0
Ostali sportovi

RIO 2016: Prazne tribine, ubistva, pljačke, razbojništva

Objavljeno: 07.08.16 u 13:47

Počelo je loše. Prvo su posetioci po nekoliko sati čekali na ulaz zbog pojačanih kontrola, usledila je nervoza zbog pucnjave u blizini sportskih terena. 

Prvog dana Olimpijskih igara pred sportskim terenima protezali su se ogromni redovi navijača po jakom suncu. Organizatori za propuste krive izostanak koordinacije između osoblja, policije i privatnih firmi za obezbeđenje, ali u fokusu su im bezbednosne mere posle niza ubistava, otmica i pljački koje su poslednjih dana potresle Rio.

Gledaoci su posle svečanog otvaranja Igara na Marakani naišli na telo 22-godišnjeg muškarca, kojeg je na ulici zbog pljačke ubila policija.  Pedesetjednogodišnja Brazilka je ubijena tokom pljačke u petak u području  „Marvelous Port“, jednoj od glavnih atrakcija za posetioce Igara. U četvrtak je u Olimpijskom selu Bara iz automobila ubijen naoružani pljačkaš na motoru koji je razbio prozor vozila. 

Na obezbeđenju Igara raspoređeno je 85.000 policajaca i vojnika, otprilike dvostruko više nego na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a dodatni nemir prouzrokovala je eksplozija koja je u subotu odjeknula nedaleko od cilja biciklističke trke po ulicama Rija.  Prema neslužbenim informacijama, pirotehničari su izveli kontrolisanu eksploziju zbog torbe koja je bila ostavljena u blizini staze.

(Izvor:youtube/PBS NewsHour)

Zbog organizacionih propusta tek je nekoliko stotina gledalaca u subotu uspelo da dođe do sportskih terena, a najviše sreće imali su oni koji su kupili kartu za  gimnastiku i odbojku na pesku na kultnoj Kopakabani.

– Izvinjavamo se svima koji stoje u redovima. U sledećih nekoliko sati to će biti rešeno“, rekao je Mario Andrada, portparol Igara, novinarima.

Tako su gimnastičari nastupili pred praznim gledalištem u dvorani koja prima 13.500 gledalacaPrazno je bilo i oko ringa. Malo ljudi gledalo je i nastup Ane Ivanović, a i pored praznih tribina čekanje u redu za vodu bilo je oko 20 minuta.

Organizatori Igara pojačali su bezbednosne mere oko sportskih terena i zbog zabrinutosti da bi Igre mogle postati meta militanata. Prošlog meseca u Brazilu je  uhapšeno 12 osoba zbog sumnje u povezanost s Islamskom državom. 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter