaznom ocenom.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter